Grønne læber i fodboldstøvler

Fordelene ved at spise omega-3-fedtsyrer er efterhånden allemandsviden. Forskning har flere gange konkluderet, at det sunde fedt i fisk og hørfrø hæmmer nogle af de biokemiske processer, der skaber inflammation. Men der gemmer sig endnu en værdifuld medspiller i fedtsyreligaen.

 

Af Pernille Borg
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Den interessante medspiller er dog ikke ny på banen. Den har blot siddet på bænken og ikke gjort det store væsen af sig. I mellemtiden er der pågået mange års forskning i den lille grønlæbede musling og dens helt særlige sammensætning af de flerumættede fedtsyrer. Som noget helt unikt indeholder muslingen, ud over EPA og DHA, det meget betændelseshæmmende ETA (eicosatetraensyre).

 

Olien der forynger cellerne

Sammensætningen og indholdet af ETA i muslingeolien får den til at spille på lidt andre tangenter end den almindelige fiskeolie. Dette faktum skal ikke nødvendigvis få os til at foretrække den frem for fiskeolie, da de hver især hæmmer forskellige inflammatoriske mekanismer i vores krop.

Som på fodboldbanen er et samspil af forskellige profiler altid bedre end en enkelt angrebsspiller, særligt når vi skal bekæmpe sejlivede livsstilssygdomme som gigt, astma og andre smertefulde inflammatoriske lidelser. I Glyc Boost og Glyc Original bliver den gode virkning fra muslingeolien derfor støttet op af andre stærke antiinflammatoriske profiler som gurkemeje og vitamin C.

 

Glucosamin, kroppens eget lægemiddel

Kroppen kan selv fremstille glucosamin, der er et lille vandopløseligt molekyle (amino-monosakkarid). Molekylet indgår i opbygning af ledbrusk, sandsynligvis ved at hæmme de enzymer, der er med til at nedbryde brusken. Glucosamin som kosttilskud (i form af glucosamin-hydroklorid) har været meget omdiskuteret. I Glyc Boost og Glyc Classic forekommer glucosamin i sin rene naturlige form som glykosaminoglycaner, der som biologiske polymerer er naturligt indeholdt i muslingerne. Glykosaminoglycanerne er med til at bedre elasticiteten i bindevævet, mindske nedbrydning af brusk og sener efter skader samt øge styrken i brusk og knogler.

 

Der stilles strenge sikkerhedskrav til de ugentlige kontrolprøver, der foretages på New Zealand for at sikre, at de eksporterede grønlæbede muslinger er fri for miljøgifte og pesticider.

 

Maoriernes guld

I mange generationer var den grønlæbede musling en vigtig del af den daglige kost hos Maori folket i New Zealand. Den gav maorierne en ekstremt nærende basiskost af både proteiner, vitaminer, mineraler, men også omega-3-fedtsyrer. Maorierne forstod, at muslingen var nyttig og hjalp dem med at forblive sunde og smertefri.