Gå nu væk smerte

 
 
Smerte er en del af livet. Nogle er forbigående. Andre er kroniske. Men dubehøver ikke nødvendigvis tage en Panodil eller udholde den ubudne smertegæst. Prøv en naturlig curcumin-kur mod kroniske smerter.
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// –  februar 2016
 
 
Det er gult. Du finder det i gurkemeje. Og så er det stærkt inflammationshæmmende og smertestillende. Vi taler om curcumin. En lettere overset droge i Danmark, men en sand verdensstjerne på kosttilskudsscenen i andre lande. 5600. Så mange for søg er der foretaget med curcumin, det gule pigment i gurkemeje (Curcuma longa L.). Både i folkemunde og i forskerverden er der stort fokus på det lille virksomme stof. Udover en lang historie inden for traditionel medicinsk brug i Indien, bekræfter moderne undersøgelser, at curcumin virker ved kroniske smerter og betændelsestilstande. Faktisk er curcumin det mest og bedst undersøgte naturlige produkt i den biomedicinske litteratur. Det, som forsøg efter forsøg viser, er, at curcumin sætter en stopper for inflammationer ved en enzymatisk blokering.
 
 
Curcumin blokerer inflammationsprocessen
Curcumin hjælper med at stoppe inflammationer ved at blokere virkningen af to enzymer i kroppen. De to inflammationsfremmende enzymer er 5-lipoxygenase og cyclooxygenase-2. Enzymerne med de lange navne både fremmer og opretholder hævelse, smerte og inflammation i kropsvæv og organer. Således hjælper curcumin med at reducere smerter, når de aktive stoffer blokerer enzymerne. Curcumin er altså ikke en her og nu smertedæmper, men svært effektiv ved langvarig betændelsestilstande og kroniske smerter. Netop kroniske smerter er vigtige at bekæmpe og nedtone, ellers ved man, at de forstærkes. Smerteøgende mekanismer tager over, hvis en smerte får lov at være længerevarende. Smerteforskere taler om, at der opstår et misinformationscenter i rygmarven, som bliver ved med at sende besked til hjernen om smerter. Nervesystemet bliver overaktivt og afgiver af sig selv uden grund smertesignaler. Så sørg for at blive smertedækket, hvis du døjer med kroniske smerter.
 
 
Slip af med smerter ved at slippe af med inflammation
Kroniske smerter i kroppen skyldes som regel inflammation. Vil du af med smerterne, skal du af med inflammationen. Inflammation er immunforsvarets her-og-nu-måde at beskytte et angrebet område på. Beskyttelsen består i hævelser, varme, rødme – alt sammen for at fjerne det skadelige fra vævet eller organet. Samtidig sørger inflammationen for, at vi holder os i ro. Men når inflammationen bliver kronisk, er det straks en anden sag. Vedvarende forkert belastning, forkert kost eller dårlig livsstil skaber kronisk inflammation, som udover de livsforringende smerter også kan beskadige knogler og led. Fordelen ved at indtage curcumin i kapselform er, at du her får langt flere inflammationshæmmende stoffer på kortere tid. Og uden risiko for at overdosere, få bivirkninger eller opleve mulige skadevirkninger ved længerevarende brug, som ofte er tilfældet med smertestillende håndkøbsmedicin. Vigtigst er, at med naturmidlet curcumin gør du rent faktisk noget ved årsagen til smerten. Mindre inflammation i led og væv er en mere langsigtet og hensigts-mæssig måde at gribe smerterne an på.
 
 
Stress forværrer smerter
Stress kan forstærke følsomheden over for smerter ligesom angst, vrede og depression. Så find metoder til at dæmpe din stress. Dans, musik og latter sætter dig i bedre humør, hvilket har vist sig at reducere smerter. Hypnose, akupunktur og zoneterapi virker også smerte- og stressreducerende.
 
 
Prøv Fortodol S ved:
  • Muskel og ledsmerter
  • Smerter i ryg, lænd, skuldre, albuer, hænder, hofter, ankel og fødder
  • Menstruationssmerter
  • Hovedpine
  • Tandpine og ørepine
 
 
Ved kroniske smerter: Prøv en kur over et par måneder først med fire kapsler Fortodol S om dagen og sidenhen to.
 
 
Det er vigtigt, at de aktive stoffer optages i cellerne
Optageligheden af de aktive stoffer i curcumin er afgørende for virkningen. Forskere har undersøgt curcumins biotil-gængelighed, altså graden af optagelighed. Nye undersøgelser viser, at din krop bedre absorberer de inflammations-hæmmende stoffer, hvis curcuminen består af tre komponenter – nemlig den rene form monomolekylær curcumin, bisdemethoxycurcumin og demethoxycurcumin. Og når der tilsættes soya lecithin, som gør cellemembranen, der skal modtage de aktive stoffer i curcuminen, mere fleksibel og gennemtrængelig. Ved blodprøver har man set, hvordan bisdemethoxycurcumin og demethoxycurcumin optages 50-60 gange bedre end monomolekylær curcumin alene.
Fortodol er netop sammensat med de tre komponenter og soya lecithin for en yderligere stabiliserende effekt, hvilket resulterer i mere curcumin for de celler, der skal drage fordel af den.
 
 
Curcumin har flere sundhedsmæssige fordele
Curcumin er desuden en stærk antioxidant, stærkere end E-vitamin. Det virker fordøjelsesfremmende. Curcumin har også vist sig at have en effekt på for højt kolesterol og på diabetes samt cancer. Det helt nye er curcumins effekt på fx Alzheimer. Læs mere om Alzheimer og curcumin på sund-forskning.dk. Men konklusionen her og nu er: Med naturmidler får du som regel flere positive virkninger, og ved korrekt brug er de dårlige bivirkninger som regel ikke-eksisterende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *