Det gode seniorliv handler om at leve et aktivt liv både fysisk og socialt. Men hvad med kommando-kontrollen, også kaldet vores hjerne? Forskningen viser, at vi kan gøre meget for holde hjernen oppe på dupperne trods indpakningen i grå hår.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2015
Et godt grin, sociale relationer, nærende kost og moderat motion. Opskriften på et godt liv som ældre (og i øvrigt) lyder enkel, men kræver selvfølgelig en indsats. Efter arbejdslivet får man mere tid til selvvalgte aktiviteter og til fordybelse. Men kan man blive ved med at lære? Og hvad kan man gøre for at blive ved med at huske? Træning af kroppen er afgørende. Det ved vi, for vi hører det konstant. Men hvad med den øverste etage. Hvornår har du sidst trænet den?
Hjernegymnastik holder dig kvik
Du kan gøre meget for at holde din hjerne skarp. Det er ret enkelt. Brug den. Ved at udfordre de små grå vedligeholder du hjernens spændstighed, og du nedsætter risiko en for sygdomme, som truer din hukommelse, indlæring og koncentration. Det bedste du kan gøre for din 1350 gram fedtklump, der sidder beskyttet bag kraniet, er at prøve noget nyt.
Plejer er nemlig din hjernes værste fjende. Gør op med dit indre vanedyr. Når du prøver noget nyt, så træner du din hjerne allermest. Din hjerne har ligesom din krop krav på motion. Hjernen former sig faktisk nøjagtig efter, hvordan og hvor meget du bruger den. Så tag de nysgerrige briller på, og dyrk hjernegymnastik med sudoku, sprogtræning, skak og krydsord. Husk også at omfavne livets nuancer og det, der er anderledes end dig selv og din lille andedam. Bliv udfordret på dine holdninger. Dyrk forskellighederne. Når du sætter dig ind i andres synspunkter, vokser hjernens netværk. Og musik, kunst, litteratur og teater styrker samarbejdet mellem de to hjernehalvdele, så det kulturelle er også hjernevenner.
Verdens ældste træ hjælper de ældre
Svigter hjernen alligevel, eller vil du styrke yderligere, kan du prøve at gøre som japanerne har gjort det i årtusinder. Prøv et tilskud af Ginkgo biloba. Det er dokumenteret, at vi får en bedre hukommelse og koncentration af ekstrakter fra det gamle japanske tempeltræ. Det skyldes, at bladet af ginkgotræet indeholder stoffer, der skærper opfattelsesevnen.
Tempeltræets blade indeholder en kompleks blanding af mange forskellige, til dels ukendte stoffer, men især stofferne ginkgo-flavonglycosider og terpenoider er unikke for Ginkgo biloba, da de ikke findes andre steder i planteriget. Disse stoffer har været underlagt en del forskning.
Ginkgo biloba i laboratoriet
Der er lavet mange forsøg bl.a. på Institut for Medicinalkemi på Farmaceutisk Fakultet under Københavns Universitet, og forskerne her har slået fast, at de unikke ginkgolider trænger ind i hjernen, og at de her påvirker vigtige receptorer. Ginkgo-præparaterne anbefales især til kredsløbsforstyrrelser og dårlig koncentrationsevne, og de har en gunstig effekt på Parkinsons Syge og Alzheimers Syge. Men hvordan virker Ginkgo?
Et træ, som er toppen af poppen inden for naturmedicin
Siden 1970’erne har vestlige læger undersøgt, hvad det er for stoffer, der virker, og hvordan i Ginkgo biloba. Men nu kan man læse om de fysiologiske virkninger af Ginkgo biloba udtræk i den lægevidenskabelige litteratur. Der står bl.a., at blodcirkulationen øges gennem en stimulering af arterier, vener og kapillærer. Blodcellernes membraner stimuleres, og kroppens celler optager mere ilt og glukose. Forsøg i reagensglas viser, at udtræk af tempeltræets blade modvirker blodpladernes evne til at klæbe sammen. Og der er også påvist en antibakteriel virkning og en virkning som antioxidant.
Ginkgo som tilskudsberettiget medicin
Tyskland har taget Ginkgo biloba til sig som lægemiddel. Her kan man få præparater på recept med tilskud fra syge-kassen. Og det er et populært præparat. I 1988 skrev tyske læger mere end fem millioner recepter på Ginkgo biloba. I Danmark finder du præparaterne i Matas eller helsekostbutikkerne ved siden af den øvrige naturmedicin.
Den til dato bedste metaanalyse over undersøgelser af virkningen på patienter med mentale præstationer som svag demens, forvirring og besvær med hukommelsen, findes i British Journal of Clinical Pharmaceutics fra 1992. Her gennemgås 40 kliniske undersøgelser fra Europa, hvoraf de fleste er gennemført som randomiserede dobbeltblindede undersøgelser på patienter med nedsat mental funktion. De fleste af undersøgelserne viser, at Ginkgo biloba virker mod begyndende senilitet.
NB!
Alderen er faktisk ikke den store trussel mod hjernen. Det er derimod sygdom og inaktivitet.
Prøv Ginkgo biloba i 8 – 10 uger, og vurder din mentale ydeevne.
Ginkgo-Max hører til blandt de allerbedste pga. sit høje indhold af aktive stoffer.
Verdens mest solgte naturmedicin
Kineserne har kendt til effekten i 5.000 år, og da der på verdensplan dyrkes mere end 50 millioner træer med en produktion på 8.000 ton tørrede blade om året, er det ikke bare en døgnflue, at Ginkgo-præparaterne hører til verdens mest solgte naturmedicin.
Ginkgo-Max fra Natur Drogeriet indeholder (1 kapsel): 66 mg ginkgoflavonglykosider og 16,5 mg terpenlaktoner.
Opskriften på det gode seniorliv:
- En håndfuld smil
- 2 dl minder
- 1 dl fællesskab
- 2 dåser familieliv
- 3 spsk. moderat motion
- 200 g nærvær, livsfylde og harmoni
- 66 mg ginkgoflavonglykosider
- 16,5 mg terpenlaktoner
- 1 Ginkgo-Max kapsel dækker dit daglige behov