Urter til dag og nat

Dag og nat
 
 
De fleste kender Urtemix som et rigtig fint produkt til børn, der har brug for hjælp til luftvejene, immunforsvar og fordøjelse, men faktisk bliver det og så brugt af rigtig mange voksne til at skabe en bedre sundhedstilstand især gennem de kolde vintermåneder.
 
 
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober-november 2015
 
 
Det er ikke kun immunforsvaret, der kan have glæde af Urtemix. Også tarme og nervesystem nyder godt af de fem urter tilsat en lille smule anisolie. Det er en såkaldt 1:2 ekstrakt, hvilket betyder, at der er tilsat den bedst tænkelige dosering af de enkelte droger, når man som Bidro her, har valgt at fokusere på en flydende tonic, der er nemt at drikke som en lille snaps morgen og aften.
 
 
Den lægende lakridsrod
De fleste danskere er glade for lakrids, men det er ikke kun pga. smagen, at den aromatiske og velkendte lakridsrod har fundet vej til Urtemix. For lakridsroden har i århundreder været kendt for sin smørende, og dermed beroligende effekt på tarmsystemet, og kan også i den rette dosis hjælpe på langvarig hoste, hvad enten den indeholder meget slim eller er knastør og irriterende.
 
Lakridsrod kan også via sin indvirkning på binyrerne være en vigtig medspiller, når man vil undgå stressrelaterede sygdomme, og den har i studier fra Kina vist sig at være rigtig god til lettere at trappe ud af fx hydrocortison, som man typisk får ved autoimmune sygdomme. Lakridsrodens mangfoldige virkemekanismer har dog også en bagside, da det er vigtigt, at man ikke spiser for meget lakrids, hvis du har forhøjet blodtryk eller lider af alvorlige nyresygdomme.
 
 
Helt ind til kernen af dit immunforsvar
Indholdet af rød solhat og hyldebærekstrakt er den helt særlige hjælp til immunsystemet. Hvor lakridsroden hjælper slimhinderne og immunsystemet via binyrerne, går rød solhat og hyldebær direkte til kernen af immunsystemet og hjælper med at holde fremmede indtrængere væk. Derfor bruges de to droger til at forebygge forkølelser, influenzaer og andre immunrelaterede problemer.
 
 
Kamille og jernurt er to droger til nervesystemet
Både voksne og børn kan have glæde af at få en tonic til nervesystemet. De er i dagens Danmark ofte sat under alt for stort pres, og førstehjælpen er da også at få kigget på sin hverdag og skrue ned for tempoet, især hvis det ikke er positive og konstruktive ting, du er i gang med. Når førstehjælpen er sat ind, kan Urtemix hjælpe dig til at holde fast i en god energi, hvor mange kan rapportere sådan en god ro helt inde fra knoglerne. Trangen til ro kan i øvrigt opstå af for dårlig en nattesøvn, og her kommer for eksempel InRest ind i billedet.
 
 
En æterisk olie med smag og virkning
Den fine anisolie kan sammen med kamille og jernurt hjælpe mod oppustede tarme.
Doseringen for voksne er 10 ml to gange daglig, men der er intet i vejen for at sætte dosis op til 10 ml fire gange daglig, hvis du har akutte problemer med fx hoste eller andre irritationer i slimhinder eller immunsystem.
 
 
Urtemix om dagen, InRest til natten
Logisk nok kan en krop med indre styrke og indre ro præstere mere og bedre!
 
 
Urter til dag og nat…
 
Urolig søvn, svært ved at falde til ro, uro i benene og i nervesystemet. Bliver du ikke engang træt af at tælle får, er der her en af de mange løsninger fra Naturens Urtekammer.
 
Det er alle velkendte gamle droger, og både citronmelisse, kamille, lavendel, humle og baldrian har været kendt af munkene i Danmark gennem århundreder. De bruges til at støtte et anspændt nervesystem og er derfor også en fryd for en overanstrengt hjerne, der har svært ved at falde til ro. Sammen med passionsblomst, fennikel og anisolie kan de anvendes som en beroligende tonic en halv til en hel time før sengetid, men faktisk også i løbet af dagen, hvis nervøsitet og ængstelse er en del af ens liv, uden man helt kan sætte en finger på årsagerne.
 
 
Citronmelisse er mere end et velduftende ukrudt i haven
Min far sagde altid, at definitionen på ukrudt er en herlig plante det forkerte sted, og netop citronmelisse kan brede sig med lynets hast i haven. Den dufter af citron, smager rigtig godt i salaten eller som te, men som ekstrakt er den allerbedst. For her kommer de aktive nervestyrkende egenskaber frem i fuld flor og kan hjælpe både dag og nat, hvis nervesystemet er anspændt, og du måske har fået et nervøst gemyt.
 
 
Om du elsker duften af lavendel eller ej….
Pyt, for her er den med i InRest for dens beroligende virkning. Du slipper for duften i drikken, den bliver let overdøvet af de to æteriske olier, fennikel og anis, og det er helt med vilje. Sammen med lakridsrod får du en smagfuld tonic til natten, så dagen kan ende godt.
 
 
Tre raske, men beroligende svende
Kamille, humle og baldrian er nok de mest kendte droger af dem alle, når det gælder deres virkning på sindets sove-mekanismer. De ruller deres aktive stoffer ud i InRest, mere virksomt end så mange andre steder, fordi urteblandingen er en 1:2 ekstrakt baseret på alkohol, som stadig er det mest effektive opløsningsmiddel, når det gælder urter. Alkoholen sørger for, at de fedtopløselige aktive stoffer bliver tilgængelige for kroppen, mens vand sørger for, ja, de vandopløselige…
 
 
Den beroligende klatreplante fra de suptropiske egne
Passiflora incarnata, eller passionsblomst, har fundet vej til mange solbeskinnede hjørner i de danske haver, men oprindelig kommer den fra suptropiske egne, hvor du på hjemmesiden www.sund-forskning.dk blandt andet kan læse, at den virker på rastløshed, irritabilitet, muskelspændinger, spændinger i de indre organer og fx et nervøst hjerte. Den er kendt gennem folkemedicinen og har ligesom de andre droger i Urtemix og InRest været genstand for en del forskning.
 
Doseringen for voksne er 10 ml før sengetid, og har du brug for InRest om dagen, kan du fx tage 5 ml morgen og 5 ml til frokost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *