Øget risiko for slidgigt hos kvinder med svage ben

 

 

Kvinder med mangelfuld styrke i lår- og hasemuskler får lettere slidgigt i knæleddene, viser forskning.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Det er altid nyttigt med stærke benmuskler, og kvinder skal især være opmærksomme på det. Ny forskning viser nemlig, at kvinder med manglende styrke i lårets knæstrækker-muskel (som strækker benet ud, så man kan stå, klatre og sparke) har næsten 50 % større risiko for at udvikle slidgigt i knæet i forhold til kvinder, der har stærke lårmuskler. Ligeledes har kvinder med svage hasemuskler over 40 % højere risiko for at få slidgigt i knæene. Den nye forskning, som er baseret på en undersøgelse af over 370 personer og er offentliggjort i tidsskriftet Arthritis Care and Research, peger på, hvor vigtigt det er at holde sig fysisk aktiv.

 

Glucosamin hjælper

Netop slidgigt i knæleddene er et meget udbredt problem, som traditionelt set er blevet behandlet med smertestillende og antiinflammatorisk medicin eller, i de mere alvorlige tilfælde, indoperation af nyt eller nye knæled. Flere og flere vælger imidlertid en mere skånsom behandling mod begyndende eller delvist fremskreden slidgigt i knæene. Glucosaminsulfat, som er en naturlig ekstrakt fremstillet af rejeskaller, har nemlig vist sig at kunne bremse sygdommen og lindre symptomerne lige så effektivt som medicinen, men uden de samme bivirkninger.

 

Skal være af lægemiddelkvalitet

Det er uhyre vigtigt at anvende et præparat, som har tilstrækkelig høj kvalitet for at opnå den forventede virkning. Det har en international gruppe eksperter fastslået i en rapport fra 2015, hvor de netop peger på, at de glucosamin-undersøgelser, som har vist positivt resultat, alle er udført med glucosamin af lægemiddelkvalitet. Eksperterne fraråder faktisk brugen af kosttilskud med glucosamin af samme grund, da man ikke har nogen sikkerhed for deres kvalitet.

 

I Danmark kan man blandt andet købe Glucosamin Pharma Nord, som er et lægemiddel til forebyggelse og lindring af let til moderat slidgigt i knæet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *