Jod i salt skaber færre syge med forhøjet stofskifte, men …

Jod

 

Trods jod i bordsalt mangler vi stadig jod i vores kost, og det har ikke kun betydning for at dæmpe udviklingen af forhøjet stofskifte. Det har også betydning for udviklingen af intelligens under fostertilstanden.

Af Marianne Palm

Forskere ved Aalborg Universitetshospital har i en årrække beskæftiget sig med sammenhængen mellem jodindtag og forhøjet stofskifte. Forskerne har bl.a påvist, at mange danskere mangler jod, og derfor begyndte man i år 2000 at tilsætte jod til dansk produceret bordsalt. En ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital viser, at det danske krav om jod i salt har reduceret forekomsten af patienter med forhøjet stofskifte markant.

Stadig mangel på jod, og det går ud over fostre og nyfødte

Ifølge forskerne har det jodberigede salt dog ikke gjort nok. Det går ud over de gravide og kan have negative konsekvenser både for hjerneudviklingen hos fostre og hos nyfødte, som heller ikke får nok jod via amning.

Et hul i de officielle anbefalinger til gravide

Kigger du på altomkost.dk, som er Fødevarestyrelsens hjemmeside om bl.a. anbefalinger til gravide, er der intet nævnt om nødvendigheden af ekstra jod. Men forskerne fra Aalborg Universitetshospital er ikke i tvivl om, at der er brug for ekstra jod til gravide.

Og måske er det et rigtig vigtigt mineral for mange voksne? Spørg din læge eller en dygtig behandler eller ernæringsspecialist til råds.

Nye jodprodukter fra tang 

Biosym lancerer to nye produkter med jod fra økologisk tang. OmniJod og VegJod er navnet på de to produkter, der er identiske i indhold, og som lanceres i forskellige produktserier.

Jod er et essentielt mineral, som har betydning for bl.a. hormoner, den kognitive funktion, nerverne, huden og stofskiftet. Jod er et lidt overset mineral sammenlignet med andre mineraler, og det skyldes måske, at man siden berigelsen af jod til salt og andre fødevarer i mindre grad end tidligere har observeret mangeltilstande på jod i Danmark. Jodmangel kan føre til bl.a. lavt stofskifte, træthed, forstoppelse, depression, negle- og hårproblemer og sløvhed.

Jod og dets betydning for skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen anvender jod til at producere thyroideahormoner kaldet T4 (thyroxin) og T3 Triiodothyronine, der er ansvarlige bl.a. for at kontrollere stofskiftet og kropstemperaturen og er vigtige for hjernens udvikling i barndommen.

Danske forhold

I en dansk undersøgelse var jodniveauet for lavt for 15 pct. af de gravide, som havde et niveau på 68 mikrogram. Selv blandt de kvinder, der spiste vitaminpiller med jod, var jodniveauet generelt med et gennemsnit på 109 mikrogram lavere end det anbefalede niveau for gravide i Danmark, som er 150 mikrogram.

Den økologiske tang

Biosym jodprodukter indeholder jod fra økologisk tang af arten buletang (Ascophyllum nodosum), som er indsamlet i uberørte havområder i det nordlige Skotland. Hele tangen anvendes, hvilket gør den til et naturligt tilskud, der ud over et højt indhold af jod også indeholder andre næringsstoffer i mindre mængder, såsom spormineraler, aminosyrer, vitaminer mv.

Den optages langsommere i kroppen sammenlignet med den typisk anvendte form, som kaldes kaliumjodid, og denne ”depoteffekt” gør, at mere af mineralet udnyttes i kroppen frem for at udskilles hurtigt.

Om dosis i de nye jodprodukter

De nye jodprodukter fra Biosym har en dosis på 220 mikrogram pr. kapsel. Det er højere end det anbefalede daglige referenceindtag (RDI) på 150 mikrogram for voksne og børn over 11 år, men samtidig under den øvre grænse, der er fastlagt på 450 mikrogram i Danmark. Dosis er derfor et balanceret valg, som også giver mulighed for, at man kan få en lidt højere dosis ved blot en kapsel frem for flere.

Note om forsigtighed ved indtagelse af jod

Er du allergisk over for tang, bør du ikke vælge produkterne. Og pas også på med doseringen. For meget jod kan føre til de samme bivirkninger som ved for lidt jod. Her bliver skjoldbruskkirtlen overbelastet (hyperthyreose), eller jod kan blokere for produktion af skjoldbruskkirtelhormoner (hypothyreos). Personer med autoimmune sygdomme som fx Hashimotos skal være varsomme med at indtage for meget jod. Gravide og ammende bør også tjekke deres niveau, inden de indtager for meget jod. Et tilskud kan være nyttigt som beskrevet tidligere, men kun, hvis man har en brist.

Spørg derfor din læge til råds. Men læg lidt positivt pres på, fordi lægen måske ikke kender den nyeste forskning fra bl.a. Aalborg Universitet og derfor ikke synes, at det er nødvendigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *