C-vitamin ser ud til at forebygge forkølelser

Forkølelse

 

Selvom C-vitamins evne til at forebygge forkølelse ofte bliver hånet, viser resultaterne af videnskabelige undersøgelser, at der ikke er så meget at grine ad.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Det nyeste skud på stammen er en undersøgelse af 1.444 soldater fra den sydkoreanske hær, hvor forskerne påviste en 20 pct. lavere forekomst af forkølelse hos dem, der fik C-vitamin. Soldaterne blev inddelt i to hold, hvor det ene fik seks gram C-vitamin dagligt, og det andet fik snydepiller. Da forskerne efter 30 dage sammenlignede de to hold soldater, kunne de se, at der var en femtedel færre forkølelser hos dem, der havde fået C-vitamin.

Næsten 50 pct. lavere risiko

Nu lyder 20 pct. måske ikke af så meget, men det er heller ikke den eneste undersøgelse af sin slags. I 2017 analyserede den finske forsker Dr. Harri Hemilä fra Universitet i Helsinki en række undersøgelser af C-vitamin og fandt blandt andet frem til, at i fire af undersøgelserne reducerede C-vitamin forekomsten af forkølelser med 30 pct., og i fire tilsvarende undersøgelser viste C-vitamin sig at kunne mindske forekomsten af forkølelse med 46 pct.

Kræver relativt høje doser

En nyere amerikansk undersøgelse har vist, at C-vitamintilskud kunne mindske forekomsten af forkølelse med 45 pct. Fælles for undersøgelserne er, at der blev anvendt doser, som er langt højere end de 80 mg, som er det anbefalede indtag (reference-indtag) i Danmark. For eksempel fik de sydkoreanske soldater i den førstnævnte undersøgelser seks gram C-vitamin, hvor der i nogle af de andre undersøgelser er anvendt doser på otte gram.


Syreneutral C-vitamin skåner maven

C-vitamin er vandopløseligt og ophobes derfor ikke i kroppen, men udskilles med urinen. Nogle mennesker kan, hvis de indtager højere doser, opleve lidt mavegener. Der findes præparater, som er mere skånsomme. Fx er der på det danske marked et lægemiddel, som indeholder 750 mg C-vitamin i form af syreneutral calciumascorbat. Denne form af C-vitamin er mild mod maveslimhinden og giver ingen gener, selvom man tager præparatet dagligt over længere tid.


Kroppen bruger C-vitamin ved infektion

Et af de problemer, som nok har medvirket til at så tvivl om C-vitamin i forbindelse med forkølelse, er, at der ikke er anvendt tilstrækkeligt høje doser. Man når ikke langt med en daglig dosis på 50-100 mg, da kroppen forbruger store mængder af C-vitamin i forbindelse med infektioner som forkølelse m.v. Derfor skal der væsentligt mere til for at opnå en virkning.

Kilde: BMJ Military Health, marts 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *