Hjælp til ledvæsken

Ledvæske4

 

Når man finder muslinger fra et af de reneste have, og her er det omkring New Zealand, og kombinerer med gurkemeje fra Asien og hyben fra vores breddegrader, så høster man en mulighed for mere bevægelighed i vores mange led.

Af Marianne Palm

En musling i et rent ocean lever af smådyr og alger, begge er nederst i fødekæden, og alt i alt skaber det ikke kun en miljøvenlighed ud over det sædvanlige. Det skaber også et meget rent produkt med en stor mængde omega-3-fedtsyrer, som er let tilgængelig for vores kroppe.

Lille musling, mange forkortelser

Det er især den inflammationshæmmende effekt på kroppen, som muslingens sammensætning skaber med en god sammensætning af de flerumættede fedtsyrer. Her finder man en sammensætning af omega-3 med 40 pct. PUFAer, hvor der er en fordeling på 24 pct. EPA, 10 pct. DHA og 12 pct. ETA, samt et højt indhold af glukosaminoglykaner, heldigvis forkortet til GAGs.

Og hvad betyder det omsat til almindeligt hverdagsdansk?

Gennem et ekstrakt af muslingens mange PUFAer og GAGs, har man i mange studier set en forbedring af ledfunktionen, mindre stivhed og ledsmerter ved slidgigt og andre gigtformer. Og i en helt anden genre ser man også en forbedring af blærevæggens sundhed … Det var lige et sidespring, men kombinerer man denne viden med viden fra alverdens droger, får man øje på to efterhånden velkendte planter, gurkemeje og hyben.

Fra glukosamin til glykosaminoglykaner

Glykosaminoglykaner er en af de grundsubstanser, som findes i vores bindevæv, som bl.a. har en hovedrolle, når der skal dannes sund ledvæske og en sund brusk. Det er et såkaldt aminosukker, der hjælper med i forvandlingen af proteiner og fedtstoffer, som er deltager i en hel kædereaktion, der blandt andet ender op i en forebyggelse af yderligere henfald af brusk og ledvæske. Kædereaktionen kræver bl.a. glukosamin, så man ender op i de for bindevævet brugbare GAGs. Glykosaminoglykaner kan hjælpe på, at der sker en inflammationshæmmende effekt i bindevæv og led, men virker ikke direkte smertestillende.

Kilde:

denstoredanskelex.dk og ugeskriftet.dk

 

Glykosaminoglykaner er en gruppe af forskellige sulfatforbindelser, heparansulfat, kondroitinsulfat, dermatansulfat og keratansulfat samt heparin og hyaluronsyre. Stofferne hjælper hinanden med at opbygge bindevæv og fx smøre leddene, så de har en tilpas mængde af ledvæske. Kan derfor anvendes forebyggende.

Gennem Glyc BOOST, får du:

  • En flok aminosyrer, som bidrager til udvikling af alle kropsvæv, heriblandt de forgrenede, valin, isoleucin og leucin, som anvendes til at give energi til muskler.


De forskellige glukosaminoglykaner, som er nævnt her i artiklen, og som har lidt forskellig opgave i kroppen:

  • Kondroitinsulfat, som er med i regulering af immunforsvaret.
  • Hyaluronsyre, som har en særlig evne til at opbygge ledvæske og bindevævsceller, men også at optage vand og skabe en særlig støddæmpende effekt.
  • Og nå ja, så vil det øgede vandoptag også hjælpe på at binde fugt til huden og formindske rynker.
  • Dermatansulfat er også vigtig for huden og opbygning af blodkar, mens keratansulfat er mest kendt for sin opbyggende virkning på brusk og knogler.


Gurkemeje fra Asien og hyben fra Europa

Tager man et lille skvæt peber, tilsætter et ekstrakt af gurkemeje, plukker 1.200 mg hyben og blander med lidt zink, C-vitamin og ekstrakt af muslinger fra New Zealand, får man et generelt inflammationshæmmende kosttilskud. Anvend det sammen med en i øvrigt sund hverdag, fyldt med rene råvarer, gode krydderier og tilpas med motion og opmærksomhed på at undgå stress og andre belastende faktorer: Så er der trivsel til alle dine led.


Referencer

Caughey DE, Grigor RR, Caughey EB, Young P, Gow PJ, Stewart AW. Perna canaliculus in the treatment of rheumatoid arthritis. Eur J Rheumatol Inflamm. 1983;6(2):197-200.

Cobb CS, Ernst E. Systematic review of a marine nutriceutical supplement in clinical trials for arthritis: the effectiveness of the New Zealand green-lipped mussel Perna canaliculus. Clin Rheumatol. 2006 May;25(3):275-84. Epub 2005 Oct 12. Review.

Highton TC, McArthur AW. Pilot study on the effect of New Zealand green mussel on rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1975 Mar 12;81(535):261-2.

New Zealand green-lipped mussel extract (Seatone) and rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1981 May 27;93(684):343.

Gibson RG, Gibson SL. New Zealand green-lipped mussel extract (Seatone) in rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1981 Jul 22;94(688):67-8

Highton TC, McArthur AW. Pilot study on the effect of New Zealand green mussel on rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1975 Mar 12;81(535):261-2.

[No authors listed]. Green-lipped mussel extract in arthritis. Lancet. 1981 Jan 10;1(8211):85. No abstract available.

Caughey DE, Grigor RR, Caughey EB, Young P, Gow PJ, Stewart AW. Perna canaliculus in the treatment of rheumatoid arthritis. Eur J Rheumatol Inflamm. 1983;6(2):197-200.

Huskisson EC, Scott J, Bryans R. Seatone is ineffective in rheumatoid arthritis. Br Med J (Clin Res Ed). 1981 Apr 25;282(6273):1358-9. No abstract available.

Gibson RG, Gibson SL. Seatone in arthritis. Br Med J (Clin Res Ed). 1981 Nov 28;283(6304):1472. No abstract available

Gibson RG, Gibson SL. Green-lipped mussel extract in arthritis. Lancet. 1981 Feb 21;1(8217):439.

Miller TE, Ormrod D. The anti-inflammatory activity of Perna canaliculus (NZ green lipped mussel). N Z Med J. 1980 Sep 10;92(667):187-93.

Rainsford KD, Whitehouse MW. Gastroprotective and anti-inflammatory properties of green lipped mussel (Perna canaliculus) preparation. Arzneimittelforschung. 1980;30(12):2128-32.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *