Er det bare jernmangel ?

Jernmangel4

 

Trætte, ugidelige teenagere. Indelukkede, triste, mismodige. Orker ikke opvasken, egentlig ej heller at være på noget sportshold overhovedet. Som i overhovedet.

Tjek lige jernstatus. Gå til læge.

Af Marianne Palm

At blive teenager er en stor ting. Kroppen forandres, hormonproduktionen sættes i vejret, og pigerne starter med at menstruere. Samtidig sker der en stor følelsesmæssig udvikling, og mange teenagere bliver mere sårbare og kan være et par år om at finde sig til rette.

Denne vigtige og store overgang har imidlertid nogle uheldige effekter på mange teenageres jernstatus. Ændringen i jernstatus skyldes dels de fysiologiske faktorer som menstruation og kraftig vækst, dels at teenagere bliver mere selvstændige og for eksempel selv vil bestemme over deres kost. Der kan siges meget godt om veganisme, men beslutningen bør ikke tages impulsivt, men skal planlægges ordentligt – særligt for piger, der lige er startet med at menstruere. Ellers går det galt.

Konsekvensen af en dårlig jernstatus er for eksempel dårligere indlæring og dårligere korttidshukommelse. Det er med andre ord meget alvorligt for teenagere, der skal præstere for at kunne komme på en videregående uddannelse.

Symptomerne på jernmangel er ikke entydige og kan have en række andre årsager. Det kunne være for lidt søvn, stress eller livsstilsændringer. Derfor er det desværre også nemt at overse en jernmangel, men jernmangel er faktisk både nemt at opdage og at forebygge.

Det skal måles ordentligt

Helt afgørende i diagnostikken er blodprøven serum ferritin, som måler størrelsen af jerndepoterne. En hæmoglobintest, som kan tages med et fingerprik, kan ikke bruges til at bestemme jernmangel – kun blodmangel.

Dårlig jernstatus hos teenageren kan resultere i:

  • Dårlig koncentration
  • Træthed
  • Hyppige infektioner
  • Hovedpine
  • Dårligere sportspræstation


En ud af seks teenagepiger har jernmangel. Det kan også gælde drenge, simpelthen fordi børn bliver til teenagere og skyder hurtigt i vejret.

Vælg aminokeleret jern, så du sikrer, at din teenager får et letoptageligt produkt, der ikke giver forstoppelse. Vælg AminoJern fra Pharmo Vital, og du kan prøve kosttilskuddet gratis i ti dage:
https://aminojern.dk/gratis-jernpiller/

Én tablet er nok, fordi de er så letoptagelige i tarmen. De kan anvendes af veganere og af gravide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *