Kisel til mavens førstehjælpskasse

Fordøjelse

 

Kisel findes i sand, i dit vinglas og i din computer. Men kisel i gelform er også en fantastisk førstehjælp ved både akutte og kroniske maveproblemer. Hvordan kan det egentlig lade sig gøre, og hvilken hjælp kan kisel være, hvis maven driller og gør livet surt ?

Af Marianne Palm

Kisel eller silicium, som det også hedder, er det 8. mest udbredte grundstof i universet og det næstmest forekommende stof i jordskorpen (ilt løber med førstepladsen). Det er vidt anvendt i industrien, og vi mennesker bruger det til så forskellige ting som fremstilling af glas, metallegeringer, cement og elektronik.

Men det har altså også en helt anden anvendelsesmulighed, en vigtig en af slagsen. Mineralsk kiselgel kan nemlig være med til at give en væsentlig mere tålelig hverdag for de mange mennesker, der lider af maveproblemer. 

Her vil vi gerne være med til at udbrede budskabet om kiselgelen til alle med halsbrand, diarré, generende tarmluft og irriteret tyktarm, men vi vil også gerne have stillet vores nysgerrighed. For hvordan dælen kan et stof, der bruges som halvleder i computerchips og som legeringselement i jern, være egnet til at afhjælpe maveproblemer ? 

Kort fortalt er kisel et stof med en mangfoldighed af egenskaber, som afhænger af form, og hvordan det bearbejdes. I såkaldt amorf form (uregelmæssig struktur) har det fx egenskaber, det ikke har i krystallinsk form. Og selvom kisel kan anvendes til industriprodukter, så er det meget velegnet som fødevare og som medicinsk udstyr. Det er for længst klassificeret som sikkert at indtage af både WHO og IARC (International Agency for Research on Cancer). Produktet Silicea Mave-Tarm kiselgel er godkendt som medicinsk udstyr og indeholder udelukkende kisel, ilt og vand. Det har været på markedet i mere end 50 år, og kliniske studier viser, at det er velegnet til en række maveproblemer.

Binder alt det, der giver bøvl

Når det kan bruges til så forskellige maveproblemer som nævnt, så skyldes det kisels bindingskapacitet. Du har sikkert bemærket de små poser, der ligger i æsken, når du har købt ny elektronik – formålet er at suge fugt. Kisel kan binde vand med 300 gange sin egen vægt, og derfor er der ofte kisel i disse poser.

Mange maveproblemer skyldes netop, at der er forskellige uønskede substanser til stede. Fx for meget mavesyre, skadelige bakterier, toxiner fra bakterierne og ildelugtende gasser. Kiselgelen binder disse substanser og fører dem ud med afføringen. I forhold til halsbrand, som skyldes overskydende mavesyre, så vil kiselgelen også lægge et låg over maveindholdet, som gør, at mavesyren ikke kan løbe tilbage og giver den brændende fornemmelse i halsen.

Beskytter mave-tarmslimhinden

Men som nævnt er kisel ikke bare kisel (og derfor skal du ikke prøve dig frem med de små fugtposer fra elektronikpakken). Det samme gælder i forhold til en medicinsk kiselgel. Virkning og sikkerhed afhænger meget af måden, det fremstilles på. Hvis du nærlæser ingredienslisten på dine kosttilskud, vil du se, at de ofte indeholder kiseldioxid som anti-klumpningsmiddel. I modsætning til indholdet i fugtposerne, som er giftigt, så er kiseldioxiden i tabletterne helt neutral og ufarlig. Men det har ingen fysiologisk virkning, og det skyldes molekylestørrelsen.

Firmaet Anton Hübner, der står bag kiselproduktet Silicea Mave-Tarm, har udviklet en metode, hvor kiseldioxid findeles 2.000 gange og ændrer struktur fra krystalform til en åben og porøs form. I denne tilstand har et gram kiseldioxid et overfladeareal på 300 kvadratmeter. På grund af det store fysiske overfladeareal og sine klæbende egenskaber kan Siliceas kiselgel også beskytte mave-tarmslimhinden – den lægger sig simpelthen som et lokalt beskyttende lag på slimhinden. Det kan give ro til en sart og sårbar slimhinde, så den får mulighed for at hele op. Det kan have stor betydning ved kroniske tilstande og ved irritabel tyktarm.

Ganske betydelig lindring

Hvis du har maveproblemer, så gå til lægen. Men prøv også, om kiselgelen kan gøre en forskel for dig. I et klinisk studie af Silicea Mave-Tarm gel med 71 deltagere fandt man fx, at smerter i den øvre del af bugen blev reduceret med i gennemsnit 81 pct., at kraftig tarmgas blev reduceret med 60 pct., og sure opstød og bøvsen blev reduceret med 66 pct. i gennemsnit. Man kan altså forvente en væsentlig reduktion, og kiselgelen er helt naturlig og kan tages, selvom man er i et lægeligt forløb med medicin. Dog skal der gå to timer før og efter indtagelse af medicin.

Ved halsbrand vil de fleste opleve en virkning efter få minutter, og det virker også hurtigt på flere andre tilstande. Derfor kan du med fordel have kiselgel i din førstehjælpskasse eller i skrivebordsskuffen på din arbejdsplads.

Fakta om Silicea
Mave-Tarm:

Medicinsk produkt i form af kolloid kiselgel i amorf form.

Godkendt til behandling af:

  • Halsbrand (sure opstød)
  • Tarmgas
  • Oppustethed
  • Opkastning
  • Ondt i maven
  • Kvalme
  • Diarré
  • Irritabel tyktarm (IBS)

Indeholder: Kisel, ilt og vand. Fremstillet uden brug af konserveringsmiddel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *