Vigtigt mineral beskytter dig mod oxidativt stress

Zink

 

Et af de koncepter, man støder på rigtig mange steder, er oxidativt stress. Det er en kemisk ubalance imellem beskyttende antioxidanter og skadelige frie radikaler. Nu peger iranske forskere på mineralet zink som et vigtigt stof i kampen mod oxidativt stress i kroppen.

Af Bjørn Falck Madsen

 

I modsætning til den normale form for stress, som de fleste kender til og måske mærker fra tid til anden i forbindelse med jobbet eller privatlivet, er oxidativt stress lumsk, da den er god til at flyve ubemærket under radaren. Vi kan være ramt hårdt af oxidativt stress uden at vide det, og det kan være særdeles farligt på længere sigt. Kort fortalt er oxidativt stress en tilstand, hvor mængden af farlige og vævsnedbrydende frie radikaler langt overstiger mængden af beskyttende antioxidanter, og det kan skabe grobund for sygdom, tidlig ældning og mange andre problemer.

Zink bekæmper de frie radikaler

En af de antioxidanter, som er særlig vigtig i denne sammenhæng, er mineralet zink. Iranske forskere under ledelse af Seyed Mohammad Mousavi fra Tehran University of Medical Sciences har med en ny metaanalyse dokumenteret, at zinktilskud både kan hæmme nogle af de mest skadelige frie radikaler samtidig med at styrke en række af de forsvarsmekanismer, kroppen anvender til at bekæmpe oxidativt stress med. Det vil sige, at zink i realiteten angriber problemet med oxidativt stress fra to sider både ved at skrue op for kroppens indbyggede forsvar og ved at reducere antallet af skadelige frie radikaler.

Færre spor af oxidativt stress

Forskerne udvalgte og analyserede i alt 10 randomiserede undersøgelser i forbindelse med deres metaanalyse. I nogle af undersøgelserne havde man kigget på, hvordan zinktilskud indvirkede på MDA-niveauet i serum. MDA står for malondialdehyd og er en hyppigt anvendt markør for oxidativt stress. Man kan lidt forenklet sammenligne MDA med udstødningsgas fra en bil. Det dannes i kølvandet på de reaktioner, hvor frie radikaler er involveret, så jo højere MDA-niveauet i kroppen er, desto mere belastet er kroppen af oxidativt stress. Undersøgelserne viste signifikant lavere MDA-indhold hos dem, der fik zink, sammenlignet med placebogruppen.

Styrker kroppens antioxidantforsvar

Andre af undersøgelserne i metaanalysen kiggede på total antioxidant kapacitet, og her fandt forskerne signifikant højere kapacitet hos de zinkbehandlede end hos placebogruppen. Zink var med andre ord med til at styrke kroppens eget forsvar. Blandt de tre undersøgelser, som kiggede specifikt på glutathion-niveauet, var der ligeledes højere niveau hos dem, der tog zink. Glutathion er et af kroppens meget effektive antioxidanter, der blandt andet modvirker frie radikaler.

Forskerne peger desuden på zinks rolle i forskellige antioxidantenzymer i kroppen, herunder glutathion peroxidase (GPx) og superoxid dismutase (SOD), som begge er med til at mindske oxidativt stress.

Kilde: Pharmacological Research, august 2020

En naturlig måde at afkorte forkølelser på

Zink har en afgørende betydning for immunforsvaret, og forskning viser, at tabletter med zink-gluconat, som blandt andet findes i præparater som Bio-Zink, kan hjælpe ved forkølelser. Ifølge en metaanalyse fra 2017, som omfatter syv undersøgelser af zinktilskud mod forkølelse, var der i de fire, hvor der blev anvendt zink-gluconat, en næsten 30 procent reduktion i varigheden af forkølelser. Metaanalysen er offentliggjort i Journal of the Royal Society of Medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *