Kan vi vinde kampen mod hjertesvigt ?

 

 

“Tusindvis af danskere dør af hjertesvigt – hvis sygdommen ikke opdages”, kan man læse på Hjerte-foreningens hjemmeside. Hvad man ikke kan læse er, at det er muligt næsten at halvere sin risiko med en lille simpel ændring i hverdagen.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Mange danskere – flere end 60.000 ifølge Hjerteforeningen – lider af hjertesvigt og risikerer at dø, hvis ikke det bliver opdaget, og de får den rigtige behandling. Som eksempler på behandling bliver optimal medicinering samt eventuelt brug af pacemaker fremhævet, men hvad der i høj grad også fortjener opmærksomhed i denne forbindelse er en dansk undersøgelse, som blev offentliggjort i 2014. Den dokumenterer, at hjertesvigtpatienter kan mindske deres risiko for at dø af deres sygdom med hele 43 % – blot ved en simpel lille ændring i deres daglige rutine.

 

Kapslerne, der redder liv

Forsøget, som hedder Q-Symbio, er udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt, og viser, at de patienter, som foruden deres normale hjertemedicin tog 300 mg coenzym Q10 dagligt, havde markant lavere dødelighed end de hjerte-svigtpatienter, som fik identisk udseende kapsler med uvirksomt snydestof. Forskerne bag undersøgelsen understregede, at den 43 % lavere risiko for at dø af hjertesvigt kunne henføres direkte på Q10-behandlingen.

 

Dansk præparat

Q-Symbio-undersøgelsen blev ledet af den nu afdøde hjertespecialist Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalet og er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, som anses for at være et af verdens absolut førende kardiologiske tidsskrifter. Det Q10-præparat, som blev anvendt i undersøgelsen, hedder Bio-Quinone Q10 og er fremstillet af den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord. Forskerne valgte netop dette præparat, fordi det kunne dokumentere en høj grad af optagelighed, hvilket er afgørende for udfaldet af denne type undersøgelser.

 

Hjertet er storforbruger af Q10

Coenzym Q10 er et vitaminbeslægtet stof, som vi mennesker selv er i stand til at danne. Det indgår i cellernes energiomsætning og virker ved at omdanne protein, fedt og kulhydrat til ATP (adenosintrifosfat), som er energi lagret i kemisk form i cellerne. Op til cirka 25-årsalderen danner vi rigeligt af stoffet, og herefter daler kroppens egenproduktion relativt hurtigt. Visse sygdomme, herunder hjertesvigt, dræner kroppens Q10-reserver yderligere, og det er et problem, da hjertet er storforbruger af dette stof, fordi de rytmiske sammentrækninger af hjertemusklen kræver så store mængder energi.

 

Ny energi til hjertemusklen

Vi får også en smule coenzym Q10 fra kosten, men de mængder er for små til at gøre nogen forskel. Til gengæld kan man indtage stoffet som tilskud i kapsler, og det er her, man har observeret en positiv effekt. Når hjertepatienter kompenserer for deres lave Q10-indhold i cellerne ved at tage stoffet som præparat, får hjertemusklen det skub, den behøver for at yde mere. Resultatet er en stærkere hjertemuskel, mere energi og styrke, højere livskvalitet og lavere dødelighed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *