Op og nedture har vi alle, måske endda dagligt. Men da vi hørte Lilye Vestergaards historie, hørte vi en beretning, som indebar en usædvanlig modgang. Lavt stofskifte med Hashimotos var diagnosen, men Lilye Vestergaard har vendt sin modgang til medgang og hjælper nu andre.
Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018
Lilye Vestergaard er uddannet biopat, zoneterapeut, healer og vegatester og har i dag genåbnet sin helseklinik, hvor hun udbyder vegatest, zoneterapi, healing og spirituel zoneterapi. Spirituel zoneterapi er en behandlingsform, som hun selv har udviklet. På klinikken kombinerer hun den traditionelle zoneterapi med kanaliseret healing, hvor hun healer ind gennem zonerne på fødderne, mens hun giver zoneterapi. En teknik, som hun mener intensiverer behandlingen og effekten.
Gennem et fascinerende interview kom vi med på Lilyes rejse fra at være dybt, dybt nede i et sort hul, til hvor hun er nu. Kom med!
Da alt gik ned ad bakke
I 2016 fik Lilye Vestergaard konstateret lavt stofskifte med Hashimotos. Forud for diagnosen var der gået nogle år med stort arbejdspres med problemer med at finde det rette personale til hendes helsekostbutik, så der var konstant underbemanding. Et nyt it- og kassesystem skulle implementeres, hvilket voldte mange problemer. Samme periode blev hendes dygtige og afholdte førstedame sygemeldt med alvorlig stress. Lilye stod nu alene med kun 20 timers hjælp. Det begyndte for alvor at gå ned ad bakke med helbredet og overskuddet. Vægten steg yderligere, hun fik ondt i led, tågehjerne, blev dødtræt, fik hjerteuro, blev væskefyldt i hele kroppen, også meget omkring øjnene og havde dårlig søvn. Hver morgen følte hun, at hun ikke havde sovet. Hun følte, at hun lige havde afsluttet en hektisk 12 timers arbejdsdag. Dog skulle hun alligevel af sted og klare en 10 til 12 timers arbejdsdag. Det var dømt til at gå helt galt.
Et liv med summende stress
Hele livet har Lilye følt, at hun ikke slog til, følte sig ikke god nok, pleasede andre, ville bare passe ind. Hun var ikke god til at mærke, om hun selv havde det godt og var tilfreds, men så længe hendes omgivelser havde det godt, var der fred. Lilye blev gravid som 20-årig og udvikler under graviditeten struma, hvilket forværres under anden graviditet tre år senere. Hun fik fjernet det meste af skjoldbruskkirtlen. Lilye: ”Ja, dengang vidste jeg ikke bedre, jeg lod mig operere. I dag ved jeg jo, at det er de bagvedliggende følelser og livsstil, der skal ændres”.
Justering af livsstilen
Da Lilye fik konstateret lavt stofskifte med Hashimotos i 2016 kom hun i behandling hos en læge, som også praktiserede functional medicine. Behandlingen blev en justering af hendes indtag af de relevante vitaminer og mineraler. Fokus var bl.a. at få rettet op på fordøjelsesproblemerne. I fordøjelseskanalen optager vi netop de vigtige mineraler for at konvertere vores T4 til T3 og dermed få det aktive T3 ud i vores celler. Lilye blev derudover anbefalet en glutenfri, mælkefri og sukkerfri kost. Hun skulle derudover geare ned i arbejdslivet. Nu gik alt godt … troede hun.
Ned i det sorte hul igen, igen
Lilyes far blev syg, samtidig med at hendes mor fik konstateret lungecancer. Hektiske og opslidende måneder lå nu foran. Butikken blev solgt, og Lilye valgte at flytte til Sjælland, hvor hendes datter bor. Hun slog døren op til sin nye lejlighed, hvor både vandskader og skimmelsvamp ramte hende. Intet tag over hovedet og 60.000 kroner fattigere. De mange kampe resulterede i endnu mere stress.
Hvad gjorde oplevelserne ved kroppen?
Lilyes Antistof TPO tal (Hashimotos) havde ligget på mellem 120 og 170, men nu sprang det på tre måneder til 1360. Normalt er under 60. I den periode begyndte det at gå op for Lilye, at hun ikke kom i mål kun ved kostændringer, kosttilskud og livsstilsændringer. Hun måtte grave dybere, hun måtte i gang med at arbejde med følelserne, der lå bag.
Efter samtale med en behandler blev Lilye bl.a. gjort opmærksom på sin vrede. Hun så, uden at være klar over det, verden som en fjende, som konstant skal bekæmpes, hvilket kan foranledige Hashimotos. Som Lilye fortalte:
”I alle sygdomsbilleder kommer vi ikke udenom de følelsesmæssige påvirkninger i vores system. Denne betragtning har jeg været optaget af i mange år. Men at gennemskue det hos sig selv kan være svært.” Efter at have arbejdet med de bagvedliggende følelser, som vrede, afmagt, at føle sig overvældet m.m., viser den seneste blodprøve på Antistof-TPO et fald fra over 1300 til under 700 på få måneder.
Det lysner derude
Ubalancen i hormonsystemet må Lilye forholde sig til resten af livet. Hun holder det dog i balance ved hele tiden at holde sig på rette vej med livsformen, kosten, kosttilskud, undgå at stresse og huske at mærke sig selv og egne behov.
”Senest er jeg gået i behandling med tankefeltsterapi”, fortæller Lilye og siger, at hun glæder sig til at se næste blodprøve. Men det vigtigste er, at hun føler, at livet er kommet tilbage igen.
Lilye: ”Husk at tage hele livet ind, at føle dig fortjent til alt, kærlighed, nærhed, fælleskaber og venskaber. Spørg dig selv: Giver dette kærlighed til mig og mine omgivelser/relationer ?
Det var klart for Lilye, at der er koblet mange faktorer på det at udvikle lavt stofskifte med Hashimotos. Hun er dog overbevist om, at medicin ikke er nok, hvis vi vil være raske og i balance. Der skal arbejdes hele vejen rundt. Hun påpeger, at det kan være svært at gøre alene. Det er altid nemmere at gennemskue tingene hos andre mennesker end hos sig selv.
Øvelse gør mester
Lilye ser i dag sit lave stofskifte som en gave.
”Det får mig til at stoppe med at leve et liv med så mange kampe, stress og væk fra mig selv og min sjæl”, fortæller Lilye. ”Det er ikke nemt”, tilføjer hun, men hun øver sig hver eneste dag.
Hun falder i fra tid til anden, både humørmæssigt over at være havnet, hvor hun er rent helbredsmæssigt, men også med kost, livsstil , følelser og tanker, men hun kæmper sig op igen og fortsætter. ”Der er stadig mange temaer og mange lag der (stadig) skal kigges på, slippes og transformeres”, afslutter Lilye.
Lilye Vestergaards personlige erfaringer med lavt stofskifte gør, at hun nu er i gang med at hjælpe andre i samme situation.
Klinikken ligger i Smørum