En syg lille sommerfugl

 

 

Stofskiftet er essentielt for hele dig! Det påvirker alle celler i din krop og har betydning for alt! Skjoldbruskkirtlen har stor betydning for dit stofskifte, men hvad betyder det, når den sommerfugleformede kirtel bliver syg, og stofskiftet bliver lavt.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Vi starter med lidt biokemi. Omsætning af energi i kroppen kaldes stofskiftet (metabolisme) og sørger for, at det, vi spiser og drikker, omdannes til energi. Energien frigøres, når vi spiser og forbrænder maden i cellernes kraftværker (mitokondrier). Nu sker der en iltning/oxidering, og næringsstoffernes energi omlagres og anvendes til cellernes arbejde med at opbygge nye cellebestanddele og depotstoffer, fx fedt.

Dit stofskiftet er i balance, når du indtager lige så mange kalorier, som du forbrænder og udskiller gennem afføring, urin og via huden. Hormonerne spiller en stor rolle i styringen af stofskiftet, og samspillet mellem hormonerne og immunsystemet har stor betydning.

Taler vi om de vigtige hormoner, spiller skjoldbruskkirtlen en afgørende rolle.


Fryser du ofte og er træt? For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og de mest typiske symptomer er træthed og kuldskærhed. Andre symptomer kan være: svag hjerterytme, muskelsvaghed, nedsat appetit, øget vægt, depression, dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær, forstoppelse, struma.

 

Den lille sommerfugls vigtighed

Skjoldbruskkirtlen (glandula thyreoidea) er en lille sommerfugleformet kirtel, der sidder på forsiden af halsen. Kirtlen producerer stofskiftehormonerne trijodthyronin (T3) og thyroxin (T4). Frigivelsen af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen reguleres af det thyreoidea-stimulerende hormon TSH, som kommer fra hypofysen, der sidder i hjernen. Herfra sendes et signal til skjoldbruskkirtlen, som øger produktionen af T4. Ude i cellerne omdannes T4 til T3. En funktion, som er essentiel, da T3 har fire til fem gange så høj biologisk aktivitet. Mange livsstilsfaktorer kan have indvirkning på omdannelse af T4 til T3.

 

Faktorer som kan hæmme omdannelsen af T4 til T3:

  • Mangel på zink og selen
  • Mangel på jod
  • Stress
  • Autoimmunitet og inflammation
  • Længerevarende lowcarb-kure kombineret med høj træning. Omdannelsen kræver kulhydrater

 

Stofskiftehormonerne er vigtige for kroppens energiomsætning og en række andre væsentlige funktioner hos mennesket.

 

Når sommerfuglen bliver kronisk syg

Kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen kaldes Hashimotos thyreoiditis. Opkaldt efter japaneren Hashimotos, som beskrev sygdommen i 1912. Den autoimmune stofskiftesygdom giver en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen. Kroppen danner samtidig antistoffer, som helt eller delvis ødelægger skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlens nedsatte funktion medfører lavt stofskifte.

Behandlingen af Hashimotos foregår ofte med syntetisk fremstillet stofskiftehormon, T4.

 

Har du en klump i halsen?

Struma er en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen og er en almindelig tilstand, hvis stofskiftet er for lavt. Omvendt kan du godt have problemer med stofskiftet uden at have struma.

Ved struma kan skjoldbruskkirtlen trykke på de omkringliggende strukturer på halsen, heriblandt luftrøret. Du kan derfor få fornemmelsen af at have en klump i halsen, vejrtrækningsproblemer, synkebesvær eller hæshed.

Struma opstår fx ved rygning eller graviditet. Behandling kan være delvist at fjerne skjoldbruskkirtlen.

Manglen på jod kan føre til struma. Jod er et grundstof, som du finder i mange fødevarer, og det indgår i dannelsen af stofskiftehormonet thyroxin i skjoldbruskkirtlen. Det er faktisk den vigtigste byggestem i hormonerne. Jod optages udelukkende i skjoldbruskkirtlen, og der er ikke andre kendte steder i kroppen, hvor jod optages.

 

Husk dit jod ved lavt stofskifte

Får du for lidt jod, får skjoldbruskkirtlen svært ved at producere nok hormon. Det er her, at struma udvikles, da skjoldbruskkirtlen vokser for at kunne producere tilstrækkeligt stofskiftehormon. DFI’s jodtabletter med anbefalet dosis på en tablet dagligt er veganske og indeholder ingen kunstige farvestoffer. Når du indtager jod, så sættes det fri fra skjoldbruskkirtlen og udskilles via nyrerne. Da din organisme nemt optager jod, går dit jod-indtag ikke til spilde. Pas dog på med at overdosere.

 

  • Autoimmunitet betyder, at kroppen danner antistoffer mod dens egne organer.
  • For lavt stofskifte ses 5-10 gange hyppigere hos kvinder end hos mænd.
  • Mistanke om for lavt stofskifte. Få taget en blodprøve. Her måles TSH, T3 og T4.
  • 2 ud af 100 kvinder over 60 år rammes typisk af for lavt stofskifte

 

Din kost er uhyre vigtig, hvis du vil forebygge lavt stofskifte. En sund og varieret kost med mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Undgå så vidt muligt hvidt sukker og raffinerede kornprodukter, som hvede, pasta og ris, da de stimulerer dannelsen af insulin, hvilket belaster skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen skal ikke behandles som en isoleret del af kroppen, men skal som med alle andre kroniske problemstillinger ses som en del af et samspil, der ikke fungerer optimalt.

Husk dine vitaminer og mineraler! Selen har stor betydning for lavt stofskifte, ligeledes har manglen på zink. Vitaminerne C, B, B2, B3 og B6 er nødvendige for dannelsen af stofskiftehormoner.

D3-vitamin har indflydelse på immunsystemets normale funktion og er med til at modvirke udviklingen af autoimmune sygdomme som Hashimotos sygdom.

Ja, nu kommer den igen – dyrk motion! Du øger nemlig dannelsen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen, og motion hjælper desuden også på mange af symptomerne som træthed, vægtstigning, og ja, ofte bliver du også bare i bedre humør, når du dyrker motion. Men start din træning langsomt, hvis du lider af lavt stofskifte – træn regelmæssigt og moderat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *