Sund mad på SU – og andre små budgetter – februar 2017

 

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

Hvis du er til årstidens grøntsager, kan du råvaremæssigt blive lidt udfordret i februar og marts. Den-ne suppe løser problemet. Her trylles budgetvenlige porrer, løg og linser om til en suppe, der sender dig direkte til de varme lande. Og det kan være nok så tiltrængt på denne tid af året. Krydderilisten er lidt lang, men spar endelig ikke for meget på smags-giverne.

 

Af Nanna Stiegel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Varm suppe til kolde dage  

Den her suppe er, trods den umiddelbart lidt lange ingrediensliste, ufattelig nem at lave. Alt i en gryde. Kog. Blend. Smag til. Og nyd.

 

Det skal du bruge:

  • 3 løg
  • 3 porrer
  • Et madæble
  • 3 stængler bladselleri
  • 3 fed hvidløg
  • 200 g røde splitlinser
  • 1 flaske mosede tomater
  • 1 dåse kokosmælk/eller en karton kokosfløde
  • 1,6 l god bouillon
  • 1 spsk. kokosolie

 

Krydderier:

  • 2 tsk. god karry
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. gurkemeje
  • Chili efter smag og behov
  • 1 laurbærblad
  • 1 tsk. kardemomme eller 4 knuste kardemommefrø
  • 1 stang kanel
  • 2 hele nelliker
  • 1 spsk. garam masala krydderi
  • Lidt honning til at afrunde smagen med
  • Salt
  • Peber
  • Hakket frisk koriander til serveringen

 

Sådan gør du:

Hak løg, porrer, madæble og bladselleri i grove stykker. Snit hvidløget i mindre stykker. Svits karry, spidskommen, gurkemeje og evt. chili i kokosolien. Kom grøntsagerne og æblet i. Kom nu de røde linser i. Hæld bouillon, mosede tomater og kokosmælk over. Tilsæt laurbærblade, kanelstang, kardemomme og nelliker.

Lad det hele koge godt igennem, indtil både grøntsager og linser er helt møre. Hvis du har tid til det, så lad suppen køle lidt ned, inden du blender den godt og grundigt igennem. Varm op igen, og tilsæt garam masala-krydderiet. Smag til med salt, peber og eventuelt 1 tsk. honning. Server med et drys af friskhakket koriander.

 

Krydderier med farve, smag og effekt

Ud over at bidrage med smag og kulør til maden, har langt de fleste krydderier andre effekter.

Koriander har fx en fantastisk beroligende effekt, ikke mindst på fordøjelsen. Og så ser det ud til at være godt til at binde og afgifte tungmetaller.

Gurkemeje er der smagsmæssigt ikke meget at skrive hjem om. Til gengæld er listen over denne rods gavnlige effekter alenlang. Dette skyldes bl.a. gurkemejes inflammationsdæmpende og leverstimulerende effekt.