Føl dig naturlig ”høj” med Damiana

Daimiana
 
 
Damiana kunne godt lyde som navnet på en gudinde for kærlighed. Men det er i virkeligheden navnet på en plante, som hjælper på den fysiske akt af kærligheden. Damiana er dog ikke kun god for sexlysten. Den har også antidepressive og afslappende virkninger.
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar 2016
 
 
Damiana siges at behandle en bred vifte af lidelser lige fra diabetes til angst. Den blærede urt med de positive virkninger på sexorganer, hormoner og nervesystem er ligeledes rigtig god til blære – og urinvejsproblemer. Det er mestendels fra mund til mund, at bladene fra planten er blevet anbefalet, så selv om den er anvendt gennem århundreder, findes der ikke beviser for virkningerne ud over den enorme popularitet, urten har opnået blandt hundredtusinder af folk. Alligevel har vi kigget på de studier, der er foretaget, idet her er opløftende resultater blandt andet for rejsningsproblemer og hængende mundvige. Fx kan vi berette om et forsøg med impotente rotter, der i 1999 på et italiensk universitet blev til … øh, ja – til rene kaniner. Rotterne modtog 1 ml/kg Damiana om dagen, og ejakulationstiden blev forlænget, ligesom aktiviteten blev øget hos de sydlandske hanrotter.
 
 
Hvad er Damiana godt for?
Undersøgelser viser, at Damiana kan øge seksuel ophidselse og udholdenhed hos både mænd og kvinder. Det skyldes sandsynligvis den øgede blodgennemstrømning, planten forårsager. Det kan også tænkes, at det sexfremmende element opstår pga. Damianas undertrykkende virkning på østrogen. Sidst, men ikke mindst, har urten Damiana en meget afslappende effekt, hvilket i sig selv kan være befordrende for at give sig hen i soveværelset og glemme opvasken, momsregnskabet og præstationspresset. Den populære urt bliver netop brugt som en mild og naturlig behandling af nervøsitet og depression verden over, idet man ved indtagelse oplever en øjeblikkelig tilstand af velvære og afslappethed.
 
 
Angste mus og humørsyge kvinder
I et studie om Damiana og produktets angstdæmpende egenskaber foretaget i Indien på mus så forskerne, hvorledes mus med Damiana bedre klarede stressopgaver i labyrinter end gruppen af kontrolmus. I 2007 lavede man på universitet i Mississippi fyto-kemiske analyser af det blide elskovsmiddel og fandt således ud af, hvilke stoffer planten består af. Forskerne lokaliserede 35 forbindelser af flavonoider, terpenoider, saccharider, phenoler og cyanogene derivater.
 
Overgangsproblematikker som irritabilitet og humørsyge hos kvinder afhjælpes også med Damiana. Det så forskere i et studie foretaget i Egypten i 2011. Forsøget hed på dansk: Effektiviteten af naturlægemidler hos kvinder med menopausalt syndrom. Ud over kæmpenatlysolie, ginseng og Gelé Royal bestod behandlingen af et tilskud Damiana. 120 kvinder med overgangsaldersymptomer blev tilfældigt inddelt i en gruppe, der blev behandlet med to kapsler fire gange dagligt med føromtalte blanding eller placebo. Forsøgsgruppen, der blandt andet fik Damiana, har signifikante forbedringer af deres gener både efter to og efter fire ugers indtag.
 
 
Hvordan indtager du Damiana?
Nu til dags kan du finde tørret Damiana-blade i teposer og kapsler. Damiana bliver også solgt i tinkturer, og du kan ryge Damiana blade, men det anbefales ikke. Gravide og ammende må ikke anvende Damiana. Folk med  leverproblemer bør også undgå brugen af Damiana. I høje doser (200 gram) siges det, at Damiana forårsager hallucinationer. Men som altid: læs etiketten, og følg doseringsvejledningen. En generel vejledning er at starte med to til fire gram eller mindre af tørret Damiana i te eller i kapselform ved måltider tre gange om dagen. Individuel erfaring vil variere, men hallucinationer er blevet rapporteret ved doser på 200 gram.
 
 
Når det kniber med libidoen
Seksuelle problemer er meget almindelige i den voksne danske befolkning, men undertiden er problemerne så vedvarende og belastende, at man taler om en seksuel dysfunktion. Omkring én ud af ni danskere har oplevet en seksuel dysfunktion inden for det seneste år.
 
For kvinder er de hyppigste dysfunktioner manglende lyst, ophidselse og orgasme samt samlejesmerter og skedekrampe. Mandlig seksuel dysfunktion er en samlebetegnelse for nedsat eller manglende seksuel lyst, erektionssvigt, for tidlig, forsinket eller manglende ejakulation samt orgasmeproblemer.
 
Seksuelle dysfunktioner kan skyldes både biologiske, psykologiske og sociale/samlivsmæssige forhold, og behandlingen afhænger naturligt nok af problemernes årsag. Uanset problemernes årsager og sværhedsgrad er første skridt dog at erkende problemerne, tale åbent og ærligt med sin eventuelle partner og overveje at spørge en fagperson til råds.
 
New Nordic har et produkt, der hedder Meno Joy, der ud over Damiana indeholder en kombination af humle og rødkløver, som giver en række naturlige isoflavoner. Rødkløver hjælper med at håndtere de typiske tegn, der er forbundet med overgangsalderen, så som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Meno Joy indeholder også magnesium, B-vitaminer og D-vitamin.
 
 
Rødkløverblomstekstrakt (Trifolium pratense, L.) 624 mg –  standardiseret til 8% isoflavoner
Humleekstrakt (Humulus lupus, L.) 100 mg –  10:1 svarende til 1000 mg tørret frugt
Damianaekstrakt (Turnera diffusa, L.) 250 mg – 5:1 svarende til 1250 mg tørret urt

30 thoughts on “Føl dig naturlig ”høj” med Damiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *