Udrensning er ren fup

Shutterstock-1768

 

En landsdækkende avis. En såkaldt ernæringsekspert. Og seks fotos af udvalgte udrensningsprodukter. En flok æbleskrog, som i stedet for stjerner skal angive mængden af fup af forbrugerne. Fin journalistik? Eller igen et forsøg på at nedlægge læsernes bevidsthed om, at du selv kan gøre en aktiv indsats for at få det bedre med din krop?

Sund-forskning vil gerne lige rette op på misforståelserne. Ernæringseksperten mener, at det hele er fup. At kroppen sagtens selv kan finde ud af at holde sig ren indvendig. Kan den det? Ja. Hvis du lever super sundt hver dag. Hvis du ikke tilfældigvis er født ind i en familie, hvor der altid har været tendens til tarmproblemer eller overvægt. Hvis du altid – også i juleferien – undgår for meget kød, stegt mad, fast-food og for meget slik. Hvis du aldrig spiser kage, drikker alkohol, ryger. Hvis du aldrig flyver. Hvis du kun spiser grønsager, drikker sunde teer og forsager mælkeprodukter og det hvide brød. Hvis du altid, hele livet i gennem, får masser af motion.

Vis mig en person, der ikke har brug for hjælp til udrensning i forskellige perioder i sit liv

Og jeg bortkaster samtlige artikler om udrensning gennem de sidste 23 år. Fjerner også de hjernefiler, der tilfældigvis har lagret forskningen om leverens betydning for udvikling af sygdomme. Og ophører med at veje mig de dage, der hormonelt og med en lakridspose i hånden, har fået min vægt til at stige et par kilo af ren og skær væskeophobning. Som jeg altså gerne vil have renset ud igen… Det er også interessant, at han kaster sig over et af de vigtigste og ældste principper indenfor urtemedicinen og kalder det fup og svindel. Udrensning har været brugt i hundreder af år, før den nye lægestand er kommet til. At noget er gammelt, er så ikke altid ensbetydende med, at det er godt. Men de gamle principper er i dag bevist med moderne forskning. At vi gennem vores daglige madvaner kan vælge at støtte kroppen eller belaste kroppen. Den moderne livsstil har så vist, at vi mest får gjort det sidste. Med al det “ikke-mad” vi indtager i dagligdagen, er der indimellem – særdeles ofte – brug for støtteterapi.

Kosttilskud er støtteterapi. Ingen af de nævnte produkters producenter påstår noget andet

De har oven i købet brugt tryksværte til at fortælle, at kuren skal støttes op med vand og grønsager, motion og anderledes livsstil. Et af firmaerne, Vello, havde endog fået lavet et helt lille hæfte i æsken med Bodydrain til den rette kost under kuren, hvad enten du er en fortravlet byboer, eller en sundhedsbevidst landboer med fri adgang til økologiske grønsager. Et hæfte, som fødevarestyrelsen har forbudt firmaet at bruge.  Inden jeg smider alle mine gamle klummer ud, tror jeg lige de skal ud og vende på serveren på sund-forskning. Med fare for, at nogen går på udrensningskur, som de slet ikke har brug for. Inden du kigger nærmere på de urter, jeg har fremhævet som udrensende, er der et vigtigt fænomen at forstå. Klip gerne noterne ud og send dem til den landsdækkende avis. De er måske ikke særligt videnskabelige. Men det er avisen jo heller ikke, og vi skal nødig forskrække deres læsere med alt for indviklede forklaringer…


Udrensning handler om toksiner

Al levende indtager føde. Det er lige fra den mindste bakterie, den største svamp til den mikroskopiske celle i kroppen. Næringsstofferne bliver omsat til energi, og i den proces udvikles der affaldsstoffer, som med et moderne ord kaldes toksiner. Nogle af toksinerne er ikke giftstoffer, som ordet antyder, men bare ganske almindelig skrald. Andre er mere aktive, aggressive og absolut ikke særligt hensigtsmæssige at have cirkulerende i sit miljø. Hvad enten det er den lukkede gårdsplads på den firlængede, på Strøget i København eller i vores kroppe. Skrald skal væk, både det mere ufarlige og i særdeleshed toksinerne, som kan skabe stor ravage, hvis der bliver for mange af dem. Forskere fra USA, heilpraktikere og læger fra Tyskland, biopater og naturopater i Danmark og Norge har vidst det længe, og forskningen bekræfter det. Vi må og skal have toksinerne ud og væk fra de enkelte celler. I værste fald vil toksinerne belaste den enkelte celle med sammenbrud til følge. Den nyeste forskning viser, at hvor man før blot troede, at toksinerne ligesom bare flød rundt inde i den enkelte celle, er der noget, der tyder på, at toksiner i den grad kan påvirke den enkelte celles DNA. Altså selve hovedcentralen, den genetiske kodning i hver celle. Et sammenbrud i DNA kan skabe mutationer. Forandrede celler, som ikke længere kan styres af vores kroppe. Der er mange bud på, hvordan vi med store mængder fedtsyrer eller specielt udviklede homøopatiske midler, kan hindre toksinerne i at påvirke den enkelte celle. Det fænomen tager vi en anden gang. Inden da, kan det være en rigtig god ide, at skabe en krop, der med stort set bivirkningsfrie metoder, får toksinerne ud af kroppen via lymfesystemet, leveren, nyrerne, luftvejene og huden. Og det kan næsten ikke gå hurtigt nok…


Urter, som hjælper leveren til udrensning

Det er såmænd meget nemt at blive klogere her på sund-forskning. For Birgith Brobergs korte, grundige og fyndige gennemgang af leverens arbejde, finder du lige her.

Urter, som hjælper nyrerne til at udskille overskydende væske

De vanddrivende urter er interessante. Ikke kun fordi, naturen er så viseligt indrettet, at den har skabt planter, hvor mineralindholdet er intakt, frem for medicinsk vanddrivende tabletter, der ødelægger mineralbalancen. De er også interessante, da de ikke kun virker lokalt på nyrernes evne til at trække vand ud af kroppen, men også virker ude i vores lymfesystem, så indledning og udledning af henholdsvis næringsstoffer og toksiner kan fungere optimalt. Blandt de bedste er Solidago virgaurea – gyldenris og Taraxacum officinalis – mælkebøtteblade

Lymfesystemet. Det oversete system…

Her har vi måske et af de mest oversete organsystemer. Lymfen er bindeledet mellem de enkelte celler og kredsløbet. Det huser dele af vores immunsystem, det bortskaffer affaldsstoffer, skal fungere som filter for både de gode og dårlige stoffer i kroppen, og ingen taler om det. Ved rigtig mange kroniske problemer er det lymfesystemet, som ikke fungerer optimalt. Lymfen samles i store lymfeknuder, som central stationer, der opsamler lymfe fra det omkringliggende væv. Måske kan du komme i tanke om mennesker, der altid har problemer fra hals og opefter med hævelser, bumser eller noget tredje. Eller mennesker, som påstår, at alle deres problemer, eller hver gang, de bliver syge, kun mærker det i den ene side af kroppen. Det kan meget vel være lymfesystemet, som ikke fungerer optimalt. Læg specielt mærke til Echinacea arter og forstå, at netop denne lymfestimulerende funktion er en af årsagerne til, at det er en af verdens bedste urter. Vi hører mest om urtens immunstimulerende effekt, men renser også ud i et brugt lymfesystem, og derfor vigtig ved for eksempel hudsygdomme, hvor toksiner i stedet for at blive skyllet ud af kroppen, deponerer sig rundt omkring i ikke-vitalt væv. Echinacea purpurea er hverken vanddrivende eller befordrende på et underaktivt lymfesystem i benene, som skyldes dårligt fungerende veneklapper. Her skal der kredsløbsstimulerende urter til. Men Rød Solhat kan sagtens være en god hjælp i din udrensning i den mørkeste afkrog af din krop. (kilde: klumme på Naturopahtskolens modul om phytoterapi)


Urter, som hjælper de trætte tarme

Der er et hav af urter. Urter, som med deres indhold af slimdannende stoffer, skaber gunstige betingelser for slimhinderne hele vejen gennem k
analen. Urter, der fremmer peristaltikken, tarmens bevægelser, urter, der stimulerer vores lever og bugspytkirtel til at danne flere hjælpere til at nedbryde vores mad. Faktisk begynder fordøjelsen i mundhulen, hvor et enzym, ptyalin, bliver frembragt for hver tyggebevægelse. Ptyalinet sender besked til mavesækken om at vågne op, der er mad på vej. Og mavesækken sender besked videre til lever og galde, om at afgive galde til nedbrydningen af fedtstoffer, til bugspytkirtelen om at afgive enzymer. Så den videre forarbejdning af føden kan ske i tyndtarmene og i tyktarmen. Nogle urter indeholder fibre, så de fortravlede kan få hjælp, mens de jager afsted. Faktisk har naturen frembragt en helt hær af gode komponenter, som skal holde vores kroppe friske. Men vi har minimeret disse komponenter i den enkelte fødevare. Et eksempel: I gamle dage indeholdt artiskok mange flere aktive bitterstoffer, end den gør i dag. Det moderne menneske kan ikke lide den bitre smag. Ad. Og det hørte landmændene i blandt andet Tyskland. Eller så det på deres pengepung. Og vupti, der er nu fremavlet artiskokker med færre bitterstoffer, så de kan sælges. Og vapti. Artiskok som mad har ikke længere den effekt, en artiskok skal have. Derfor er vi nødt til at tage kosttilskud! Hvor producenten har lagt vægt på at finde en landmand, som stadig kan lide bitterstoffer… Urter, som hjælper de trætte tarme er specielt leverurter. For ved at fremme galdeflowet ud i tyndtarmen, sættes der skub i en god fordøjelse og i en sund udrensning. Det er blandt derfor, at du næsten ikke kan få en phytoterapeut til at udvikle et produkt med bare én urt. For en god fordøjelse skabes ikke af fibre alene, endsige af et enkelt bitterstof. Det er kombinationen af de forskellige egenskaber, som gør en forskel.


Tarmskylning – en effektiv start på et nyt liv i tarmen

Al sundhed begynder i tarmen. Hvis den ikke fungerer optimalt hver dag, kan slagger, hvidt mel, parasitter og andet stads meget let klistre sig til tarmens vægge, gemme sig i små folder og udover at det kan give en masse ubehagelige reaktioner fra selve tarmen, så kan disse ophobninger meget let blive årsag til et hav af problemer i resten af kroppen. Kroppen vil altid forsøge at regulere alle mekanismer bedst muligt, og forsøger da også at komme de lokale problemer kvit. For mange uden særligt held, og det giver træthed, forøger risikoen for at svampe og dumme bakterier udsender giftstoffer til hele kroppen. Hudproblemer, smerter i led, hovedpiner, og alskens andre symptomer og sygdomme kan sagtens være resultatet af den gift, som kroppen bare ikke formår at skille sig af med. Nu er der heldigvis kommet flere og flere klinikker, som kan udføre en effektiv tarmskylning hvor 40-60 liter vand skyller tyktarmen igennem, mens behandleren forsigtigt masserer tarmene. Et tyndt rør føres op i endetarmen fra et lukket slangesystem og vandet skyller ind, mens du ligger på ryggen og faktisk ikke mærker noget ubehag. Behandlingen er helt lugtfri, og du får grundlagt en god begyndelse til et velfungerende tarmsystem og en sundere krop. Der findes flere klinikker rundt om i landet, men de er ikke organiseret i et netværk. Men min gamle kollega, Ulla Stavnsbjerg, som er biopat/naturopath og sundhedsplejerske har lovet at henvise til den nærmeste behandler i hydroterapi. Du kan ringe på tlf.:36173787 eller læse mere på www.klinikcolon.dk (Kilde: Klumme i ugebladet SØNDAG)


Bodydrain – et eksempel

Værsgo – indholdet af en æske liflige udrensende urter. I tørekstrakt, der giver så mange aktive stoffer som muligt. Og hvor hver urt følger den internationale forskning m.h.t. effektivitet og dosering. Og hvor alle urter er klassificeret som ugiftige, virksomme og nødvendige, hvis du har brug for en udrensning… Der er link til de første fem. Tryk på linket, og du finder monografierne. Inden da, er det værd at læse bogen om leverurter, som er fremhævet længere oppe i artiklen. Gentiana lutea – gul ensian – får mavesæk, lever og galde til at arbejde. Calendula officinalis – hjælper på lokale inflammationer i tarmen og støtter leveren. Hjælper lymfesystemet. Cynara scolymus – artiskok – en af de bedste leverurter Rhamnus pursiana – en leverurt, som også fremmer tarmens afgiftning Zingiber officinale – fremmer tarmenes arbejde Fennikel olie – virker beroligende på lukke muskler gennem fordøjelsen Anisolie – virker beroligende på lukke muskler gennem fordøjelsen Petroselinum crispus – fremmer nyrernes arbejde.

Og så er vi tilbage til de berømte udrensningsprodukter i avisen, som er den rene fup

Kigger du nærmere på deklarationen til tre af produkterne, så kombinerer de netop urter, for at skabe en udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer. Det fjerde er et homøopatisk middel, beskyldt af ernæringseksperten for kun at indeholde vand og alkohol. Den tager vi lige en anden gang, for der skal vi rundt om kvantefysikken for at forstå sammensætningen. Det fjerde er en tarmskyllepose, mens det femte er et kosttilskud på alger. Der er såmænd rundt regnet 2000 videnskabelige rapporter, der godtgør algens virkninger i kroppen. Men dem har man jo ikke tid til at læse, når der skal uddeles æbleskrog i tabloid aviser…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *