Rød solhat er ikke farlig

shutterstock_62551102

 

Pressemeddelelse

Flere medier kritiserede fredag sikkerheden ved brug af naturlægemidler, der indeholder planten Echinacea (rød solhat).

Men kritikpunkterne mod det populære middel mod forkølelse er alle nævnt i indlægssedlen. Og at produktet skulle være livsfarligt er en stærk overdrivelse.
Artiklerne er bl.a. baseret på udtalelser fra Dr. Barbro Gerdén, som føler sig fejlciteret.

Ekstra Bladet og BT beskrev fredag, hvordan naturlægemidler som Echinaforce og Echinamin, der indeholder planten rød solhat, kan være livsfarlige at indtage.

Men konklusionerne er stærkt overdrevne. – Siden 1987 er Echinaforces bivirkninger systematisk blevet rapporteret til vores bivirkningsovervågningsdatabase.
I den tid er kun få bivirkninger blevet rapporteret, og det drejede sig hovedsageligt om mave/tarmproblemer og hududslæt. Alvorlige bivirkninger som dødsfald er aldrig blevet indrapporteret. Og dette skal ses i forhold til, at Echinaforce i mere end 50 år er blevet brugt af folk fra hele verden til at forebygge og behandle forkølelse.

Det betyder, at der i løbet af 50 år er blevet anvendt mere end 30 milliarder dagsdoser, siger Andy Suter, der er leder af Bioforces medicinske afdeling i Schweiz.

 

Alt er beskrevet i indlægssedlen
At lægemidler indeholdende rød solhat skulle være livsfarlige er i følge de pågældende medier en mulig konsekvens af en række bivirkninger ved produkterne – som fx allergiske reaktioner, vejrtrækningsproblemer. – Det er bivirkninger, som alle er beskrevet i indlægssedlen i æsken eller på flasken.
Og her står også beskrevet de øvrige forholdsregler, som gælder ved brug af produktet – fx at det ikke bør gives til børn under 12 år uden lægens godkendelse og i øvrigt ikke bør tages sammenhængende i en længere periode.

 

Desuden vil jeg mene, at det gælder for alle lægemidler, at de bør tages med respekt for eventuelle bivirkninger og i henhold til anbefalingerne fra producenten.
Rigtig mange lægemidler er teoretisk set livsfarlige, hvis de ikke tages med omhu og sund fornuft – og der er hovedpinepiller et godt eksempel. Men det er der jo ikke noget nyt i, siger Gerda Sørensen, markedsdirektør for Bioforce Danmark, der står for salg og markedsføring af Echinaforce i Danmark.
En misforståelse lægen Barbro Gerdén fra den svenske lægemiddelstyrelse citeres i artiklerne for at have sagt til aviserne, at der er stor tvivl om sikkerheden ved brug af naturlægemidler, der indeholder rød solhat.

 

Men hun er aldrig blevet interviewet af hverken Ekstra Bladet eller BT.

– Jeg blev interviewet af den svenske avis Dagens Nyheter onsdag, hvor journalisten efterfølgende må have misforstået noget. Jeg mener ikke, at det er livsfarligt at bruge naturlægemidler, der indeholder rød solhat. Og jeg vil gerne understrege, at når Ekstra Bladet skriver, at vi, Lekemedelsverket, mener, at man i Danmark på indlægssedlerne bør informere om livsfaren ved at tage disse naturlægemidler, så passer det simpelt hen ikke.

 

– Vi forventer tværtimod med vores nuværende viden at godkende naturlægemidler med Echinacea som sikre at anvende til det tiltænkte formål, hvilket i øvrigt ligger i forlængelse af den danske lægemiddelstyrelses holdning, siger Barbro Gerdén.

 

Echinaforce® er et friskplantepræparat af højeste kvalitet, produceret under GMP (Good Manufacturing Practice, som er meget stramme guidelines).
Echinaforce® indeholder ingen provokerende bakterielle urenheder (er såkaldt endotoxin-fri). Echinaforce® er det eneste Echinacea produkt på verdensmarkedet med en veldokumenteret beviskæde. Dette inkluderer, at man har afdækket virkningsmåden (1), biotilgængeligheden for de aktive stoffer i blodet (2) og tillige bevist den kliniske effekt hos patienter (3).

 

– Når man tager alle disse facts i betragtning har Echinaforce en fremragende sikkerhedsprofil, en god tolerance og er derfor sikkert at bruge. Der er ingen andre medikamenter til forebyggelse og akut behandling af forkølelsessymptomer der har en ligeså god sikkerhedsprofil som Echinaforce, siger Andy Suter, der er leder af Bioforces medicinske afdeling i Schweiz.

 

Relevante links:
Echinaforces indlægsseddel: http://www.bioforce.dk/Default.asp?ID=19&M=Shop&PID=73&ProductID=4 Artiklen fra Dagens Nyheter: http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=581746&previousRenderType=1 Den svenske lægemiddelstyrelses (Läkemedelsverket) udtalelse om sagen: http://www.svenskegenvard.se/default.aspx?SelSidID=10818

 

Yderligere information:
Gerda Sørensen, markedsdirektør for Bioforce Danmark, der står for salg og markedsføring af Echinaforce i Danmark. T
elefon: 8770 8751/23 31 56 50 Mail: gerdas@bioforce.dk
Preben Christensen, administrerende direktør for Bioforce Danmark Telefon: 87 70 87 81/40 84 91 02 Mail: prebenc@bioforce.dk Rikke Juul Hansen, Dreyer & Kvetny PR Telefon: 33 28 04 73/26 84 82 40 Mail: rikke.juul@dreyerkvetny.dk

 

Bioforce er en af verdens førende udbydere af naturmedicin og kosttilskud. Virksomheden blev i sin tid grundlagt i Schweiz af Alfred Vogel. A. Vogel er en af de mest kendte schweiziske naturlæger og har i mere end 50 år forsket i naturlige behandlingsmetoder. Siden A. Vogels død i 1996 er forskningen og udviklingen af naturmedicin fortsat. Bioforce har været i Danmark siden 1978, hvor det blev grundlagt at Preben Christensen. Bioforce i Danmark er eneste importør af A. Vogels produkter og de sælges gennem Matas, Helsekost-butikker og apoteker. Udover Echinaforce er Bioforce bl.a. kendt for produkterne Valleforce, Boldocynara, Aesculaforce, Bronchosan, Prostasan, Hyperiforce og Kelpasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *