Dæmp inflammation i kroppen og minimér dine smerter

Skærmbillede 2015-03-20 kl. 08.36.22

Gitte Dahm

Blogger hos sund-forskning.dk 

Gitte Dahm

www.gida.dk

 

Er du en af de godt 800.000 personer, som dagligt går rundt med en eller anden form for smerte i kroppen? Der kan være hjælp at hente ved at ændre på dine kost- og drikkevaner.

Tag et kig på din daglige kost og skær ned på eller udryd fødevarer, som fremmer inflammation i kroppen. Det, som øger inflammation, er især sukker og simple kulhydrater, der hurtigt farer ind i cellerne med skyhøj insulintilførsel.

Prøv i en periode på to til tre måneder at skære sukker, slik, kager, kiks og andre sukkerholdige fødevare helt væk. Spis ekstra godt med grøntsager, og gå over til langsom optagelige kulhydrater som fuldkornsprodukter. Hold også lidt igen med kød fra firbenede dyr og spis i stedet fed fisk, kylling og kalkun.

Nu tænker du måske, at det bliver helt umuligt at undvære noget til den søde tand. Det skal du naturligvis heller ikke. Lidt frisk frugt eller bær kan formentlig tilfredsstille den søde sult. Eller lidt god mørk chokolade, mandler og et par stykker tørret frugt kan være et rigtig godt alternativ til en slikpose, når du døjer med inflammation i kroppen.

 

Det sunde fedt dæmper også inflammation

Når du nu er i gang med at bytte dine fødevarer ud, så tag også et rigtig godt kig på hvilke fedtstoffer, du anvender i din kost. Fedtstoffer, du f.eks. bør holde dig fra, er smørbare blandingsprodukter og billige madolier på lyse flasker. Brug i stedet for god økologisk smør, olivenolie på mørke flasker og en kokosolie.

De gode fedtstoffer tilfører dine cellemembraner god næring til den kommunikation, cellerne udfører for, at du holder dig rask og sund. Tilfører du forarbejdet fedtstoffer, som dine celler ikke kan genkende, så opstår der skrøbelige cellemembraner, og dermed ringe optagelse af vigtige næringsstoffer i cellerne.

Din hjerne består også af en stor mængde fedt, og tilfører du gode fedtsyrer specielt via fisk, så holder du din hjerne klar og funktionsdygtig. Den fede olie fra fisk er et af de fødeemner, der virkelig batter noget i forhold til at holde inflammation nede og dermed også smerterne i skak.

 

De søde brusende drikke

Mange har fået en vane med at drikke mange liter sodavand i løbet af en uge, ja mange får sågar halve og hele liter om dagen. I sodavand, om det så er den med ægte sukker eller kunstigt sødet, så er det også med til at skubbe til inflammation i den forkerte retning, og ikke mindst så er det rigtig skidt for dine knogler.

Prøv at bytte sodavand ud med vand, og skal det smage af noget, så tilfør lidt citron, lime eller friske mønteblade. Du kan også afkøle en god urtete og nyde den i stedet for sodavand. Og nej, det er ikke det samme, men det vil være rigtig godt som en del af en smertelindrende kost, at droppe det brusende sukkervand til fordel for vand.

 

Hvad er det lige der sker, når der er inflammation?

Vi skal kunne danne inflammation, men kun når det er nødvendigt f.eks. for at slå vira og bakterier ned og som en del af en helingsproces. Unødig inflammation, f.eks. i tarmens slimhinder, led og muskler eller i vores blodåre og kredsløb pga. af dårlig kost, er ikke noget, vi ønsker, da det giver smerter og sygdom.

Inflammation giver hævelse, varme, rødme og smerte, og når der er brug for det, er det helt fint. Når det er et dagligt bål i kroppen, skaber det ravage og giver de gener, som rigtig mange mennesker forsøger at leve med uden at vide nok om, hvad man selv kan gøre for at dæmpe ilden. Nogle gange er det små ændringer, der gør en stor forskel.

Tag et grundigt kig på det, du putter i munden. Lav evt. en liste over en måneds mad og drikke og sæt så et stort X ved de ting, du kan se, bør ændres til fødevare, som ikke hæver inflammation. F.eks. grøntsager, sunde fedtstoffer, fed fisk, fjerkræ, lidt frugt, mandler, nødder og kerner og lidt god mørk chokolade.

Det kan være lettere, end du tror at ændre kosten, og når først du mærker en forbedring, så holder du fast i de nye vaner.

 

Se og lær mere om smerter:

 

                   

Kan man arbejde kognitivt med smerter?        Derfor er åndedræt et godt redskab mod smerter

 

Se flere videoer og nye perspektiver om smerter på sund-forskning ON AIR lige her

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *