Dæmp inflammation i kroppen og minimér dine smerter

Skærmbillede 2015-03-20 kl. 08.36.22

Gitte Dahm

Blogger hos sund-forskning.dk 

Gitte Dahm

www.gida.dk

 

Er du en af de godt 800.000 personer, som dagligt går rundt med en eller anden form for smerte i kroppen? Der kan være hjælp at hente ved at ændre på dine kost- og drikkevaner.

Tag et kig på din daglige kost og skær ned på eller udryd fødevarer, som fremmer inflammation i kroppen. Det, som øger inflammation, er især sukker og simple kulhydrater, der hurtigt farer ind i cellerne med skyhøj insulintilførsel.

Prøv i en periode på to til tre måneder at skære sukker, slik, kager, kiks og andre sukkerholdige fødevare helt væk. Spis ekstra godt med grøntsager, og gå over til langsom optagelige kulhydrater som fuldkornsprodukter. Hold også lidt igen med kød fra firbenede dyr og spis i stedet fed fisk, kylling og kalkun.

Nu tænker du måske, at det bliver helt umuligt at undvære noget til den søde tand. Det skal du naturligvis heller ikke. Lidt frisk frugt eller bær kan formentlig tilfredsstille den søde sult. Eller lidt god mørk chokolade, mandler og et par stykker tørret frugt kan være et rigtig godt alternativ til en slikpose, når du døjer med inflammation i kroppen.

 

Det sunde fedt dæmper også inflammation

Når du nu er i gang med at bytte dine fødevarer ud, så tag også et rigtig godt kig på hvilke fedtstoffer, du anvender i din kost. Fedtstoffer, du f.eks. bør holde dig fra, er smørbare blandingsprodukter og billige madolier på lyse flasker. Brug i stedet for god økologisk smør, olivenolie på mørke flasker og en kokosolie.

De gode fedtstoffer tilfører dine cellemembraner god næring til den kommunikation, cellerne udfører for, at du holder dig rask og sund. Tilfører du forarbejdet fedtstoffer, som dine celler ikke kan genkende, så opstår der skrøbelige cellemembraner, og dermed ringe optagelse af vigtige næringsstoffer i cellerne.

Din hjerne består også af en stor mængde fedt, og tilfører du gode fedtsyrer specielt via fisk, så holder du din hjerne klar og funktionsdygtig. Den fede olie fra fisk er et af de fødeemner, der virkelig batter noget i forhold til at holde inflammation nede og dermed også smerterne i skak.

 

De søde brusende drikke

Mange har fået en vane med at drikke mange liter sodavand i løbet af en uge, ja mange får sågar halve og hele liter om dagen. I sodavand, om det så er den med ægte sukker eller kunstigt sødet, så er det også med til at skubbe til inflammation i den forkerte retning, og ikke mindst så er det rigtig skidt for dine knogler.

Prøv at bytte sodavand ud med vand, og skal det smage af noget, så tilfør lidt citron, lime eller friske mønteblade. Du kan også afkøle en god urtete og nyde den i stedet for sodavand. Og nej, det er ikke det samme, men det vil være rigtig godt som en del af en smertelindrende kost, at droppe det brusende sukkervand til fordel for vand.

 

Hvad er det lige der sker, når der er inflammation?

Vi skal kunne danne inflammation, men kun når det er nødvendigt f.eks. for at slå vira og bakterier ned og som en del af en helingsproces. Unødig inflammation, f.eks. i tarmens slimhinder, led og muskler eller i vores blodåre og kredsløb pga. af dårlig kost, er ikke noget, vi ønsker, da det giver smerter og sygdom.

Inflammation giver hævelse, varme, rødme og smerte, og når der er brug for det, er det helt fint. Når det er et dagligt bål i kroppen, skaber det ravage og giver de gener, som rigtig mange mennesker forsøger at leve med uden at vide nok om, hvad man selv kan gøre for at dæmpe ilden. Nogle gange er det små ændringer, der gør en stor forskel.

Tag et grundigt kig på det, du putter i munden. Lav evt. en liste over en måneds mad og drikke og sæt så et stort X ved de ting, du kan se, bør ændres til fødevare, som ikke hæver inflammation. F.eks. grøntsager, sunde fedtstoffer, fed fisk, fjerkræ, lidt frugt, mandler, nødder og kerner og lidt god mørk chokolade.

Det kan være lettere, end du tror at ændre kosten, og når først du mærker en forbedring, så holder du fast i de nye vaner.

 

Se og lær mere om smerter:

 

                   

Kan man arbejde kognitivt med smerter?        Derfor er åndedræt et godt redskab mod smerter

 

Se flere videoer og nye perspektiver om smerter på sund-forskning ON AIR lige her

 

14 thoughts on “Dæmp inflammation i kroppen og minimér dine smerter

 • Siden jeg er startet på tre specielle kostprodukter, har jeg vinket farvel til smerter og inflammation i knæ, albue, skuldre mm. Men man må vel ikke reklamere her?
  Hilsen
  Inga

  Reply
  • Hvilke produkter tager du?

   Reply
  • Det er ganske rigtig at man som producent eller forhandler ikke må oplyse om hvad produktet er godt for – men som privat person må man gerne informere om hvilke erfaringer gode såvel som dårlige man har/har haft med de enkelte produkter – så du kan rolig oplyse hvad det er for kosttilskud du har benyttet.

   Reply
  • Jeg er plaget af svær inflammation, og tager smertestillende, så jeg “faldt” lige over denne artikel og dit indlæg. Hvad er det for tre kostprodukter du indtager?

   Reply
   • Hey Jonna, jeg tager også selv kost tilskud da jeg har kæmpet med det samme. Du kan evt
    Skrive til mig på jahnnib07@gmail.com i al respekt for denne side mht at “reklamere” for produkter” som man synes virker.

    Reply
  • Er det for sent efter så mange år at spørge hvilke tre kostprodukter du engang refererede til hjapl på smeter og inflammation? Send evt sms til 31191925. Mange tak.

   Reply
 • Jeg ved ikke om man må reklamere, men hvis du gør det, er det jo for at hjælpe og ikke tjene penge :-) Jeg har inflammationer flere steder i kroppen, så jeg kunne være interesseret i info, da mit startede i 2006, og er der stadig :-( Ellers må du godt maile til mig : danielsen.rikke@gmail.com
  På forhånd tak for hjælpen :-)

  Hilsen
  Rikke

  Reply
 • Altsammen helt rigtigt, men man skal være meget opmærksom på alle kornprodukter. Det glykæmiske index i fuldkornsprodukter kan være for højt, hvis man har inflammation i kroppen. Det bedste i mine øjne, er kun at få kulhydraterne fra (lidt) frugt, grøntsager og frø (ikke korn).

  Reply
 • Hvis – hører jeg gerne hvilke..?

  Reply
 • Hun skrev kostprodukter og ikke kornprodukter.

  Reply
 • Nu faldt jeg også lige over denne artikel, spændende og helt enig at der skal stilles flere proaktive spørgsmål til hvad vi indtager i dag! jeg har også selv vinket farvel til sygdom som Inga så godt skriver! skønt.

  Reply
 • Hej kan det lade sig gøre og få oplyst om de kosttilskud der dæmpet inflammationen i vævet
  Min mail adresse er
  Mondrupkirsten@ yahoo.com

  Reply
 • Dr. M. Gregor behandler meget ofte emnet inflammation eller ting der er relaterede til inflammation, på sin fantastiske hjemmeside NutritionFacts.org, hvor han i sine videoer præsenterer evidensbaseret viden omkring ernæring.
  Her er et link til en af de bedste videoer omkring inflammation:

  Which Spices Fight Inflammation?
  https://www.youtube.com/watch?v=iXnMi6RE0B4
  Konklusion:
  Clove (=kryddernellike) , ginger (=ingefær), rosemary (=rosmarin) og turmeric (=gurkemeje).

  Reply
 • Kan du smide et link til nogen videnskabelige undersøgelser der underbygger at lightprodukter øger inflammation?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *