Når spontan abort er en frugtbarhedstyv

Skærmbillede 2015-03-19 11.31.23

Skærmbillede 2015-02-03 08.57.00

 

Blogger hos sund-forskning.dk

Josephine Larsen

www.kvinderderønskeratskabeliv.dk www.josephinelarsen.dk

 

Det kommer som et chok for de fleste kvinder, når hun aborterer spontant. Det er følelsesmæssigt overvældende, fordi hun er helt uforberedt på det, bliver meget bange og ulykkelig over at miste det barn, hun ønskede sig så dybt

 

Flere og flere unge kvinder under 30 år søger min hjælp til at blive sund frugtbar på grund af, at de har oplevet en ufrivillig spontan abort efter uge 12. graviditetsuge, og fordi de efterfølgende har svært ved at blive gravid igen. Og det er der flere grunde til.

Midt i sorgen over den mistede graviditet, begynder hun ofte at føle sig forkert. Hvad er der galt med mig, siden jeg ikke kan holde på mit barn? Og når det så efterfølgende viser sig at være svært at blive gravid igen, forstærkes den forkerthedsfølelse. For så må der da være noget galt med mig, siden jeg hverken KAN VÆRE gravid eller BLIVE gravid. Derefter kommer frygten snigende. Frygten for om det nogensinde kan ske. At blive gravid.

 

Hvordan kan en spontan abort være en frugtbarhedstyv?

Det kan den, når krop og sind ikke får healet optimalt. Når vi oplever noget chokerende igangsætter det kroppens beredskab i nervesystemet, hormonsystemet og immunsystemet. Chok skaber stress og årvågenhed, der er så kraftfuldt, at det kan blive problematisk for kroppen at opretholden dens sundhed og dermed bliver også frugtbarhedens kraft udfordret.

Efter en spontan abort er det naturligt for mange at dulme sorgen og komme videre ved at forsøge, at blive gravid igen med det samme. Fordi der er et dybt ønske om at skabe en familie.

I virkeligheden har kvinden brug for at tillade sig selv at være i sorg. Give det tid for at blive klar til at forsøge igen. Både i krop og sind. Mange ”overser” vigtigheden i at være i sorg, fordi det er så hårdt at rumme – og rigtigt mange skaber fortællingen indeni sig selv, at det jo ikke var et helt barn endnu, så de bør da bare komme videre. Men sådan er det ikke!!

En spontan abort er at miste; og har brug for at blive mødt som sådan. Det har brug for omsorg fra andre, omsorg for sig selv, og tid.

 

Hvor lang tid er tid?

Det bliver jeg ofte spurgt om. Og desværre har jeg ikke den gyldne nøgle til det svar. Det, jeg ved, er, at hvis du stopper op og lytter, så giver du dig selv muligheden for at finde det svar. Vide hvornår tiden har gjort dig klar til at forsøge igen.


Lad mig dele lidt fra mit arbejde med en ung kvinde…

En kvinde (27 år) som siden hun kan huske har villet have børn tidligt, og altid følt sig overbevist om og haft tiltro til, at hun ville blive gravid, når hun ville det. Det blev hun også første gang hun forsøgte. Men da hun var 15 uger gravid, aborterede hun spontant.

Et år efter opsøger hun mig for hjælp, fordi hun ikke er blevet gravid igen. Trods det, at hun har forsøgt lige siden den spontane abort.

Det fylder al hendes tid. Tankerne er i et konstant kredsløb om, hvorfor hun ikke bliver gravid igen, om hun nogensinde bliver gravid. Tvivl. Skyldfølelse. Selvhad over, at hendes krop  ikke kan holde på et barn. Og en tunghed i kroppen. Som hun har båret på siden den spontane abort, og som bliver mere og mere tung.

Ved en tilfældighed opdager hun, at der er en historik i familien på moderens side, hvor alle kvinderne har aborteret spontant. Fra en til flere gange før end, at det er lykkes at fuldføre en graviditet. Det er ikke noget, de taler om i familien. Hun oplever, hvordan det ligesom er indhyllet i et slør af noget uidentificerbart. Som noget, der skal pakkes ind, og væk. Og at hun ligesom adopterer den følelse, så hun ikke længere kan tale om sin abort.

Hun føler sig helt ved siden af sig selv. Rystet over, hvordan den klippe af tro på sin krops sundhed og styrke er forvandlet til en cocktail af mistillid, utryghed og skam.

Sådan en overvældende følelsesmæssig situation påvirker kroppens frugtbarhed intens, og det bliver bare rigtigt svært at blive gravid. Men når der sættes ind med nærende og forløsende redskaber, kan kroppen bedre få ro til at genoprette sin balance.

 

Sådan fik hun frugtbarhedens kraft tilbage efter spontan abort

For at nå tilbage til det sted, hun var før, hun blev gravid, hvor hun følte sig sund, fuld af styrke og med tiltro til, at hun kan blive gravid, begynder vi først med de 3 belastninger, hun er påvirket af lige nu. Når kroppen har genoprettet sin balance og sluppet påvirkningerne fra de belastninger, vil næste fokus blive, om der er andre frugtbarhedstyve tilstede. Trods det faktum, at hun følte sig sund og stærk. For selvom hun blev gravid, kan der godt være tilstande i kroppen, som kan forbedres, og vil derved gøre livet i livmoderen endnu bedre, når tiden kommer, og et foster skal udvikle sig deri.

 

De 3 belastninger her og nu er:

1. følelse af chok i kroppen over spontan abort

2. stress over ikke at blive gravid

3. signatur i kroppens hukommelse med spontan aborter i familien

 

De 2 første belastninger er ikke årsagen bag signaturen til spontane aborter eller, at hun aborterede, men det er det mørke klister, som kommer ovenpå den reelle årsag, og derfor bliver de frugtbarhedstyve. Fordi det simpelthen stjæler  kroppens kraft og evne til at heale, og det gør, at en ny graviditet ikke umiddelbar sker.

Den første periode handler om at heale sorgen, forløse chok og stress. Med samtaler, kropsøvelser, og give plads til at være i sorg. Lytte indad til, hvad der nærer og støtter. Masser af hvile og strategier, som kan afbryde tankerne. En restitutionsperiode med fokus på ro, og lette gåture i naturen. I takt med, at der kommer mere overskud, får hun lyst til at fordybe sig i hvad hun spiser, og hvad maden gør for hende. Hvilket gør det nemmere for hende at vælge det, som giver hende energi og indre ro. Samtidig får hun støttende urter, vitaminer, mineraler og essentielle olier til hormon og nervesystem.

At finde årsagerne bag, hvorfor kvinderne på mors side i familien har tendens til spontane aborter, vil kræve et større detektiv arbejde vedr. livsstil, sygdomme, mønstre osv. med mange samtaler i familien, og uden garanti for at kunne finde indtil årsagerne. Og det er ikke støttende for hende at begive sig udi. Derfor bliver strategien at arbejde med livmoderens vitalitet. Skabe tryghed og tillid i kroppen og i det fundament, som skal støtte hende i sit daglige liv i forhold til, hvor hun bor, relationer, økonomi og uddannelse. Fordi det bygger energien indtil den indre kerne af hende, og medfører en glad livmoder.

 

Næste skridt for hende er….

Den spontane abort har igangsat refleksioner over, hvor sårbart liv er, at hun ønsker at fordybe sig i, hvordan vitalitet og frugtbarheden i hende kan udfolde sig endnu mere. Om der er mønstre og reaktioner, der kunne give mening at slippe, om der er andre frugtbarhedstyve, der forhindrer en fuldbåret graviditet. Hun ønsker et udviklingsarbejde, hvor hun forholder sig til, hvordan hun fungerer kropsligt, mentalt, følelsesmæssigt her og nu i livet. Og som kan gavne og støtte hende, når hun bliver gravid, og sidenhen mor.

 

Kærligst Josephine

 

De første 12 uger af en graviditet er de mest sårbare for risikoen for en spontan abort, og betragtes oftest som en forsinket menstruation. Fra uge 12 og frem til uge 22 formindskes den risiko, og når det sker i denne periode, skyldes det ifølge officielle statistikker formentligt, at det er et ikke levedygtigt foster med fx kromosomfejl, eller at det skyldes alder, rygning og alkohol.

 

6 thoughts on “Når spontan abort er en frugtbarhedstyv

 • Wow, amazing blog structure! How lengthy have you been running a blog for?

  you made running a blog glance easy. The overall look of your
  site is great, as well as the content material! You can see similar here sklep internetowy

 • My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!
  I saw similar here: Najlepszy sklep

 • It is really a nice and useful piece of info. I’m satisfied that you just shared this helpful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
  I saw similar here: Dobry sklep

 • Hey there! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

  If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar article here: E-commerce

 • Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.

  Appreciate it! You can read similar text here:
  Najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *