Brug løs af de dejlige sunde julekrydderier

 

 

Når ovnen er fuld af julebag, og den forførende duft af kanel, nelliker, kardemomme, allehånde og ingefær breder sig i huset, er vi slet ikke i tvivl, så dufter det af … ja, JUL.

De krydderier er nemlig hos os så tæt forbundet med juletid, men der er mere end gastronomiske gode grunde til at bruge løs af dem også på andre tidspunkter af året. Flere af krydderierne har nemlig sundhedsfremmende egenskaber og en lang historie om værdsatte lægeurter bag sig. De kan så meget mere end at give smag og karakter til julebag og gløgg.

For eksempel styrker kardemomme fordøjelsen og vores luftveje. Nellike modvirker bl.a. tarmluft og kvalme. Brug af nellikeolie har i århund-reder (måske længere) været udbredt blandt tandlæger som desinficerende og smertestillende olie pga. indholdet af eugenol. Kanel er bl.a. bakterie-, svampe- og virushæmmende. Kan sænke LDL-kolesterol og regulere blodsukkeret. Kanel og nellike i teen og i sammenkogte retter og supper virker varmende i kroppen.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

KÅLSALAT MED JULESMAG OG PIGEONÆBLER

Dressing:

½ dl appelsinsaft

2 spsk mandel – eller avokadoolie

1/4  tsk stødt kanel

1/4 tsk vaniljepulver

1/4 tsk stødt kardemomme

Stødt nellike   1/8 tsk.

Salat:

Rødkål

Pigeonæble   1-2

Grønkål

Ekstra jomfru olivenolie

Citronsaft

Smuttede mandler   ¾ dl

Salt

 

Sådan gør du:

Start med at blande dressingen. Snit derefter rødkål papirstyndt på et mandolinjern til i alt to store håndfulde. Bland det med dressingen, og lad det gerne står og trække nogle timer. Skær æblet i tynde både, og bland i rødkålen. Skær mandlerne i halve. Skær de tykke stængler fra grøn-kålen, og skær bladene i bidder til fem til seks håndfulde. Massér lidt olie og citronsaft godt ind i kålen, et til to minutter. Kålen falder lidt sam-men og bliver til ca. fire håndfulde. Bland det sammen med rødkål og æbler. Smag til med salt, og bland mandlerne i umiddelbart inden servering.

Tip: Lav gerne dobbeltportion af dressingen, og opbevar den ene halvdel i køleskab. Dressingen er nemlig også virkelig god til en gulerods-salat, evt. med rødbede, og til ovnbagte rodfrugter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *