Forkølelse !

shutterstock_157340117


Snue, løbende næser, tilstoppede næser. Forkølelse er helt harmløst, men bare så irriterende. Det går kraftigt ud over livskvaliteten og rammer sjældent kun dig selv, men også familieliv og arbejdsliv, fordi du ikke er helt på toppen.

 

Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk forår 2013

 

Så let halverer du din risiko for at blive forkølet

Ekspertvurdering viser, at C-vitamintilskud kan halvere stressede menneskers risiko for at blive forkølede, og med stress menes ikke nødvendigvis den jobrelaterede af slagsen.

Hvis du er fysisk stresset, kan du nedsætte din risiko for forkølelse med 52 % ved at tage mindst 200 mg C-vitamin dagligt – eller mere. Det er konklusionen på en såkaldt Cochrane-oversigt, som er en tilbundsgående ekspertvurdering baseret på en gennemgang af en række videnskabelige studier. Vurderingen viser ovenikøbet også, at med et C-vitaminindtag på 1-2 gram (1000-2000 mg) kan børn, som er blevet forkølede, nedsætte varigheden af forkølelsen med 18 %.

 

Halvt så mange forkølelser

Der indgik sammenlagt 643 marathonløbere, skiløbere og soldater (på øvelse) i forskernes granskning af sammenhængen imellem fysisk stress, forkølelse og C-vitamin. De observerede, at risikoen for forkølelse blev mere end halveret hos dem, der tog tilskud af vitaminet. Dette er nyttig viden for den voksende gruppe af mennesker, som presser sig selv hårdt på den sportslige front, herunder triatleter og andre discipliner inden for ekstremsport.

 

Her gavner det også med ekstra C-vitamin

Folk tænker normalt over deres C-vitaminindtag, når de er ramt af snotnæse og snue, men vitaminet har mange andre roller, der ikke er så rodfæstede i sindet. Her er nogle af de områder, hvor C-vitamin gør en forskel:

 

Gavner bloddonorer:

Nogle bloddonorer formår ikke at genetablere kroppens jern depoter på normal tid, når de har givet blod. Dette kan afhjælpes med Bio-C-Vitamin, viser norsk forskning. C-vitamin hjælper kroppen med at optage jern.

 

Styrker huden:

Kroppen behøver C-vitamin for at kunne danne kollagen, som er et protein, der indgår i al bindevæv. Kollagen styrker huden og gør den elastisk, men det indgår også som byggesten i knogler, tænder, sener m.v.

 

Hjælper ved infektioner:

Når man har infektion i kroppen, stiger behovet for C-vitamin, som er en del af kroppens forsvar mod blandt andet betændelse. Kroppens behov for vitaminet øges også ved stress og i forbindelse med hudskader og sår.

 

Godt mod træthed:

Selvom træthed kan skyldes mange forskellige ting, er det en god idé at kigge på sit indtag af C-vitamin. Vitaminet er nødvendigt for normal afvikling af de processer, som gør celler i stand til at omdanne føden til energi.

 

Den er god nok: Zink bekæmper din forkølelse

Det kræver dog relativt høje doser, og du skal ikke vente med at tage zink, til forkølelsen har udviklet sig. Der har længe været en del snak frem og tilbage, hvad angår zink og stoffets indvirkning på forkølelser, men nu kommer amerikanske forskere fra (primært) Ohio State University med en klar udmelding: Zink kan hjælpe med at bekæmpe infektioner og forebygge forkølelser. Det viser sig nemlig, at zink ved hjælp af et bestemt protein bliver trukket ind i immunforsvarets angrebsceller, hvor mineralet hjælper med at styre immunreaktionen. Derfor er det vigtigt, at du tager zink-tilskud i den spæde begyndelse af en forkølelse (eller dagligt), så angrebscellerne har mere styrke. I øvrigt ser det ud til, at zink som helhed beskytter mod infektioner af forskellig art. Hvis zink skal have en positiv effekt, er det nødvendigt at tage det i høje doser. Det skrev Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge hos Statens Serum Institut, i Ugeskrift for Læger sidste år. Vi får zink fra blandt andet skaldyr, nødder, hvedekim m.v., men det kan også tages i tabletform. Zink-gluconat, som er den kilde, der er anvendt i præparatet Bio-Selen + Zink, er særlig letoptagelig og virksom. Samtidig får du organisk selengær samt fire vigtige vitaminer (A, C, B6 og E) med i købet.

 

Uden dette næringsstof bliver immunforsvaret afsporet

Immunforsvaret skal beskytte os mod infektioner, men det må ikke overreagere med voldsomme inflammationer. Derfor har du særlig brug for dette næringsstof, så immunforsvaret reagerer hurtigt, effektivt og hensigtsmæssigt. Det har længe været kendt, at immunforsvaret har brug for zink, og nu afslører et nyt studie, hvordan mineralet fungerer. I spidsen for undersøgelsen står professor Daren Knoell fra Ohio State University. Han fandt ud af, at mineralet virker ved at stoppe en særlig aktivitet, som spiller en stor rolle, når immunforsvaret bekæmper en infektion. Ifølge Daren Knoell forhindrer zink på denne måde, at der opstår inflammationsprocesser, som er helt ude af kontrol.

 

Stimulerer særligt protein

Forskerholdet observerede i den samme undersøgelse, at zinkmangel under infektioner, og især ved blodforgiftning, kunne resultere i alt for voldsomme, ja livstruende reaktioner fra immunforsvaret. Efter at have analyseret humane cellekulturer og dyrestudier fandt Daren Knoell og hans forskerhold ud af, at det er et særligt protein, som bringer zink ind i de hvide blodlegemer, hvor det afbalancerer immunreaktionerne.