Af Marianne Palm, biopat og naturopath ibm
Migræne er et mangehovedet uhyre, som stikker sit hoved op. Hos nogle flere gange om ugen, hos andre ved hver menstruation og indimellem er der via hormonsystemet en ledetråd til kvinden om næste migræneanfald, andre gange er der intet mønster at spore.
På disse sider kan du sammen med sund-forskning.dk sommer, 2014, få et overblik over nogle af de ting, du selv kan gøre. Det kan dog være ret så forvirrende at fare rundt mellem de mange muligheder, og måske er det en ide, at opsøge en ernæringsterapeut, biopat/naturopath ibm eller en phytoterapeut (specialist i urteterapi) for at få den individuelle behandlingsstrategi.
Her på siden finder du nogle forslag til andre vinkler på din migræne. Linksamlingen kunne sagtens være meget større, og vi hører gerne fra dig, hvis du har gode råd og tips til, hvad den enkelte kan gøre, og hvad der måske har hjulpet dig. For selvom forskerne ynder at kigge på, hvad der sker i hovedet, har mange komplementære behandlere opdaget, at et migræneanfald kan udløses af rigtig mange forskellige faktorer.
Ofte er der mere end en faktor, som udløser migræneanfaldet
– relevante links finder du nedenfor
- Spændinger i nakke, ansigt, isse og ryg. Dårlige knæ og fødder, som via muskelkommunikation gennem fascierne laver spændinger hele vejen op i kroppen.
- ”Energi-blokeringer” i meridianer, som er relateret til nakke og hoved fx blæremeridian, endokrin meridian eller galdeblæremeridian.
- Problemer med fordøjelsen: forstoppelse, diarre, vekslende afføringsmønster, oppustethed. Symptomerne kan være kroniske eller opstå lige før et anfald.
- Problemer med hormonsystemet: PMS hovedpine, altså premenstruelt syndrom eller migræne under selve menstruationsblødningen.
- Smerter generelt i hele kroppen, som kan skyldes inflammationer og dermed også inflammationsskabende komponenter i blodet, som kan påvirke henholdsvis udvidelser og sammentrækninger af blodkar i hjernen.
- Migræneanfald udløst af kredsløbsproblemer fx i de store blodkar op til hovedet, og skal selvfølgelig ligesom alt andet undersøges af lægen, så alvorlige problemer udelukkes.
Her er relevante links, der måske kan hjælpe dig på vej:
1. Spændinger
Brug søgefeltet på www.sund-forskning.dk og skriv ”muskelspændinger”. Her kommer en stribe urter, der kan anvendes (men det kræver en biopat/naturopath eller phytoterapeut).
Et mineral, du især skal være opmærksom på ved spændinger er magnesium. Brug søgefeltet og skriv ”magnesium” så kommer en hel stribe artikler frem. Der er gode studier på Magnesium olie, som kan smøres på spændingerne. En anden mulighed er at spise tabletter, og her skal du op på en dosis med 600 mg Magnesium en time før sengetid.
Du vil også finde en artikel om cupping, som er rigtig relevant for myoser og spændinger fx langs rygsøjlen. Læs mere her – https://sund-forskning.dk/artikler/cupping-terapi-en-aeldgammel-metode-til-udrensning/
De fleste af os har spændinger i kæben, som kan forplante sig alle vide vegne hen. Læs mere her – https://sund-forskning.dk/artikler/kaeben-noeglen-til-bedre-behandlingsresultater/
Af behandlere med særlig kendskab til spændinger i kroppen kan nævnes:
- Zoneterapeuter
- Akupunktører
- Kranio-sakralterapeuter
- Body-SDS
- Tanke-felt terapeuter,
- Psykomotoriske terapeuter, som i ”gamle dage” hed Afspændingspædagoger.
Og selvfølgelig massører, som kan have vidt forskellig tilgang til musklerne.
Vælg din behandler med omhu, der skal være en god kemi og vedkommende skal kunne sit kram og med åbent sind kunne sige, at vedkommende ved noget om smerter og spændinger.
2. Energiblokeringer
Hvis du aldrig har mødt kinesernes 5000 års gamle viden om, hvordan vi har 12 hoved-meridianer, som har navn efter et organ, men som har indflydelse alle mulige andre steder i kroppen, end lige det nævnte organ, så vil du her finde en skattekiste af muligheder for at komme din migræne til livs. Ved at påvirke meridianerne med nåle, (eller uden nåle!), akupressur m.m. vil eventuelle blokeringer kunne fjernes, energien strømme frit igen, og ja, migrænen kan forsvinde. Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er et faktum, at akupunktur virkelig kan hjælpe, hvis det vel at mærke er blokeringer, der er årsag. Som I kan se, er der mange andre faktorer, som spiller ind og tit er det jo en kombination. Find derfor fx en behandler som både har styr på kosttilskud, spændinger og merianer. Eller en anden kombination af behandlingsformer, så du får den fornødne hjælp fra begyndelsen. Mange har specialiseret sig og mange arbejde sammen, så du ikke skal løbe fra den ene type behandler til den næste, men sætte ind flere steder på én gang.
Læs mere om akupunktur her.
Fra migræniker forbundet har man set, at akupunktur virker, men mener dog, at det er lige meget, hvor man stikker… det er ikke korrekt, men der er nogle forklaringer, som kan diskuteres:
Da årsagerne til migræne er så mangfoldige, og at der også findes en mangfoldighed af punkter, vil det ikke være så underligt, hvis der vil opstå en vis effekt, fordi man næsten ikke kan undgå at ramme nogle værdifulde punkter. Så udover den berømte placebo effekt, hvor alle metoder, medicin inkl., har en virkning, selvom man får medicin uden aktive stoffer i, så vil akupunktur også virke. Det skyldes også, at man med nålene fremprovokerer kroppens naturlige smertestillere, endorphinerne. Og måske, at hvis man får akupunkturen, når der er et migræneanfald, at man får smerteoplevelsen ledt væk fra hovedet og ned, hvor punkterne er?
3. Problemer med fordøjelsen
Der er rigtig mange migrænikere, som kan nikke genkendende til, at der enten er kroniske problemer med fordøjelsen eller at man i timerne eller måske dagene op til anfaldet, mærker at fordøjelsen reagerer. Om der er forsket i det fænomen, ved jeg ikke, men erfaringerne fra biopater/naturopather, ernæringsterapeuter og phytoterapeuter er, at ved at rette op på fordøjelsen, kan man hjælpe mange migrænikere til i det mindste at få minimeret anfaldene.
Helt afhængig af, hvad der er galt med fordøjelsen, kan vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, mælkesyrebakterier m.m. gøre en forskel, så find en dygtig behandler og få hjælp.
4. Problemer med hormonsystemet
Migræne relateret til hormonsystemet er måske et af de mest kendte hos migrænikere? Måske skyldes det leverens manglende evne til at udskille overskydende østrogen, og det ser vi især hos kvinder, som kan nikke genkendende til, hvad vi har nævnt under punkt 3. Hvis overskydende østrogen ikke kan udskilles, vil det alt for let kunne opstå en for stor forskydning mellem to af de kvindelige hormoner, østrogen og progesteron.
Læs artiklen om de forskellige PMS typer i dette link – https://sund-forskning.dk/artikler/pms-praemenstruelt-syndrom/
Indenfor urteverdenen findes der rigtig mange droger, som kan fungere som støtteterapi for hormonsystemet. Prøv fx at kigge på urter som Vitex agnus castus, hvis du har problemer med PMS og migræne i den forbindelse. Kig også på Angelica sinensis og Paeonia lactiflora.
Der findes rigtig mange andre droger og opsøg en biopat/naturopath ibm eller en phytoterapeut fremfor at fare vild på hylderne.
5. Smerter generelt i hele kroppen
Migræne kan være et udtryk for, at der er inflammationer generelt i dine muskler. Inflammationer kan du blive klogere på ved at studere artiklen om inflammationer i dette link – https://sund-forskning.dk/artikler/inflammation-det-moderne-menneskes-faellesnaevner/
Læs også om fedtsyrer og inflammationer her.
Se linket om en migrænikers erfaringer med kost i forhold til at smerter og migræne. https://koldtoft.dk/tag/groenne-smoothies/
Migræneanfald udløst af kredsløbsproblemer skal undersøges af læge!