Candida – en lidelse, tre tilgange

Screenshot 2014-06-03 15.49.01

 

Af Kristine Bindslev.
Artiklen blev trykt i magasinet sund-forskning.dk og //mig// – efterår 2013.

 

Fortalere for alternativ medicin og behandling mener, at der er en udbredt forekomst af systemisk candidiasis.

 

Den etablerede lægevidenskab mener, der er begrænsede videnskabelige beviser på, at subklinisk systemisk candidiasis er en levedygtig diagnose. to behandlere og en forsker fortæller i tre interviews, hvad man i dag ved om den normalt fredelige svamp, candida albicans.

Pia Birk er uddannet kostvejleder og zoneterapeut m.m. I 2003 kom hen- des første bog om candida. Forud for bogen lavede Pia Birk et statistisk materiale, der byggede på candida- og intoleranceprøver fra Nordic Lab. Resultatet blev en candidadiæt, der er lettere at følge end den gængse, og hvor den samme mad kan serveres for hele familien.

 

Hvad er den primære årsag til overvækst af candidasvampen?

Jeg oprettede mit firma Kostterapeuten i år 2000 og har haft over 200 klienter med overvækst af candida. I mine øjne er den primære årsag til et forøget niveau af candida behandling med antibiotika. Det stemmer også godt overens med, at antallet af klienter med candidiasis har været faldende de seneste år, hvor lægerne er blevet bedre til ikke at udlevere antibiotika til symptomer, der ikke kræver det. Der findes dog andre mulige årsager, bl.a. amalgamfyldninger.

 

Hvis du skulle pege på en stak symptomer, som ifølge dine erfaringer overve- jende skyldes candida, hvilke symptomer vil du så fremhæve frem for andre?

Mave-tarm-problemer er et gennemgående symptom ligesom fødevareintole- rance, sukkercravings og en udpræget træthed.

 

I adskiller jer lidt i valg af behandlingsforslag og diæter. Hvilke kostråd vil du give læseren med på vejen?
Undgå alt, der føder svampen, dvs. hurtigtoptagelige kulhydrater, men også alt, der belaster kroppen og alt, der kan være fødevareintolerance over for.

 

Er der kosttilskud eller naturlægemidler m.m. du vil give et par ord med på vejen i en behandling af candida overvækst?
Det er vigtigt, at der gives et svampedræbende middel ved siden af diæten. Perfrakehl som stikpiller har altid givet et godt resultat. Jeg bruger også en rotationsdiæt med svampedræbende produkter sammen med kosten. Typisk bruger jeg hvidløg, Ipe Roxo, olivenolie, rødkål, ingefær og aloe vera afhængig af årstid og klient. Probiotica og chlorella er også uundgåelige.

 

I gamle dage behandlede behandlere rask væk 8 ud af 10 som tilfælde af candida overvækst. Hvad mener du om det? – Og hvordan ser det ud i dag?

Der kan godt være andre ting i spil, når folk kommer med symptomer på can- dida. Det vigtigste for mig er, om de har forhistorien, dvs. indtaget af anti- biotika, og at symptomerne så udvikles derefter eller tandproblemer. Jeg tror, at behandlerne i dag generelt er mere opmærksomme på andre muligheder.

 

Hvordan har du det med, at den etablerede lægeverden ikke anerkender overvækst af candida som en sygdom eller de symptomer, som alternative behandlere arbejder med?

Problemet med manglende anerkendelse af overvækst opstår, i mine øjne, fordi lægerne ikke kan opstille et fast symptombillede. Symptomerne kan være rimeligt forskellige fra person til person, dog altid med maveproblemer og træthed til følge.

 

Eva skrev for 25 år siden den revolutionerende og åbenbarende bog ”har du svamp” inspireret af to amerikanske læger William Crook og C.orian truss. Vi besøger hende i hendes klinik, hvor hun har mere end 30 års erfaring med at behandle tarmdysbioser herunder overvækst af svamp.

 

Din bog udkom i 8 oplag og var vild populær. Hvorfor det?

Bogen matchede en masse menneskers symptomer, og her var der en diæt, der virkede mod symptomerne. Senere er vi blevet klogere. Det har vist sig, at diæ- ten virker på meget andet end candida, og alle vil overvejende have godt af at følge den. Det er en tarm-, stofskifte-, metabolisme-venlig diæt, der virker afgiftende og på inflammatoriske tilstande, fordi man fjerner alle de hvide kostemner som sukker og mel.

 

Hvor kom inspirationen til bogen ”Har du svamp”?

I 60’erne satte lægen William Crook i sin bog Yeast Connection – a medical breakthrough fokus på følgevirkningerne af binyrebarkhormon og antibiotika. Medicinen viste sig at medføre bivirkninger i mikrofloraen i tarmen og give overvækst af candida. Sammen med lægen C.OrianTruss markedsførte de så at sige begrebet candidiasis. Den oprindelige tanke hos Truss var, at der var overvækst af svamp i tarmen, og det producerede en masse grimme stofskifte- produkter, som gjorde folk syge. William Crook kom på at udsulte svampen med diæten uden letoptagelige hurtige kulhydrater som slik og sodavand. De to læger kom i modvind i det etablerede system, men de havde vild stor patient opkomst, og de hjalp masser af mennesker med deres lidelser.

 

Hvad så i dag?

Der er sket en kæmpe udvikling på de 25 år, så ud over rigtigt gode svampe- dræbende lægemidler og kosttilskud har vi fået laboratorier, der kan lave af- føringsprøver. Det er store fremskridt. Prøverne koster en del, men i forhold til forgæves behandlinger og mærkelige diæter er det langt at foretrække.

 

Hvad måler laboratorieundersøgelserne?

Med laboratorieforsøgene får vi præcis at vide, hvilke fætre vi har med at gøre, og hvor man skal sætte ind både med diæt, tilskud og medicin, få dræbt over- væksten, renset og bygget slimhinden op. Så vi behandler meget mere præcist i dag, end man gjorde for 25 år siden.

 

Har du et præparat mod candida, du vil fremhæve?

Jeg synes ikke, der er et produkt, der hæver sig over de andre. Men jeg har mange klienter, der har brugt Dida, og de er glade for den. Lægemidlet Flu- conazol ser vi også dræbe en del. Og så kan man bruge hvidløgspræparater, kokosolie og oreganoprodukterne. Problemet med dem er, at mange af svam- pene er blevet resistente.

 

Hvad er kardinalsymptomerne på candidiasis?

Man skal skelne, om det kun er på slimhinderne, og om den har lavet ballade ud i kroppen med toksiner eller immunologisk respons, og så den helt farlige form, den invasive. Så der er ligesom tre niveauer i det.

Overvækst i tarmen af candida giver fordøjelsesproblemer. Man bliver oppu- stet, man fordøjer maden dårligt. Man bliver meget dårlig, når man spiser sukker og hvidt mel. Så bliver man mere oppustet og træt. Overvækst i tynd- tarmen kan give en nedsat næringsoptagelse. Ved den immunologiske respons er svampetoksinerne trængt ud i kroppen, og klienterne klager over træthed, følelsen af at være forgiftet og fuld, når man har spist noget.

 

Hvor tit ser du en patient udelukkende med candidaproblemer?

Aldrig. Næsten aldrig. Det er sjældent, at balladen kun skyldes svamp. Det er en blanding af flere ting, langt mere komplekst, end man først troede, og ofte i en blanding af bakterier og parasitter. Det er vigtigt, at man ikke be- tragter en overvækst af candida som et problem helt for sig selv. Candida er en af mange muligheder. Når man har en lagkage af problemer, ved vi ikke helt, hvor store stykker de forskellige årsager skal tildeles. Ubalancer har det med at brede sig og skubbe til noget andet. Der er ikke forsket nok i svampe- problemernes indflydelse på helbred og livskvalitet.

 

Lægevidenskaben tager candidainfektioner alvorligt hos meget immunsvækkede patienter, som fx AIDS patienter, ellers interesserer man sig mest for vira og bakterier. Vi har spurgt universitetslektor niels Bindslev fra Biomedicinsk Institut, Panum Instituttet i København om forskningens tilgang til candida og overvækst af svampen. han har forsket i tarmdysbioser i mere end 35 år.

 

Hvilken betydning har candida for tarmsystemet?

Mange forskellige svampefamilier bor naturligt i tarmen og i relativt små mængder. Candidasvampen er bare én af dem. Candida er ikke en af de sto- re spillere på ”banen” i tarmen, det er så sandelig bakterier, som vi i øvrigt slet ikke kan undvære. Under normale forhold har svampen ingen funktion.

 

Er der faktorer, medicin fx, der får Candidaen til at vokse?

Candidaen elsker specielt de let nedbydelige sukre (herunder druesukker), som næsten alle mikroorganismer gør.

 

Hvad er candidiasis?

Svampen kan inficere alle steder, men mest i underlivet, under brysterne, inde i munden og i negle.

 

I alternative behandlerkredse tænker man candidadiasis, når klienter kom- mer med symptomer som træthed, sukkercravings og fordøjelsesbesvær som forstoppelse, diarre, oppustethed. Hvad tænker I?

Her tjekker forskeren al videnskabelig litteratur, der måtte være på overvækst af Candida albicans i tarmene, og konkluderer, at der ikke er megen litteratur på den svampesygdom som eneste kilde til de nævnte symptomer. Fx Aids kan give overvækst af candida, men som regel er der mange andre opportunistiske infektioner samtidig. Der er heller ikke rigtig rapporter om fx hovedpine og candida albicans infektion, med mindre du har fået svampen ind i cerebro- spinal væsken. Candida albicans er en hyppig infektion i skeden, men giver så vidt jeg ved ikke de nævnte symptomer – specifikt.

 

Hvad mener du om, at alternative behandlere fokuserer på candidainfektioner?

Netop fordi der ikke er forsket særlig meget eller tilstrækkeligt i overvækst af candida, er der frit slag for den mere alternative tilgang. Behandlere kan slå plat på menneskers uvidenhed. Konventionel medicin anerkender tilstedevæ- relsen af candida, og at den kan overvokse, men uden videnskabeligt belæg er candidaen ikke årsag til det symptombillede, alternative behandlere stiller op.

 

Når forskningen ikke interesserer sig videre for candidainfektioner, hvad forskes der så i?

Vira og bakterier er langt mere væsentlige for forholdene i tarmen end svampe. Der forskes i dag på højtryk i bakterie-stammers forskellighed mellem men- nesker for bl.a. at afsløre, om tarmfloraen har betydning for diverse lidelser som diabetes og autoimmune sygdomme som leddegigt.

 

Er det fuldstændig utænkeligt, at den candidaovervækst, som opstår, når den gode tarmflora er slået ud, kan give reelle problemer med følger – og således er det ikke en fiktiv lidelse opfundet af alternative behandlere?

Jo, når du virkelig har slået den almindelige bakterieflora ud, er det da mu- ligt, at lige netop candida kunne få plads. Det vil bare være ret sjældent – selv fx ved AIDS – at det er candidaen, der blomstrer op. Typisk er det det, der hedder opportunistiske infektioner med patogene bakterier, der får overtaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *