Mænd, vi glemmer jer ikke!

 

 

Taler vi overgangsalder, taler vi automatisk kvinder, og mænd bliver glemt i den sammenhæng. Mænd oplever dog ofte en lige så stor forandring i kroppen som kvinder, og faktisk kan rødkløverekstrakt fra Herrens Mark gøre livet nemmere, også for mænd i overgangen.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

I 45-55 års alderen oplever mange mænd kropslige forandringer. Forandringer, som minder om kvinders, og ens for begge er: overgangsalder!

Mænds kroppe reagerer forskelligt på tabet af det mandlige kønshormon testosteron. Nogle vil knap nok mærke forandringerne, mens andre oplever flere problemer.

 

Inden du driller din hustru

… Og afskriver hendes humørsvingninger med ”ja, du er jo også gået i overgangsalder”, så skulle du måske kigge lidt indad. Mænds liste af gener indeholder nemlig også humørsvingninger sammen med hedeture, sløvhed, mindre sexlyst, virilitet, søvnproblemer, trykken for brystet og hjerteflimmer. Mere mavefedt og tab af muskler samt knoglemasse er også blandt symptomerne.

 

Mand, indrøm det nu bare!

Overgangsalder gør dig ikke til kvinde, og du gør dig selv en tjeneste ved at acceptere, at der sker forandringer i kroppen med alderen. Mænd har ofte svært ved at tale om det, hvilket kan give deciderede eksistentielle problemer sammen med de kropslige, mentale og sexologiske problemer, som kan komme i kølvandet på et faldende testosteronniveau.

Du kan faktisk gøre rigtig meget for, at din overgangsalder bliver nemmere, men det kræver, at du selv er opsøgende og ikke ser overgangen som et tabuemne.

 

Testosteron fremmer cellevæksten i kroppen.

 

Motion hjælper på både psykiske svingninger og hedeture.

 

Hvorfor er testosteron vigtig for din sundhed?

  • Holder knoglerne stærke
  • Holder kolesterolniveauet under kontrol
  • Holder arterievæggene elastiske
  • Medvirker til, at huden forbliver glat og mere ungdommelig
  • Gavnlig for det positive humør
  • Fremmer koncentrationsevnen
  • Fremmer evnen til at fokusere

 

Lysttabuer i forbindelse med overgangsalderen: Kvinder kan få problemer med tørre slimhinder og mænd kan miste potensen.

 

Vær opmærksom på din kost og træning

Du kan gøre meget selv for at nærme dig et ’normalt’ hormonniveau. Spis mindre mættet fedt (fx kød), mere groft, flere grøntsager, og tænk på dit indtag af stimulanser som kaffe og alkohol.

Fitnesscentret kalder! Muskler og knoglemassen svækkes med alderen, derfor er styrketræning vigtigt. Udholdenhedstræning som løb er også fint, men som muskelopbyggende træning kan løb ikke gøre det.

Giv det en skalle, og kom op på minimum tre kvarters træning hver tredje dag og meget gerne meget mere.

 

Stresshormonet kortisol kan svække testosteron, så skru ned for stress, og få nok søvn. Det kan gøre meget ved dine gener.

 

Livsforandringerne, som overgangsalderen medfører, gør, at alt for mange mænd mister energien og føler sig depressive. Vi bliver alle ældre, og strategien om at tie kvalerne ihjel hjælper ikke. Tal med venner og familie – du bliver ikke mindre mandig af at tale om tingene.

 

Når kønshormonerne stikker af

Testosteronniveauet daler med alderen, men isoflavoner kan styrke dannelsen af både det kvindelige og mandlige kønshormon. Der findes mere end 1.000 forskellige isoflavoner, og nyere forskning har vist, at det er fire isoflavoner: biochanin, formononetin, genistein og daidzein, der spiller en vigtig rolle for dannelsen af nye blodkar i arterier, vener og i de indre organer. Phyto-isoflavoner fra bælgplanter kan i visse tilfælde erstatte kroppens naturlige isoflavoner. Soja er kendt som den bælgplante, der er mest rig på isoflavoner, men faktisk indeholder soja kun to af de fire isoflavoner, nemlig genistein og daidzein. Hvorimod rødkløver indeholder alle fire.

 

Midaldrende og ældre mennesker kan derfor have glæde af et tilskud med rødkløver.

 

Rødkløver indeholder alle fire af de vigtige isoflavoner.

 

Fermenteringen gør forskellen

Vi kan næsten ikke nævne rødkløver uden at sige ”Herrens Mark”. Det danske firma har nemlig opnået patent på fermentering af rødkløver. Du får derfor rene produkter, hvor hverken alkohol eller konserveringsmidler er anvendt, og produkterne pasteuriseres ikke. Fermentering, som er et gammelt håndværk, er fintunet hos Herrens Mark, hvis fokusområder er mælkebøtter og rødkløver. Fermentering er altså ikke bare fermentering, da processen skal foregå korrekt. Det er vigtigt, at mælkesyrebakterierne fraspalter glukosemolekylerne fra isoflavonerne, så de optræder i den letoptagelige aglukone form, der gør, at de kan trænge direkte over i blodbanen fra tarmen. Det er normalt en proces, der foregår i fordøjelsen, men vores hurtige fordøjelse er ikke ret effektiv i den henseende, så de fleste isoflavoner vil passere uden at blive optaget. Det er altså ikke bare sådan lige at fermentere.

 

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark kommer i en smart bag-in-a-boks, som du kan have stående på køkkenbordet.

 

Fermentering er ikke bare fermentering. Processen skal foregå korrekt.

5 thoughts on “Mænd, vi glemmer jer ikke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *