Få styr på dit kolesterol med hjælp fra naturen

 

 

Rigtig mange danskere finder ud af, at deres kolesteroltal er højt, og de vil gerne gøre noget ved problemet, men helst på en så naturlig måde som muligt. For dem kan præparater med rød gærris være en rigtig god mulighed.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Hvis du har for højt kolesteroltal og gerne vil sænke det, men helst vil gøre det på en så naturlig måde som muligt, findes der faktisk en naturlig løsning, som tilmed er dokumenteret i videnskabelige undersøgelser. Præparatet hedder rød gærris og indeholder det aktive stof monakolin K, som er naturens egen variant af statinpræparatet Lovastatin. Undersøgelser viser, at det er i stand til at sænke kolesterolniveauet, og det ser ud til at være ganske sikkert at anvende.

 

Ris med kolesterolsænkende virkning

Monakolin K, som er det aktive stof, kommer fra riskorn, som er fermenteret med svampen Monascus purpureus. Det er denne pupurfarvede svamp, som giver risene den karakteristiske farve og navnet rød gærris. I kinesisk madlavning har man anvendt rød gærris i generationer uden at vide, at det havde kolesterolsænkende egenskaber, men videnskaben har nu fået øjnene op for denne naturlige ”kolesterolsænker”, som virker ganske fortrinligt.

Det er skam også årsagen til, at den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) har godkendt virkningen af rød gærris med 10 mg monakolin K.


Ingen bivirkninger

Forskere har netop offentliggjort en ny undersøgelse, hvor de testede 10 mg monakolin K på en gruppe mennesker med forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. De fandt en betydelig reduktion af total-kolesterol og LDL-kolesterol (men ikke HDL-kolesterol) hos dem, der havde taget stoffet. Samtidig kunne forskerne konstatere, at behandlingen ikke gav uønskede bivirkninger.


Vælg et præparat, som er standardiseret

Præparater med rød gærris tåles i det store helt ret godt, men der kan være stor forskel på indholdet af det aktive stof, monakolin K. I nogle præparater er der ganske lidt eller slet intet af stoffet. Det er derfor vigtigt, at du køber et rød gærris-præparat som eksempelvis Cholessin med et deklareret og standardiseret indhold af monakolin K for at kunne opnå den ønskede virkning. Cholessin indeholder 10 mg monakolin K i hver tablet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *