Når hjernens funktioner gerne vil have støtte

7-til-hjernen

  

Overalt i verden ledes der efter metoder, som kan forebygge eller støtte vores nervesystem udi at kunne holde til, at vi bliver 100 år eller mere, og allerhelst med alle vores kognitive funktioner i behold.

Lige nu er der rigtig meget fokus på, hvordan tarm og hjerne spiller sammen, og her er nogle bud på, hvordan mælkesyrebakterier sammen med zink, vindruer og blåbær måske kan bidrage til vores sundhed.

Af Marianne Palm

Tarmflora – tarm og hjerne – spiller sammen

Kommunikationen mellem tarm og hjerne – også kendt som ”microbiota-gut-brain axis” (”mikrobiota-tarm-hjerne”-aksen) arbejder i begge retninger med ca. 80 pct. af al kommunikation, der sendes fra tarmen til hjernen.
Samspillet kan have indflydelse på flere forskellige mentale tilstande, såsom modløshed, ængstelse og nervøsitet. Du skal selvfølgelig opsøge fageksperter, hvis du er i tvivl om, at det er en tilstand, der bør behandles.
 

Hvad er kognitive funktioner?

Med kognitiv funktion forstås mange forskellig mentale evner, der inkluderer læring, tænkning, ræsonnement, problemløsning, beslutningstagning og opmærksomhed.

Optimal kognitiv funktion kan på kort sigt blive nedsat ved uhensigtsmæssig livsstil, såsom utilstrækkelig søvn, en travl hverdag, stress, dårlig ernæring, alkohol eller en ubalance i tarmens mikroflora, bl.a. hvis der opstår en overvækst af svampe som fx Candida-arterne.

Aldring er sædvanligvis associeret med længere tids nedsat kognitiv funktion, der involverer ændringer i evnen til at få neuroner til at arbejde optimalt, og som påvirker hjernens funktion. For nogle kan dette føre til øget risiko for at udvikle demens.

Studier har vist en sammenhæng mellem ændringer i tarmens mikrobiota, kognitiv opførsel og neurodegenerativ sygdom, såsom Alzheimers. Studierne foreslår, at ændringer af tarmens bakteriesammensætning kan have en gavnlig effekt på kognitiv adfærd.

Bio-Kult Mind er sammensat af:

  • 1 milliard CFU Bacillus subtilis PXN® 21® kapsel (levende bakterier)
  • Ekstrakt af vindruer og vilde blåbær
  • 7 mg zinkcitrat, svarende til 2 mg elementært zink pr. kapsel


Bio-Kult Mind
indeholder 7 mg zinkcitrat pr. kapsel. Heraf udgør de 2 mg ”ren” zink. Det øvrige indhold af zinkcitratet (5 mg) er den del, der ikke er zink.

Godkendte anprisninger zink:

  • Zink bidrager til en normal kognitiv funktion og beskyttelse af celler fra oxidativt stress
  • Zink bidrager også til at vedligeholde et normalt immunforsvar

Vindrue- og blåbærekstrakter beskytter mod oxidativt stress

Oxidativt stress kan forklares som en ubalance mellem cellernes produktion af reaktive oxygenarter (ROS) og antioxidanter.

Oxygen er ilt, og ROS er også kendt som frie radikaler. Oxidativt stress kan potentielt skade cellerne og føre til sygdom. Der foregår hele tiden oxidativt stress i kroppen. Forskellen mellem normaltilstand og sygdomsudvikling findes i, at en krop, der er lav på antioxidanter, ikke har kapacitet til at forsvare cellerne mod de skader, som vedvarende oxidativt stress kan forårsage.

Oxidativt stress kan forklares som en ubalance mellem cellernes produktion af reaktive oxygenarter (ROS) og antioxidanter. Oxygen er ilt, og ROS er også kendt som frie radikaler. Oxidativt stress kan potentielt skade cellerne og føre til sygdom. Der foregår hele tiden oxidativt stress i kroppen. Forskellen mellem normaltilstand og sygdomsudvikling findes i, at en krop, der er lav på antioxidanter, ikke har kapacitet til at forsvare cellerne mod de skader, som vedvarende oxidativt stress kan forårsage.

Alle farverige frugter og grøntsager indeholder antioxidanter, men især blåbær og skallen fra vindruekerner stikker ud blandt de mange muligheder.

Hjernen er særlig sårbar over for de skadelige virkninger af frie radikaler. Det skyldes, at hjernen, der indeholder en stor mængde fedtvæv, samtidig har stort behov for oxygen. Er der for få antioxidanter til stede til at neutralisere de frie radikaler, skabes en ubalance, og der kan ske skader på hjernevævet.


For dig, der vil vide noget om de aktive stoffer i vindruer og blåbær

Undersøgelser har vist, at oxidativt stress er en del af sygdomsbilledet ved neurogenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Undersøgelserne viser også, at antioxidanter er med til at beskytte celler mod oxidativt stress forårsaget af ROS.

Vindruer og blåbær indeholder polyfenoler, særligt flavonoider. Polyfenoler er plantestoffer, der er kendt for deres stærke antioxidantvirkninger og antiinflammatoriske effekter. Undersøgelser har konkluderet, at mennesker, der spiser en kost, som er høj på flavonoider, udviser bedre kognitive funktioner, end dem, som ikke inkluderer flavonoider i kosten.

Blåbær er især rig på flavonoiderne anthocyaniner, quercetin og fenolsyre. Blåbær fra vilde lavbuskede planter indeholder langt flere polyfenoler end planter, der ikke er vildtvoksende.

Vindruer indeholder antioxidanten resveratrol, der især er kendt for sine antiinflammatoriske egenskaber. Skind og kerner fra vindruer indeholder plantestoffer som flavonoiderne gallisk syre og catechiner. Undersøgelser har vist, at vindruer medvirker til at nedsætte kognitiv forringelse ved aldring.

One thought on “Når hjernens funktioner gerne vil have støtte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *