Derfor skal dit barn have vitaminer og mineraler året rundt

Barn_kosttilskud

 

Vitaminer og mineraler skal sammen med fedtsyrer, proteiner og kulhydrater tilføres hver eneste dag året rundt, for at barnet kan vokse og bevare sunde organer samt beskytte sig mod de tusindvis af kemikalier og stoffer, der findes i et moderne samfund. Helt grundlæggende er det de daglige kostvaner, som skal danne basis, og her er der ofte en udfordring med ”kræsne børn”. Dem har vi skrevet en del om, kig på www.sund-forskning.dk

 

Af Marianne Palm

 

Nøgleord for udvalgte vitaminer og mineraler baseret på børns behov

En fuld liste for voksne kan du finde på www.sund-forskning.dk.

 

VITAMINER

A-vitaminer bidrager til normal jernomsætning, hud, slimhinder og immunforsvar.

B-vitaminer har mange funktioner, men har overordnet betydning for at nedbryde makronæringsstoffer korrekt. Makronæringsstoffer er kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, som alle skal omdannes til bl.a. at kunne skabe energi i hver eneste celle (ATP). Det gør de ved at indgå i en stribe enzymprocesser og hvis der er nok af dem, kan man få hjælp til mange forskellige problemstillinger. De bidrager fx til nervesystemet og til en normal psykologisk funktion samt til slimhinder, hud, en normal omsætning af jern, mindsker træthed og udmattelse. De har også betydning for immunsystemet og for at opretholde en stribe biokemiske funktioner, der bl.a. har betydning for dannelsen af hormoner og evnen til at udnytte D-vitamin.

Folsyre er særlig vigtig for gravide, læs mere på www.sund-forskning.dk eller på www.netdoktor.dk

C-vitaminer bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktioner og har betydning for nervesystemet og til at mindske træthed og udmattelse. C-vitamin øger optagelsen af jern.

D-vitaminer bidrager til at vedligeholde knogler og tænder, bidrager til immunsystemets normale funktion og bidrager til, at vi kan udnytte calcium og fosfor bedre. D-vitaminer bidrager også til at vedligeholde en normal muskelfunktion.

K-vitaminer, især K2, bidrager til en sund knoglevækst hos børn i voksealderen.

E-vitamin samt kalium, mangan, molybdæn og fosfor er ikke nævnt her, da de er mindre relevante for børn.

 

MINERALER

Calcium bidrager til en normal muskelfunktion, til fordøjelsesenzymernes normale funktion og er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder.

Magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse, har betydning for nervesystemets og musklernes normale funktioner samt bidrager til at vedligeholde normale knogler og tænder.

Jern bidrager til en normal kognitiv funktion, til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, til at mindske træthed og udmattelse og til immunsystemets normale funktion.

Zink bidrager til normale kognitive funktioner, til omsætning af alle makronæringsstoffer (kulhydrater, proteiner og fedtstoffer), til hår, hud og negle og bidrager til immunsystemets normale funktioner.

Kobber bidrager til en normal pigmentering af hud og hår og bidrager til en normal jerntransport i blodet og har desuden betydning for immunsystemet.

Selen har vi meget lidt af i vores danske jordbund, et mineral, der er vigtigt for bl.a. immunsystemet. Selen bidrager til normal dannelse af sædceller og til at vedligeholde normalt hår og negle. Selen bidrager også til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Chrom bidrager til at vedligeholde et normalt blodsukkerniveau.

Jod bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion, bidrager til kognitive funktioner og til nervesystemets normale funktioner og til at vedligeholde en normal hud.

 

One thought on “Derfor skal dit barn have vitaminer og mineraler året rundt

  • Wow, awesome weblog format! How lengthy have you been blogging for?
    you make blogging glance easy. The whole glance of your website is magnificent,
    let alone the content material! You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *