Svensk undersøgelse giver masser af håb til de ældre

  

 

Markant lavere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom er blot en af de fordele, ældre opnår ved at tage en kombination af selen og coenzym Q10. Virkningen ser ud til at være langtidsholdbar.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Man fristes virkelig til at sige, at den svenske kardiolog Urban Alehagen og hans team af forskere har fundet den perfekte opskrift mod alderdommens slagside. Allerede i 2013 offentliggjorde forskerne fra Universitetet i Linköping samt Karolinska Institutet i Stockholm den banebrydende undersøgelse, KiSel-10, som viste, at ældre personer, der i fire år havde indtaget en kombination af selen og coenzym Q10, havde 54 % lavere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom. Samtidig var deres hjertefunktion forbedret markant med de sundhedsmæssige fordele, dette indebærer. Nyheden spredte sig som en steppebrand.

 

Overskrifter i hele verden

Siden de svenske forskere offentliggjorde den oprindelige undersøgelse i International Journal of Cardiology og skabte overskrifter i alverdens medier, har de på baggrund af datamaterialet lavet yderligere 11 undersøgelser, som bestyrker, at kombinationen af de to næringsstoffer har en gavnlig indvirkning på helbredet. I april i år så endnu en undersøgelse dagens lys – den tolvte i rækken – og den viser, at tolv år efter, de gjorde de oprindelige resultat op, er der fortsat en markant hjertebeskyttende virkning af de to stoffer.

 

Halvt så stor risiko for at dø

Lad os lige dvæle lidt ved det. Altså, 443 ældre svenske mænd og kvinder bliver tilfældigt inddelt i to grupper. Den ene gruppe får snydepiller med inaktivt stof. Den anden gruppe får 200 mikrogram selen i tabletform (SelenoPrecise) og 200 milligram coenzym Q10 i kapsler (Bio-Quinone Q10). I de efterfølgende fire år skal de indtage præparaterne. Herefter gør man resultatet op. Efter de fire år fandt forskerne således, at de Q10- og selen-behandlede personer havde mere end halveret deres risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom, hvilket ellers er en ganske almindelig dødsårsag blandt ældre.

 

Bemærkelsesværdig langtidseffekt

Men det helt utrolige er så, at når forskerne så efter yderligere tolv år kigger på, hvem der fortsat er i live, og hvem der er gået bort, så viser det sig, at der fortsat blandt dem, der har taget selen og coenzym Q10, kun er halvt så stor dødelighed som hos dem, der tog snydepillerne. Der er med andre ord tale om en langtidseffekt uden lige.

 

Hvorfor lige disse to stoffer?

Man kan måske undre sig over, hvorfor netop disse to stoffer har en så målbar og mærkbar effekt på ældres helbred, og det har forskerne et særdeles godt bud på. De skriver nemlig i deres nyeste undersøgelse, som er offentliggjort i det ansete tidsskrift Public Library of Science (PLoS) One, at både selen og coenzym Q10 er stoffer, som er nødvendige for optimal cellefunktion i kroppen. De fremhæver endvidere, at selenindtaget i Europa er lavt, og at kroppens egen produktion af coenzym Q10 daler med alderen. Derfor er det oplagt, at netop ældre kan have gavn af at tage tilskud af stofferne.

 

Coenzym Q10 er vigtigt for hjertet

At coenzym Q10 er vigtigt for hjertet, blev blandt andet dokumenteret i 2014, da den internationale Q-Symbio-undersøgelse blev offentliggjort i et førende amerikansk kardiologisk tidsskrift. I denne randomiserede, dobbelt-blinde, placebokontrollerede undersøgelse, som blev udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt, fandt man, at daglig anvendelse af præparatet Bio-Quinone Q10 som supplement til den medicinske behandling, patienterne i forvejen modtog, reducerede risikoen for at dø af hjertesvigt med hele 43 procent.

 

Et vigtigt makkerpar

Selen og coenzym Q10 er et biologisk makkerpar. Stofferne behøver hinandens tilstedeværelse for at kunne fungere optimalt. Vi får selen fra kød, fuldkorn og nødder blandt andet, og det findes også i fisk. Men en gennemsnitlig skandinavisk kost indeholder kun halvt så meget selen, som kroppen behøver for at være optimalt beskyttet. Coenzym Q10, som alle celler behøver for at danne energi (hjertemuskelceller bruger store mængder af stoffet), findes også i små mængder i føden, men kroppen danner selv det meste. Dog aftager denne egenproduktion allerede fra omkring tyveårsalderen. Ved visse sygdomme kan coenzym Q10-niveauet i cellerne dale yderligere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *