Bly på hjernen

 

 

Mange kemiske stoffer kan have skadelige effekter på hjernen og nervesystemet, især på barnehjerner i vækst. I disse år hører vi især om pesticiders skadelige effekter. Men det farligste stof er faktisk bly. Ved du, hvordan du undgår bly? 

 

Af Rose Maimonide, www.rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Bly går ud over enhver forstand
Bly er et giftigt tungmetal. Det blev tidligere anvendt i vid udstrækning, særligt i i benzin, maling (også til legetøj), lak og fernis og ikke mindst i vandrør.

I dag har forskere konkluderet, at der ikke er nogen sikker grænseværdi for bly. Det betyder, at man ikke kan fastsætte en mængde bly, der er så lille, at den ikke har skadelige effekter.

I Danmark har man ikke prioriteret af lave undersøgelser af børns eksponering for bly.
Ifølge den kendte professor i miljømedicin Philippe Grandjean er “tabet af menneskelig intelligens samlet set langt større fra bly end fra noget andet kendt giftstof.”

 

Er der bly i dit drikkevand?
Gamle vandførende rør/ledninger til private hjem samt blandingsbatterier kan indeholde bly i store mængder. Vi eksponeres for blyforurening via det omgivne miljø, bl.a. fra byggestøv, særligt når ældre bygninger renoveres. Mange fødevarer indeholder også bly i små mængder pga. forurening fra luft, vand og jord. Grænseværdien for indhold af bly fra drikkevand er 10 mcg pr. liter. Det skal sammenholdes med, at selv ganske små mængder bly anses for skadelige.

 

Bly kan gøre folk kriminelle
Hvis man som foster eller lille barn har været eksponeret for blyforurening (også selv i ganske små mængder), vil det kunne vise sig ved permanent nedsat intelligens.

Bly giver simpelthen regulært “kemisk hjernesvind”, og følgevirkningerne er ofte livsvarige. Det er især de dele af hjernen, som er relaterede til intelligens, impulsivitet, humør og adfærd, som ikke udvikles fuldt ud. Drenge påvirkes mere end piger af blyforurening.

Eksponering for bly i fostertilstanden eller den tidlige barndom giver også dokumenteret øget risiko for øget tilbøjelighed til kriminel adfærd.

 

Sådan undgår du bly 

Med disse gode råd kan du mindske din og dit barns udsættelse for bly.

 

  • Lad vandet løbe 15-20 sekunder fra vandhanen, før du drikker af det – især om morgenen, og særligt som gravid og til små børn. Vær ekstra opmærksom i sommerhuse og lign.
  • Undgå ældre og udenlandsk keramik, der ikke er godkendt til fødevarer, da lasuren kan indeholde store mængder bly.
  • Undgå gammelt/antikt legetøj, som er malet, samt tinsoldater og lign.
  • Lad ikke børn sutte på metalgenstande, der ikke er beregnet til det, fx fidget spinners, nøgler, bæltespænder, elektronisk udstyr, kuglepenne m.m.
  • Undgå at udføre loddearbejde med gammelt loddetin, som typisk indeholder 37 % bly.
  • Lad professionelle håndtere nedrivning af gamle bygninger, fjernelse af gammel maling, lak og fernis, blyindfattede ruder m.m. Vær særligt opmærksom på at undgå at slibe gammel maling af.
  • Undgå helt at indtage calabash-kalk, da det kan indeholde store mængder bly (anvendes i visse dele af verden mod graviditetskvalme).
  • Lad være med at have alkohol i krystalkarafler.
  • Vær opmærksom, hvis du indsamler regnvand, der bruges til at vande spiselige afgrøder og lignende. Vær sikker på, at vandet ikke løber over materialer, som kan indeholde bly.
  • Hvis du har børn eller vil dyrke spiselige afgrøder, så tjek, om din havejord er forurenet med bly. Det er især relevant, hvis du bor i et byområde.

 

Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på rosemaimonide.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *