Tør hud med udfordringer

eksem

 

Vi har brug for fedtsyrer, og det skal være af alle typer, vel at mærke af de gode af slagsen. Du kan læse om omega-3 på andre sider i dette nummer af sund-forskning, så lige her handler det om omega-6-fedtsyren GLA fra borago-planten, hvis olie var af de allerførste fedtsyrer, der blev lokaliseret som værende den bedste til tør hud og andre udfordringer på vores allerstørste organ.

 

Af Marianne Palm

 

Vi finder GLA som en af de vigtigste fedtsyrer i boragoplanten, og det var også netop forskningen på den smukke blomst samt på kæmpenatlys, som fandt vej til alle årvågne behandlere i 80’erne, sådan cirka samtidig med at man opdagede betydningen af omega-3-fedtsyrer fra grønlændernes livsførelse. Forskningen på grønlændernes livsstil gav resten af verden en fantastisk viden om kredsløbet og om omega-3-fedtsyrerne fra de store dyr nordpå, mens den lille purpurfarvede plante, Borago officinalis, gav os viden til den sarte sprukne hud til alle os, der bor under frosne og tørre himmelstrøg.

Tør hud, meget tør hud og eksem

Der kan være meget store forskelle på vores huds beskaffenhed, en forskel, som sikkert bliver styret af vores genetiske ophav, men også hvor mange af de gode fedtstoffer, gravide spiser og ikke mindst den ammende mor, som ud over at levere vigtige immunstoffer til barnet, også leverer fedtstoffer til opbygning af de mange lag i huden.

Nogle børn får højrøde og irriterede plamager, hvilket tyder på en inflammation, hvor der både bør gives omega-3 og -6 fedtsyrer, mens andre kan klare sig med nogle gode omega-6-fedtsyrer. I den kategori finder man GLA, som har vist sig at have en særlig god effekt på den tørre eksem.


Børn med atopisk eksem har måske en nedarvet forhindring i at nedbryde EFA (omega-6-fedtsyrer) til LA (linolensyre) til GLA (gammalinolensyre). Det skaber problemer i hudens fedtsyresammensætning, og derfor må GLA tilføres fra fx boragoolie.

Studier viser, at det netop er er GLA-rige planter, som plejer og opbygger huden, hvis den er tør. Er der samtidig højrøde irritationer, skal der også tilføres omega-3-fedtsyrer for at håndtere inflammationen, og du finder dem begge i en god kombination i EPA-GLA fra Biosym. Der er desuden tilsat flydende lecithin, som er vigtig for cellemembranernes funktion. Har du eller dit barn svært ved at sluge kapsler, kan de skæres over, og indholdet tages ud. Skal spises med det samme.

Det kan meget vel være det genetiske ophav, der gør forskellen

I et studie fra 2000 så man, hvor vigtigt det er at få tilført GLA til børn med eksem, for noget tyder på, at deres evne til at nedbryde linolinsyre til gammalinolinsyre (GLA) er hæmmet på grund af nogle genetiske problemer med fedtsyrestofskiftet. Derfor får huden ikke den nødvendige hjælp, uanset at mødrene tilfører pæne mængder fedtsyrer.

Det er indviklet, og det er stadig en gåde, hvorfor nogle mennesker kan spise uanede mængder af de ”forkerte” fedtsyrer, uden at deres kroppe tilsyneladende lider overlast, mens andre hele tiden skal være opmærksomme på at få tilført den helt korrekte balance mellem de forskellige fedtstoffer.

(Kilde: Am J Clin Nutr. 2000 Jan;71(1 Suppl):367S-72S. PMID: 10617999)


Her finder du de forskellige fedtsyrer

Omega-3: Er flerumættede fedtsyrer, der især findes i fede fisk og enkelte planter. Omega-3 omfatter både EPA og DHA i fisk og ALA i planter. Fede fisk, der indeholder DHA og EPA, er fx: laks, sild, makrel, sardin, ål og hellefisk. Vegetabilske fødevarer, der indeholder ALA, er bl.a.: hørfrø, nødder, grønkål og andre grønne bladgrøntsager.

Omega-6: Er ligesom omega-3 flerumættede fedtsyrer, men til forskel fra omega-3 findes den ikke i fisk, men oftest i planteolier som boragoolie, kæmpenatlysolie, hørfrøolie, vindruekerneolie, majsolie og solsikkeolie. Linolsyre findes i planteolier, og arachidonsyre findes i animalske fødevarer.

Omega-9: Er umættede fedtsyrer, der findes i fx hørfrø, avokado og oliven.
(Kilde, sund-forskning.dk)

Der er mange faktorer, der kan være afgørende for, om et barn udvikler hudproblemer

Mulige allergiske årsager eller intolerancer: husstøv, konserveringsmidler, farvestoffer, mælkeprodukter, gluten, citrusfrugter, planter fra natskyggefamilien for blot at nævne nogle af mulighederne. Hvis der er fødevareallergi, skal man inddrage især tyndtarmen i sin udredning, og her er det værd at fange viden ind hos en biopat, naturopath ibm, ernæringsterapeut eller en phytoterapeut.

Indefra og ud, udefra og ind

Brug EPA-GLA fra Biosym til barnehuden og til voksne med hudproblemer.  Er der samtidig inflammation med store røde plamager og måske sårdannelse, skal der også ekstra med omega-3-fedtsyrer til. Biosym har et produkt med Krill, der har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, og som samtidig indeholder en god mængde af antioxidanten astaxanthin, der er uundværlig for en krop med inflammationer.
Udefra kan du med fordel anvende Johannesolien fra Bioforce i badevandet og Avivir Aloe Vera Creme Xtreme eller Avivir Baobabolie til påsmøring på huden flere gange dagligt.

Opstår der meget rødme med stærk irritation og måske betændelse i huden, er det vigtigt at gå til lægen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *