Måske tænker du, at du er alt for følsom til varme-kulde-terapi, men det kan rent faktisk trænes op. Sådan stille og roligt på vej hen mod vinteren.
Fordele? De er utallige, og det er bl.a. bevist på dansk grund med dansk forskning.
Af Marianne Palm
Vi behøver ikke at drage til Finland, finde den nærmeste sauna, hugge hul i isen og piske os med birkeris. Vi kan faktisk opnå alle sundhedsfordelene her i Danmark, hvis vi bruger havene omkring os eller finder den lokale svømmehal. Det er bare med at komme i gang for at styrke
det brune fedt, det kan have flere sundhedsmæssige fordele, især i forhold til metabolisme og vægtkontrol. Her er nogle af de vigtigste fordele:
Øget kalorieforbrænding
Brunt fedt forbrænder kalorier for at producere varme, hvilket kan hjælpe med vægttab og forebyggelse af fedme. I modsætning til hvidt fedt, som lagrer energi, bruger brunt fedt energi og hjælper med at holde kropsvægten i balance.
Forbedret stofskifte, forbedret regulering af blodsukker og insulinresistens
Aktivering af brunt fedt kan booste stofskiftet, hvilket betyder, at kroppen forbrænder kalorier mere effektivt. Det kan bidrage til en sundere vægt og nedsætte risikoen for metaboliske sygdomme som type 2-diabetes, hvilket bl.a. sker ved at gøre cellerne stærkere og imødegå insulinresistens.
Det brune fedt hjælper også med en forbedret kolesterolbalance og skaber alt i alt en bedre varmeregulering.
Brunt fedt, også kendt som brunt adiposevæv, finder du her:
- Nakken – bagved og omkring nakken
- Skuldrene – omkring skulderbladene
- Over rygsøjlen – specielt omkring den øverste del af rygsøjlen
- Brystområdet – omkring brystkassen
Al forskning viser, at det kan aktiveres ved varme-kulde-terapi eller træning.
Vi vil gerne fremme det brune fedt, men det hvide fedt er også nødvendigt
Hvidt fedt, også kendt som hvidt adiposevæv, har flere vigtige funktioner i kroppen, selvom det ofte får et dårligt ry på grund af dets association med overvægt og fedme. Her er nogle af de gavnlige effekter af hvidt fedt:
Energilagring, isolation og beskyttelse, hormonproduktion og immunforsvar
Hvidt fedt er kroppens primære energilager. Det lagrer energi i form af triglycerider, som kan frigives og bruges som energi, når kroppen har behov for det, fx ved kalorieunderskud, sygdom, eller når vi bliver ældre eller svækkede.
Hvidt fedt fungerer som en isolerende barriere, der hjælper med at opretholde kroppens temperatur ved at reducere varmetab. Det beskytter også organer som nyrer og lever mod stød og fysisk skade ved at fungere som en slags “pude” og er ikke mindst vigtigt i hormonproduktionen og til at producere immunstoffer til hjælp for immunforsvaret og imødegå inflammationer.
Hormonproduktion
Hvidt fedtvæv fungerer som et endokrint organ, der producerer vigtige hormoner som:
Leptin: Et hormon, der spiller en central rolle i reguleringen af appetit og energibalancen. Det signalerer til hjernen, når kroppen har tilstrækkelig energi (når vi er mætte).
Adiponectin: Et hormon, der hjælper med at regulere glukoseniveauer og øger følsomheden over for insulin, hvilket er vigtigt for at forhindre udviklingen af type 2-diabetes.
Østrogen: Hvidt fedt er en kilde til østrogenproduktion, især hos kvinder efter overgangsalderen, når produktionen af østrogen i æggestokkene falder.
For lavt niveau af kropsfedt kan forstyrre menstruationscyklussen hos kvinder og påvirke evnen til at blive gravid.
11/57 på en uge, mere skal der ikke til …
Den danske forskning med Susanne Søberg i spidsen for forskningen viser, at hvis du pr. uge får vekslet mellem 11 minutter i koldt vand og 57 minutter i sauna, behøver du ikke mere. Det kan fx være to til tre gange om ugen, hvor du:
Går i sauna i maks. 10-20 minutter, hopper ud i koldtvands-karret eller i havet i et til to minutter, tager 10-20 minutter i sauna, ud i det kolde i et par minutter, gentager saunaturen og slutter af med det kolde. Gør du det til en vane hver uge, vil du meget hurtigt mærke resultaterne i din krop.
Tænker du, at kulde slet ikke er noget for dig, kan det trænes op ved kun at udsætte arme eller ben for kulden i kort tid pr. gang og derefter trappe op.
Folk med hjerte-kar-sygdomme, ureguleret forhøjet eller lavt blodtryk og gravide anbefales ikke at dyppe sig i iskoldt vand. Tal med din læge om varme-kulde-terapi, hvis du er i tvivl, om du kan tåle det.
Drømmer du om at inspirere andre til at komme i gang med kulde-varme-terapi – professionelt?
Måske er du allerede behandler, ivrig vinterbader, behandler i spa og wellness, læge, leder af en svømmehal – mulighederne for, at du tager uddannelsen i dit eget tempo, er til stede, og selvom du aldrig har beskæftiget dig med sundhed og sygdom, men gerne vil skabe dig en professionel tilgang, kan du sagtens være med.
Uddannelsen er dermed for alle, og du får al den nyeste viden og forskning om, hvorfor det er så virkningsfuldt med varme-kulde-terapi, og især når forskellige åndedrætsøvelser kobles sammen med turen i havet, i svømmehallen og ind i den varme sauna.
På uddannelsen kommer du online med Susanne Søberg, grundlæggeren af verdens eneste certificerede uddannelse til thermalist, du kan tage uddannelsen i dit eget tempo, og du bliver guidet undervejs til mange forskellige måder at anvende kulde-varme-terapi og åndedrætsteknikker – og ikke mindst – hvorfor et moderne menneske har brug for at tage metoden til sig.
Uddannelsen er forskningsbaseret, men alle kan være med, så du behøver ikke at have andre forudsætninger end at kunne engelsk, som ovenikøbet er på et let forståeligt engelsk.
Sund-forskning har skaffet dig rabat
Du kan opnå 10 pct. rabat på uddannelsen, hvis du skriver til contact@soeberginstitute.com og skriver “sundforsk”, du kan sagtens skrive på dansk.