Problemer med stofskiftet kan være årsag til tør hud og skrøbelige negle

Problemer med stofskiftet - december 2024


Forskning:

Lavt stofskifte følges typisk af symptomer som træthed og øget vægt. Men vidste du, at lavt stofskifte også kan have stor og negativ effekt på din hud, hår og negle?

Af Marianne Palm

Hen imod en kvart million danskere vurderes at have problemer med stofskiftet, men kun omkring 50 pct. modtager behandling. Men selv blandt dem, der er i behandling, oplever mange, at de uønskede gener stadig er en daglig følgesvend.

Kvinder rammes fem gange oftere end mænd, og forekomsten øges markant med alderen. Således estimeres det, at ca. 20 pct. af kvinder over 60 år har lavt stofskifte.

Lavt stofskifte kan desværre medføre, at tør hud bliver et vedvarende problem – især hvis du ikke får en effektiv behandling. Din hud mister sin naturlige fugt, hvilket resulterer i ru og skællede områder. Dette er ikke kun ubehageligt, men det kan også føre til kløe, revner i huden og endda infektioner.

Forskere fandt problemer med huden hos mere end 60 pct.

En gruppe forskere ved Endocrinology Division (Department of Medicine) ved SMHS Hospital i Indien satte sig for at undersøge forholdet mellem stofskiftet og såkaldte kutane manifestationer (hudforandringer).

460 deltagere, som alle i løbet af det forgangne år var blevet diagnosticeret med lavt stofskifte, blev underlagt en dermatologisk undersøgelse med henblik på at finde forandringer ved hud, hår og negle.

Forskerne fandt, at hele 65 pct. af deltagerne havde tør og ru hud, mens 42 pct. havde øget hårtab. Samtidig fandt man ødemer (typisk hævede ben, fødder og hænder) hos 38 pct.

På baggrund af undersøgelsen konkluderede forskerne, at dermatologer bør være mere opmærksomme på stofskifteproblemer (årsagen) og ikke blot fokusere på overfladisk behandling af fx den tørre hud (symptomet).

Ernæringsmæssige mangler kan føre til stofskifteproblemer

Skjoldbruskkirtlen producerer to forskellige stofskiftehormoner: T4, et inaktivt hormon med fire jodatomer, og T3, et aktivt hormon med tre jodatomer. Når stofskiftet skal aktiveres i kroppens væv og celler, fjerner særlige selenholdige enzymer (deiodinase 1-3) et jodatom fra T4 for at omdanne det til det aktive T3 i det omfang, kroppen har behov for. For lidt T3-hormonproduktion fører til nedsat stofskifte, mens for meget T3 øger stofskiftet. Derfor er det afgørende, at både jod og selen er til stede under denne vigtige regulering.

I Danmark er jodindtaget stadig utilstrækkeligt

Indtil 1990’erne var jodmangel ikke betragtet som et problem i Danmark, indtil en høj forekomst af struma blev opdaget, særligt i Jylland. Siden år 2000 er alt danskproduceret salt derfor blevet tilsat en lille mængde jod som en foranstaltning for at forebygge struma. Der tilsættes dog ikke jod til flagesalte som Læsøsalt og middelhavssalt. Selvom jodindtaget er steget lidt, ligger det stadig under det ønskede niveau, især blandt kvinder.

Selen spiller en række afgørende roller i forhold til skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Selen indgår i dannelsen af op til 25 forskellige selenoproteiner, der fungerer som vitale enzymer og antioxidanter. Selen har særlig betydning for energiomsætningen, kredsløbet, immunsystemet, fertiliteten og stofskiftet.

Som tidligere nævnt spiller selenholdige enzymer som deiodinase 1-3 en afgørende rolle i omdannelsen af det inaktive T4-hormon til det aktive T3-hormon i kroppens væv. Mangler man selen, vil man således ikke kunne aktivere hormonerne i tilstrækkelig grad.

Der er også andre selenholdige enzymer såsom glutathionperoxidaser (GPX), der fungerer som kraftige antioxidanter og beskytter skjoldbruskkirtlen mod de skadelige virkninger af frie radikaler og oxidativt stress. Dannelsen af frie radikaler øges betydeligt af faktorer som infektioner, tobaksrøg, alkohol, visse lægemidler, kviksølv, miljøgifte, stress og aldring.

Skjoldbruskkirtlen er særligt udsat for skader fra frie radikaler, da den gennemstrømmes af omkring fem liter blod i timen. En overflod af frie radikaler kan forårsage celleskade og inflammation. Derfor er forskellige antioxidanter nødvendige, og især selenholdige GPX-enzymers evne til at neutralisere frie radikaler og beskytte skjoldbruskkirtlen er bemærkelsesværdig.

Selenmangel er et udbredt problem

Selenmangel er et udbredt problem i Europa på grund af variationer i jordbundsforhold og kostvaner, hvilket fører til et lavere selenindtag sammenlignet med mange andre regioner. Fx er det gennemsnitlige daglige selenindtag i Danmark under reference-indtaget (RI) på 55 mikrogram pr. dag. Og tilmed har de nye nordiske kostanbefalinger øget denne anbefaling til 85 mikrogram pr. dag.

Den udbredte selenmangel er sandsynligvis en bidragende faktor til den høje forekomst af stofskiftelidelser som Hashimotos.

Balance i hormonerne er vigtig, hvis hud, hår og negle skal være sunde

Oplever man tør hud, skrøbelige negle og løst hår, og har man mistanke om, at stofskifteproblemer kan være årsagen, kan man med fordel overveje et præparat som Porsano Hormon Balance, der netop indeholder mineralerne selen og jod i et passende forhold. Produktet er en effektiv og avanceret kombination af de næringsstoffer, som understøtter en velfungerende skjoldbruskkirtel og dens normale produktion af hormoner.

Produktet fås i din lokale helsekostforretning eller direkte hos leverandøren på www.porsano.dk. 

Reference: Indian J Dermatol v.58(4); Jul-Aug 2013

 

Vidste du, at jod øger udskillelsen af giftstoffer? 

Jod hjælper til at udskille miljøgifte fra kroppen – især halogene stoffer som brom, fluor og klor samt kviksølv, bly, cadmium og aluminium. Forgiftningerne øger behovet for jod.