Inden for det sidste årti er der sat yderligere fokus på mulig støtteterapi, forebyggende muligheder eller behandling af neurodegenerative sygdomme.
Der er bl.a. fokus på mulige sammenhænge mellem vores mikrofloras sammensætning og vores evne til måske at hindre udviklingen eller i det mindste bremse udviklingen af neurodegenerative sygdomme. Her i artiklen kigger vi især på den plakdannelse i hjernen, som er en del af sygdommen, og om vi gennem viden fra bl.a. forskning på orme kan skabe gunstige forhold for den menneskelige hjerne.
Af Marianne Palm
For at kunne forske i mulige løsninger bruger man isolerede bakteriestammer, giver dem som tilskud i ormes mad, og efterfølgende kan man se, hvordan betydningen af denne ændrede sammensætning i tarmen kan få indflydelse på plakdannelsen i hjernen.
Nu er der lang vej fra en ormegård til vores lange tarme, hvad løsninger angår, men forskerne antyder, at det meget vel kan være bestemte mælkesyrebakterier, der spiller en, om vi så må sige, hovedrolle i, at hjernen danner mindre plak.
En af bakterierne er Bacillus subtilis PXN 21
Bacillus subtilis PXN 21 har flere bemærkelsesværdige egenskaber, som kan bidrage til sundhed:
- Styrker tarmbarrieren og immunsystemet: Bacillus subtilis understøtter en effektiv tarmbarriere, hvilket fremmer stabil optagelse af næringsstoffer og forhindrer uønskede stoffer i at trænge ind i blodbanen.
- Fremmer sund aldring og kognitive funktioner: Bacillus subtilis har potentiale til at understøtte sund aldring og forbedre kognitive funktioner, bl.a. ved at danne dopamin – et signalstof, der spiller en central rolle for opmærksomhed, indlæring og motorik. Dopaminmangel er ofte forbundet med neurodegenerative lidelser.
- Beskyttelse mod Parkinsonrelaterede problemer: Et kendetegn ved Parkinsons sygdom er forkert foldning og sammenklumpning af proteinet α-synuclein. Forsøg, bl.a. med orme, har vist, at Bacillus subtilis PXN 21 kan beskytte mod denne misfoldning, opløse eksisterende klumper af α-synuclein og dermed potentielt reducere skadelige virkninger.
Foldning og misfoldning af proteiner: alfa-synuclein i fokus
Proteiner er biologiske molekyler, der spiller en afgørende rolle i næsten alle kroppens funktioner. For at kunne udføre deres funktioner korrekt skal proteiner folde sig til specifikke tredimensionelle strukturer. Denne foldningsproces er nøje reguleret og afhængig af både proteinets aminosyresekvens og det omgivende miljø. Når proteiner foldes korrekt, kan de udføre deres funktion såsom enzymaktivitet, signalering eller strukturel støtte i celler.
Indsæt et korrekt foldet protein og et misfoldet protein.
Hvad sker der ved misfoldning?
Misfoldning opstår, når et protein ikke foldes korrekt, hvilket kan føre til, at det mister sin funktion eller begynder at danne skadelige klumper. Dette kan skyldes genetiske mutationer, miljømæssige faktorer som oxidativt stress eller ubalancer i cellens systemer, der normalt hjælper med foldning, fx chaperoner og proteasomer. Misfoldede proteiner kan være giftige for cellerne, da de ofte aggregerer (klumper sammen) og forstyrrer normale cellulære processer.
Alfa-synuclein: Et nøgleprotein i neurodegenerative sygdomme
Alfa-synuclein er et lille protein, der findes i store mængder i hjernens nerveceller. Under normale forhold menes alfa-synuclein at være involveret i regulering af synaptisk transmission og transport af vesikler i hjernen. Dog har det en særlig tendens til at misfoldes og danne skadelige aggregater, især under visse patologiske tilstande.
Ved neurodegenerative sygdomme som fx Parkinsons sygdom og demens med Lewy bodies spiller misfoldning af alfa-synuclein en central rolle. Når alfa-synuclein misfoldes, danner det oligomerer (små proteinaggregater), som kan videreudvikle sig til fibriller og danne større aggregater kendt som Lewy bodies. Disse strukturer akkumulerer i nerveceller og forstyrrer deres funktion, hvilket i sidste ende kan føre til celledød.
Årsager til misfoldning af alfa-synuclein
- Genetiske mutationer: Mutationer i genet SNCA, der koder for alfa-synuclein, kan øge risikoen for misfoldning. Overproduktion af alfa-synuclein på grund af genkopier (duplikationer eller triplikationer) kan også føre til ophobning og aggregering.
- Posttranslationelle ændringer: Modifikationer som fosforylering, oxidation og nitrering af alfa-synuclein kan fremme misfoldning og aggregatdannelse.
- Miljøfaktorer: Toksiner, pesticider og tungmetaller kan fremme oxidativt stress, hvilket øger risikoen for misfoldning.
- Molekylær stress: Ubalancer i cellens chaperonproteiner eller proteasom-systemet kan forværre misfoldningsprocessen, da disse systemer normalt hjælper med at reparere eller fjerne defekte proteiner.
Bacillus subtilis og alfa-synuclein
Perspektiver for behandling
At forstå og adressere misfoldning af alfa-synuclein er et centralt fokusområde i udviklingen af behandlinger for Parkinsons sygdom og beslægtede lidelser. Strategier omfatter udvikling af små molekyler, der hæmmer aggregering, immunterapier, der fjerner misfoldede proteiner, og probiotiske tilgange som brugen af Bacillus subtilis til at reducere misfoldning og inflammation.
Studier vil i fremtiden sikkert også vise gode takter ved at sætte ind på flere områder på én gang, ud over dem, som allerede er nævnt her i artiklen:
- Den korrekte fedtsyresammensætning til hjernen i form af EPA og DHA, som bl.a. findes i Equazen.
- Gurkemejeprodukter med en høj biotilgængelighed, da ikke alle de aktive stoffer, curcuminerne, har let ved at passere blod-hjerne-barrieren.
- Mindfulness og ikke mindst varme-kulde-terapi som forebyggende metode er værd at tage med og er næsten gratis ved vinterbadesteder og i svømmehaller.
- Motion i lange baner er også næsten gratis. Ved at opbygge musklerne og bevæge dem hver dag skabes der myokiner, som er ret så nyligt opdagede signalstoffer, der ligesom hormoner har en bemærkelsesværdig effekt på vores hormon- og nervesystem og dermed også på vores hjerne.
- Gætter også på, at nervus-vagus-øvelser, at blive befriet for tunge traumer fra fortiden samt akupunktur kan være med til at gøre en forskel.
- Du finder Bacillus subtilis PXN 21 i Bio-Kult Mind, der også ser ud til at have en beskyttende virkning over for Alzheimers og ikke mindst en værdifuld støtte til at regulere den samlede koloni af mælkesyrebakterier i tyndtarm og tyktarm. I produktet finder du også ekstrakter af blåbær og vindruer, der med deres særlige antioxidante effekt giver et bidrag til vores hjernes mulighed for at bevare sundhed så længe som muligt.
Kilder vedr. Bacillus subtilis PXN 21 samt misfoldede proteiner
https://mbg.au.dk/aktuelt/nyhed/artikel/velkendt-proteins-dobbeltrolle-kaster-lys-over-mekanismerne-bag-parkinsons-sygdom?utm_source=chatgpt.com
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://parkinson.dk/wp-content/uploads/2021/06/E-avis-FINAL-Nyt-om-Parkinsonforskning-nr-5.-Juni-2021-Hjerneugen-Parkinsons-sygdom.pdf?utm_source=chatgpt.com