Det er vigtigt, at gravide spiser rigeligt med fisk

Advarslerne mod skadevirkningen af kviksølv i fisk er misvisende, mener en del forskere. Flere og flere undersøgelser viser tilmed, at kvinder, som spiser meget fisk under graviditeten, føder børn med højere intelligens og bedre indlæringsevne.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 I mange år har sundhedsmyndigheder over hele verden advaret kvinder imod at spise for meget fisk under graviditeten og især at holde igen med rovfisk som tun, store torsk og haj. Retningslinjerne har været og er stadig velmente, men forskningen er blevet klogere i mellemtiden, og tingene er ikke helt så enkle, som mange tror. Det er nemlig sådan, at ganske vist indeholder fisk tungmetaller som kviksølv, men de indeholder samtidig sporstoffet selen, der har en beskyttende effekt mod tungmetallet.

 

Selen binder kviksølv

Kviksølv har ganske vist en kedelig tendens til at beslaglægge selen, så selenet ikke længere kan bruges til at danne de livsvigtige selenoproteiner, som er med til at regulere ting som immunforsvar, celleforsvar, stofskifte, forplantning og en lang række andre kropsfunktioner. Men så længe selenindholdet i fisken er højere end kviksølvindholdet, er der ikke noget at frygte. Selen og kviksølv bindes i et 1:1-forhold og danner et harmløst molekyle, som kaldes kviksølvselenid. Dette molekyle reagerer ikke med kropsvæv og udøver derfor ingen skadevirkning. Den eneste skade opstår ved, at en del af fiskens naturlige selenindhold bliver bundet af kviksølv og derfor ikke kan indgå i dannelsen af de livsvigtige selenoproteiner, som blandt andet beskytter mod celleskader.

Gravide skal spise meget fisk

I langt de fleste fiskearter med ganske få undtagelser er indholdet af selen højere end indholdet af kviksølv. Derfor kan man uden frygt spise fisk, også selvom man er gravid. Forskning har ligefrem vist, at kvinder, som spiser mere fisk, føder børn med højere IQ og bedre indlæringsevne, end kvinder med lavt fiskekonsum. Det hænger blandt andet sammen med fiskens indhold af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som er afgørende for udvikling af hjernen. Ved at gå glip af disse fedtsyrer kan det have en hæmmende effekt på barnets mentale udvikling.

Advarslerne er misvisende

For lige at få en interessant krølle på historien, er det relevant at se på den faktiske baggrund for at advare gravide mod at spise for meget fisk. Til grund for dette ligger rapporter fra Færøerne, hvor man for mange årtier siden havde observeret forringede kognitive evner, koncentrationsbesvær og forringet finmotorik blandt børn, hvis mødre havde spist fisk. Men netop på Færøerne har man tradition for at spise grindehval, så det er en helt anden situation end i andre lande. Grindehval er nemlig kendt for i modsætning til så godt som alle andre slags fisk at indeholde mere kviksølv i forhold til selen. I Danmark spiser man typisk laks, ørred, fladfisk og andre fisketyper, som ikke har denne ubalance.

 

Ny undersøgelse bekræfter sikkerheden

Faktisk går en række fisk (også rovfisk) fri, viser en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Fishes. Det er et videnskabeligt tidsskrift, der beskæftiger sig med forskning inden for marinbiologi. Undersøgelsen afslører, at 14 ud af 15 undersøgte fiskearter indeholder mere selen end kviksølv. Blandt de undersøgte fisk var adskillige slags tun, sværdfisk, blue marlin samt to hajtyper. Makohaj var den eneste undersøgte fisk, hvor kviksølvindholdet var højere end indholdet af selen. Alle de øvrige var sikre, også selvom det var rovfisk.

Fiskeolietilskud forebygger allergi

Kviksølv er et neurotoksisk stof, og man skal naturligvis ikke ignorere de potentielle skadevirkninger ved dette tungmetal. Det er bare vigtigt at sætte tingene i perspektiv, og den nyeste forskning inden marinbiologien viser altså, at så længe der er mere selen end kviksølv i fisk, er der intet af frygte.

Hvis man som gravid alligevel føler sig ængstelig, kan et fiskeolietilskud være et glimrende supplement til en ellers sund og varieret kost. Der er blandt andet lavet forskning med præparatet Bio-Marin Plus, som viser, at når gravide indtager præparatet, er det med til at mindske risikoen for at føde børn med allergier. I undersøgelsen, som er offentliggjort i Acta Paediatrica, var der  blandt de mødre, der tog fiskeoliepræparatet, en 15 procent reduktion i antallet af børn født med fødevareallergi og en 24 procent lavere forekomst af børn med eksem.

 

Kilde:

“Selenium, Mercury, and Health Benefit Values of Pelagic Ocean Fish of the Central North Pacific”

Fishes 2025, 10(4), 158