Risikoen for hjertesvigt er 12 gange større hos ældre folk med mangel på D-vitamin sammenlignet med personer, som har nok af stoffet i blodet. Det fremgår af en helt ny undersøgelse.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017
Listen over argumenter for at øge sit indtag af D-vitamin og i det hele taget opholde sig mere i solen vokser og vokser. Nu kan man også skrive ”mindre risiko for hjertesvigt” på som argument for at sikre sig nok af dette livsvigtige næringsstof. Det er forskere fra Federal University of Perambuco i Brasilien, som på baggrund af en ny undersøgelse konkluderer, at ældre med for lidt D-vitamin i blodet har 12 gange større risiko for hjertesvigt end folk, som har rigeligt med D-vitamin i kroppen.
Forskningen er udført på 137 ældre ambulante hjertepatienter. Den viser, at over halvdelen af de medvirkende havde risiko for hjertesvigt, og der var en klar sammenhæng med deres D-vitaminstatus. Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ESC Heart Failure.
Undertrykker inflammation
Forskerne understreger, at det vil kræve flere undersøgelser på området, før man kan drage endelige konklusioner. Dog anbefaler de på baggrund af den aktuelle undersøgelse at fokusere mere på ældres D-vitaminstatus med henblik på forebyggelse. Det er ikke muligt at sige nøjagtigt, hvordan D-vitamin indvirker på hjertesvigt, men man gætter på, at det kan hænge sammen med vitaminets evne til at undertrykke inflammationsprocesser, som er kendt for at bidrage til hjertesvigt og andre hjertesygdomme.
Flere anvender tilskud
Det er blevet temmelig almindeligt at tage ekstra D-vitamin. Mange begynder på det efter at have fået kontrolleret deres D-vitaminstatus hos lægen, hvilket blot kræver en blodprøve. D-vitamin er et fedtopløseligt stof, som især findes i fede fisk, margarine og æg. Når man tager det som tilskud, er det en rigtig god ide at vælge et præparat med D-vitamin opløst i en form for olie. Dette har vist at lette optageligheden betydeligt.
Forskere har testet dansk præparat
Det danske præparat D-Pearls, som indeholder D3-vitamin i koldpresset olivenolie, har i et par undersøgelser dokumenteret sin gode optage-lighed. En af undersøgelserne udførte forskere fra Oslo Universitet på en gruppe norske elitesportsudøvere. Den viste, at D-Pearls let og hurtigt blev optaget i blodet. En anden undersøgelse med D-Pearls blev lavet på unge mennesker og skulle vise forholdet imellem mental præstationsevne og D-vitaminstatus. Også her så man, hvordan præparatet let blev optaget i blodet og havde en god effekt. Forskningen er offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology.