Uanset hvilken type kost, du sværger til, er grøntsagerne noget af det vigtigste. Men det er ikke altid så nemt at få spist de der 6 om dagen og slet ikke så nemt at få børnene til at række ud efter det grønne. Så gælder det om at være kreativ og prøve noget andet end gnavegrønt og salater i 117 varianter. Suppe er godt, og en grøntsagstærte vækker også som regel stor glæde hos små og store.
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – sensommer 2014
PORRETÆRTE MED ARTISKOK
SPELT-TÆRTEBUND:
2 dl fuldkornsspeltmel
1 dl fint speltmel
1 knivspids salt
½ dl ekstra jomfruolivenolie
3/4 dl vand
FYLD:
1 ½ porre
ca 140 g grillede artiskokker
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
Salt
Peber
1 dl vand
2 store æg
2-3 tomater
Start med bunden:
Bland mel og salt. Lun olie og vand i en lille gryde, og pisk sammen, så det blander. Vend det i melet, og saml dejen. Fordel den i en smurt tærteform, prik huller i og forbag i en 200° varm ovn, 10-15 min. afhængigt af formen.
Skær porre i knap 1 cm skiver. Skær artiskokker i mindre stykker. Varm olie på en pande, og sauter porre en 3-4 minutter, til de falder lidt sammen. Drys salt og peber, og hæld vand ved. Sautér til væden er fordampet. Bland artiskokkerne i. Fordel fyldet i tærtebunden, pisk æggene sammen, og hæld det over porrefyldet. Læg tomatskiver på, og bag ca. 30 minutter.
Variation: du kan selvfølgelig lave tærten med en glutenfri bund, hvis du foretrækker.
TIP: grillede artiskokker fås økologisk.
GRØN CREMESUPPE
Det skal du bruge:
Porre og/eller løg
Kartofler
Selleri/persillerod
Ekstra jomfru olivenolie
Vand/bouillon
Broccoli
Bredbladet persille
Evt. salt og peber
Sådan gør du:
Skær grøntsager og kartoffel i grove stykker. Varm olie i en gryde, og sautér pore og løg til de falder lidt sammen. Kom øvrige grøntsager (und-tagen broccoli og persille) og vand eller bouillon ved. Kog til grøntsagerne er så godt som møre. Kom broccoli ved, og kog et par minutter.
Sluk for suppen. Kom en god håndfuld persille ved og blend suppen. Smag evt. til med salt og peber – det er måske ikke nødvendigt, hvis du har brugt bouillon.
Servér suppen med brød- eller tofucroutoner.
Opskrifterne er fra e-bogen Organisér Dig Sund – 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag.