Agropyron repens

COLOURBOX2647146_44  

Synonymer: Triticum repens, Elymus repens

Danske navne: Alm. Kvik, Kvikgræs

Engelsk navn: Couch Grass

Tysk navn: Kriechende Quecke  

Familie: Poaceae (Graminacea)

Droge: Rodstokkene  

 

Beskrivelse

Etårig ukrudtsplante voksende på marker og i haver. 30-120 cm høj. Det grønne, saftige græs og roden kan anvendes fra forår til efterår.  

 

Aktive indholdsstoffer

Kulhydrater (mannitol, triticin som er de slimholdige stoffer), saponiner, agropyren (antibiotika lignende stof), mineraler (specielt silicium). (1-3)  

 

Farmakologi

Mannitol nedbrydes ikke af fordøjelsen og udskilles i sin helhed af nyrerne. Agropyron repens virker vanddrivende. Mannitol hæver det osmotiske tryk i nyrernes tubuli, som reagerer ved af fortynde filtratet for at nedsætte trykket.  

 

Egenskaber

Bakteriehæmmende (agropyren), inflammationshæmmende, vanddrivende (saponiner, mannitol). (1-3)  

 

Indikationer

Urinvejsbetændelse: Agropyron repens hæmmer smerten fra urinvejsinfektion, nyresten og forstørret prostata. (1) Drogen virker også krampeløsnende. Mannitol hæmmer inflammation i slimhinderne. (2)   Infektion: Agropyren repens er bakteriehæmmende og det store indhold af silicium fremmer sårheling og virker styrkende på lunger og andet væv. (2)   Forebygger nyresten: Virker forebyggende mod nyresten ved at hæmme inflammation og bundfældning af større, uopløselige salte. (2)   Lever- og gigtsygdomme: Anses for at være en næringsrig plante, der virker udrensende og helbredende i lever- og gigtsygdomme. (2)  

 

Kontraindikationer

Ingen kendte.  

 

Bivirkninger

Ingen bivirkninger ved anbefalet dosering.  

 

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.  

 

Dosering

Tørret droge: 1-4 g, tre gange daglig. (2) Ekstrakt (1:1) i 25% alkohol: 20-40 ml ugentlig. (4)  

 

Kombinationsforslag

Kan blandes med Barosma betulina, Crataeva nurvala, Glycyrrhiza glabra, Echinacea arter, Arctostaphylos uva-ursi, Equisetum arvense og Piper methysticum i behandlingen af akut og kronisk urinvejsinfektion. Afkog af byg og majsgrifler (Zea majus) virker også lindrende.