Æblegløgg og ingefærsmåkager

 

 

 

Af Mette Dahlgaard Jensen, Gastronomisk Chef – Gemyse i Tivoli
Opskriften blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

 

Æblegløgg

1 l æblemost
20 g ingefær
1 stang kanel
1 stjerneanis
½ tsk. nelliker
1 økologisk appelsin, skåret i skiver
½ chili

 

Ingefærsmåkager

75 g blødt smør
150 g sukker
50 g brun farin
1 æg
250 g hvedemel
½ tsk. natron
2 tsk. stødt ingefær (alternativt friskrevet ingefær)
½ tsk. salt
1 spsk. honning
90 g hvid chokolade i knapper

 

Dagen før

Æblemost varmes op med skiver af ingefær, kanelstang, stjerneanis og nelliker til lige under kogepunktet. Herefter tages gryden af varmen, og skiver af appelsin og den halve chili tilsættes. Lad æblegløggen trække under låg på køl.

Smør og sukker piskes luftigt. Brun farin og æg tilsættes under omrøring. Alle tørre ingredienser blandes og røres i sukkermassen. Til sidst vendes honning og chokoladeknapper i. Dejen rulles til pølser med en diameter på ca. 5 cm, pakkes i film og lægges på frost.

 

På dagen

Næste dag sigtes gløggen, hældes på flaske og opbevares på køl. Eller anvendes straks.

Forvarm ovnen til 185 °C. Den frosne dej skæres i skiver a ca. 3 mm, som lægges på en bageplade med bagepapir. Læg dem med lidt afstand, så de ikke vokser sammen under bagning. Bages i ca. 7 minutter, til småkagerne er gyldne og sprøde.

 

Servering

Æblegløggen serveres varm, eventuelt med et skvæt mørk rom, rosiner, mandler, appelsinskiver og æbletern. Småkagerne gives til.

 

Find endnu flere lækre opskrifter i bogen ”Gemyse – havens grønt året rundt” af Mette Dahlgaard Jensen.