At flette en bedre fremtid

Skærmbillede 2016-08-01 kl. 15.51.56

 

I det nordlige Ghana, i landets fattigste region, ligger byen Bolgatana. To gange om ugen åbner byen for et stort håndværksmarked, hvor lokale sælger deres håndlavede kurve, smykker og små messingskulpturer. Når dagen er omme, og markedet lukker, må flere af de lokale gå hjem med tab eller så lidt fortjeneste, at de ikke kan brødføde deres familie. Det forsøger Hammershus Fairtrade at lave om på – de hjælper de lokale med at flette en bedre fremtid.

 

Af Cecilie Hartvig Klindt
Artiklen blev bragt i 
//mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2016. 

 

Da Morten for snart 30 år siden satte sine ben i Ghana for første gang og kom forbi et af de lokale markeder, blev han straks fænget af det gode håndværk og den afrikanske kultur. 15 år senere i 2001 startede Morten Ledskov den ikke-kommercielle virksomhed Hammershus Fairtrade. Hammershus Fairtrade hjælper mere end 450 ghanesere med at flette kurve under ordentlige forhold og til en god løn og har i dag mere end 700 forhandlere over hele Europa.

 

De små og de store

Kurvefletning er en meget gammel tradition i det nordlige Ghana, og håndværksmarkedet er prydet af farverige kurve i alle størrelser og former. Indtil Morten kom forbi, flettede de lokale kun til de ugentlige markeder og meget ofte via mellemmænd. Han så, hvordan kvinderne ihærdigt prøvede at sælge deres håndflettede, flotte kurve, og hvordan pengemænd gik rundt på markedet og udvalgte de varer, de ville købe. Når der var overflod af varer, faldt priserne, og kvinderne måtte ofte sælge deres kurve med tab eller med så lidt fortjeneste, at de ikke kunne brødføde deres familie.

Det ville Morten lave om på, og sammen med den lokale organisation ”Peter Agandaa Fair Baskets” hjalp han flere hundrede kurveflettere til et bedre og mere værdigt liv. Et værdigt liv med mad på bordet og muligheden for at sende deres børn i skole.

Langt størstedelen af kurvefletterne er kvinder – de fleste enker eller enlige mødre – og i et område, hvor det stadig er manden, der traditionelt skal forsørge familien, er det rigtig svært for kvinderne at få det hele til at hænge sammen. Men gennem Hammershus Fairtrades arbejde kan kvinderne flette farverige kurve og få et bedre liv.

 

Med udvikling som mål

Det har altid været vigtigt for Morten, at det arbejde, Hammershus Fairtrade laver, ikke er ulandsbistand, men varig udvikling og varig beskæftigelse for de lokale i et område præget af ekstrem fattigdom. Derfor har han skabt organisationen og det visionære arbejde med udgangspunkt i lokale traditioner og kultur. For at få det hele til at fungere optimalt for de lokale, for at udviklingen skal manifestere sig og blive holdbar, skal man se, hvordan de lokale arbejder og imødekomme deres måde at gøre tingene på.

Morten lærte hurtigt, at kvinderne traditionelt sidder i grupper uden for landsbyen og fletter kurve. Det ville derfor ikke fungere at starte en lille fabrik – for det er ikke sådan, traditionen er.

Hammershus Fairtrade bygger på traditionen for gruppeorganisering, og de efterhånden mange kurveflettere er delt op i grupper på 20, der mødes, og sammen fletter de flotte, farverige kurve.

 

Dansk design – ghanesisk håndværk

Hammershus Fairtrade samarbejder hele tiden med flere små, danske designere, der med udgangspunkt i det traditionelle lokale design hjælper kurvefletterne med at tilpasse kurvenes design og farver, så de kan sælges på det europæiske marked.

Det nytter nemlig ikke noget, at folk skal købe kurvene af medlidenhed – de skal købe dem, fordi de synes, de er flotte, godt designet, af god kvalitet – og produceret under ordentlige, bæredygtige forhold. Morten mener også, at det er lige netop derfor, Hammershus Fairtrade har vokset sig så stort og dermed kan hjælpe stadigt flere lokale i Bolgatana: Folk synes, kurvene er flotte.

 

Fair Trade og gode vilkår

Gennem Fair Trade-systemet er kvinderne sikret faste afsætningsmuligheder og god betaling for deres kurve. Kvinderne modtager en betaling, der er tre gange så høj som prisen på det lokale marked, der er styret af mellemmænd.

Morten besøger ofte Ghana for at møde alle kurvefletterne og producenterne og for at sikre sig, at alle Fair Trade-principper og målsætninger bliver overholdt. Han møder dem, hvor de er, taler med dem om den daglige produktion og fortæller dem, hvordan det går med deres kurve i Europa.

For essensen af Hammershus Fairtrade er dialog, gennemsigtighed, respekt og retfærdighed. Det handler om at respektere menneskelig værdighed ved at hjælpe de lokale med udgangspunkt i deres egne traditioner og kultur. For at give dem muligheder og for sammen at flette en bedre fremtid.

 

Mere end kurve

Hammerhus Fairtrade samarbejder ikke kun med lokale kurveflettere. I det østlige Ghana samarbejder de fx med lokale perleproducenter, der fremstiller perler af genbrugsglas. I det meget fattige Burkina Faso samarbejdes der om fremstilling af smukke figurer i genbrugsmessing.

Du kan læse meget mere om Hammershus Fairtrade og deres arbejde på deres Facebookside og på www.hammershusfairtrade.dk.

 

De smukke kurve kan købes på shopsund.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *