Baktussernes kamp for livet

 

I en sund tarm, på de sunde slimhinder, i en sund mundhule, der lever livsvigtige baktusser i mangfoldig fred og fordragelighed med hinanden. De skal gerne leve lige så tæt som indbyggerne i Bangladesh. Brydes freden af ubalancer grundet underlødig kost, stress i værten, ubudne gæster som antibiotika, medicin eller parasitter, så tyndes der ud i befolkningen, og ”banditterne” tager over. I værste fald får vi en Gotham City med kamp i gaderne, sygdomsudbrud og et udmattet immunforsvar.

 

Af Pernille Borg
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Ikke så få mennesker lever med en ubalance i kroppens bakterieforsvar. Småskranter, lider af træthed, koncentrationsbesvær, oppustethed eller lægger sig med den ene infektion efter den anden. Infektionerne kan være alt lige fra lungebetændelse til blærebetændelse. Begge stammer de fra en bakteriel ubalance. Nogle streptokokarter lever naturligt i lungernes væv, hvor de udfører vigtigt arbejde for kroppens immunforsvar. Andre er sygdomsfremkaldende. Er gaderne tæt befolket af sunde bakterier, vil sygdomsfremkaldende bakterier, parasitter og svampe få sværere ved at finde et sted at bo.

I dag forskes der i stor stil i de velgørende bakteriestammer. Og fra alle laboratorier lyder det: Er der ubalancer i menneskets naturlige bakterieforsvar, så vil helbredet få stor gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier. Det være sig en bakteriel ubalance i vagina, i blæren, i tarmen eller endog på huden. Er man allerede sund og rask, så er forskningens resultater mere brogede. Men uden kamp i gaderne, er der jo heller ingen umiddelbar grund til at sætte stormtropperne ind!

Probiotika, en latin-medicinsk betegnelse for mælkesyrekulturer, der betyder ”for livet”.

 

Få sundheden ud i gaderne
Det er ingen kliche, når man siger, at sundheden sidder i tarmen. Den seneste forskning viser, at alt lige fra autoimmune sygdomme til migræne, gigt, psykologiske lidelser og sågar overvægt kan have deres udspring i en dysfunktionel tarmflora.

Fibre, omega-3-fedtsyrer, kisel, grove grøntsager og bakterietilskud støtter alt sammen op om baktussernes liv i fred og fordragelighed.

Du kan fremme en sund tarm ved at spise syrnede produkter, mange grøntsager, drikke godt med vand, få de sunde omega-3-fedtsyrer og spise fiberrigt (medmindre du lider af SIBO). Derudover kan du med fordel tage et supplerende tilskud af probiotika som fx Lacto Seven eller Lacto Lady, sidstnævnte er særligt udviklet til bakteriebalancen i urinblæren, så der bliver trange kår for ubudne gæster. Det er også vigtigt at understøtte leverens naturlige afgiftning med fx marietidsel, chlorella eller artiskok. Og husk den daglige motion, få frisk luft, og træk vejret dybt, stress af. Aooommm …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *