Bihulebetændelse, et studie på homøopati

Foråret er på vej, men jeg ser stadig en del bihulebetændelse i klinikken.

Af Thomas Kjærsgaard, biopat og heilpraktiker.

Først er det vigtigt at skelne mellem snue – rhinitis og bihulebetændelse – sinusitis.

Snue er en irritation af slimhinden i næsehulen. Det kan give en tilstoppet næse med et klart sekret fra næsen, kløe og nedsat lugte- og smagssans. Årsagen kan være mange ting. Let infektion, støv/røg, allergi, medicin, alkohol etc.

Bihulebetændelse er en infektion i et eller flere af de otte små hulrum, der findes i forreste del af kraniet. Bihulerne producerer en smule slim, som ved hjælp af små afløbsgange løber ud i næsehulen. Afløbsgangene kan blive forstoppet ved forkølelse eller allergi, og det kan give bihulebetændelse. Årsagen er oftest en virus, men kan også være bakteriel. Ved bakterier som Stafylococcus aurius (luftbåren) dannes der biofilm, (tynd film af bakterier i slimhinden), som kan være særlig vanskelig at bekæmpe.

Har vi både snue og bihulebetændelse i mere end tre måneder, kaldes det rhinosinuitis, der er kronisk bihulebetændelse (CRS) og en mere alvorlig tilstand. Det kan på sigt udvikle mange problemer som fx lungesygdom, nedsat livskvalitet og gigt.

Ud over snuesymptomerne ses nu yderligere ofte ændret stemmeføring, hovedpine, træthed, smerter i tænderne, ansigtet, bag øjnene, rødme samt næseflåd og hoste.

Den traditionelle behandling er binyrebarknæsespray, penicilin og evt. operation for at åbne op til de tillukkede bihuler.

Da den primære årsag til bihulebetændelse er vira, der jo ikke dør af penicilin, bør der podes for bakterier, før man tager det. En anden årsag kan også være overvækst af svampe som fx candida og aspergillus i bihulerne.

De fleste tilfælde af akut viral bihulebetændelse går i sig selv indenfor syv til ti dage, og op til 75 pct. af akut bakteriel bihulebetændelse er helt løst uden behandling inden for 30 dage.

Når en virus kommer ind i kroppen, skal den finde en værtscelle for at formere sig. I modsætning til en bakterie har vira intet stofskifte og reel cellefunktion, så den må erobre en celle for at kunne formere sig i kroppen. Det er samme årsag, der gør, at penicillin kun kan udrydde bakterier ved at ødelægge deres stofskifte.

En virus, der har været meget fremme de seneste år, er luftvejsvirussen Respiratorisk SyncytialVirus – RSV. En af dens virkninger er, at den gør slimhinden i luftvejene porøs og irriteret med vedvarende voldsom hoste, slim og vejrtrækningsproblemer til følge.

Et helt nyt klinisk studie fra 2024 fra Journal of Respiratory Research har dokumenteret, at det homøopatiske lægemiddel Euphorbium comp. næsespray og -dråber forbedrer det uspecifikke immunforsvar og strukturen i slimhinden i de øvre luftveje ved bihulebetændelse.1

Studiet er yderst interessant, idet det viser tydelig positiv effekt på både slimhindens struktur og immunologiske barrierefunktion. Euphorbium comp. fremmer specielt to proteiner: ZO-1, der sørger for, at slimhindemembranerne holder bedre sammen og ikke kan gennemtrænges. E-Cadherin, som er et cellehæftningsmolekyle, der er vigtigt for at danne tætte bindinger, som lader celler klæbe til hinanden og lukke tæt.

På billedet herunder ses luftvejsslimhinden angrebet at RS-virus. Ved placebo ses en løs gennemtrængelig struktur, der med Euphorbium comp. er tydeligt genoprettet ved at fremme de proteiner, der giver cellerne bedre struktur og evne til at klistre sammen.

Ved kroniske og tilbagevendende bihulebetændelser anbefaler jeg desuden probiotika og Euphorbium comp. dråber. 30 dråber i en halv liter vand, der indtages slurkvis over dagen som en seks- til otte-ugers kur.

Årsagen til, at jeg vælger en systemisk dråbekur før næsesprayen, er, at tilgangsvejene fra næsehulen til bihulerne ofte er stoppede ved kroniske betændelser. En næsespray vil simpelthen ikke kunne komme ind i bihulerne og er derfor virkningsløs. Efter kuren kan man følge op med næsesprayen og gerne gennem længere tid, da den ikke udtørrer slimhinden.

Derudover bruger jeg også Naso-Heel dråber, hvis der også er slimdannelser i svælget. Luffeel ved allergisk snue. Engystol ved virus eller med polypper samt Echinacea compositum tabletter ved akut bakteriel bihulebetændelse.

Rent manuelt er næseskylning med saltvand også godt. En halv teskefuld fint salt i tre deciliter lunkent renset eller kogt vand. Det inhaleres via det ene næsebor, til det når mundhulen, og pustes ud igen samme vej. Det renser bihulerne.

Godt forår til alle!

 

Kilde:

  1. https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-024-03030-7