Duften af sommer på en vinterdag

 

 

Aah, den liflige, nærmest euforiserende duft af lavendel rammer din næse, og du drømmer dig væk til en varm sommerdag i haven med nyvasket sengetøj svajende i vinden. Du står egentlig bare ved håndvasken hjemme på badeværelset en vinteraften, men duften fra din håndsæbe sender dig på drømmerejse.

Den rene friske følelse, samtidig med at din hud- og hårpleje er økologisk, vegansk og ikke testet på dyr, er kvaliteter, som du selvfølgelig ikke takker nej til.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Propylen glycol, tetrasodium, CI 17200, CI 15510, benzonic acid, diazolidinyl urea, parabener, phtalater, syntetisk farve – listen er lang over kemike stoffer, som tilsættes kropsplejeprodukter. Listen over divergerende holdninger om stoffernes farlighed, hvorvidt de er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende, er lige så lang. Udgangspunktet for de fleste er dog nok, at jo færre kemikalier, vi bruger på kroppen, jo bedre.

Det er næsten umuligt at gennemskue, hvilke produkter som rent faktisk er fremstillet uden unødige kemikalier. Rigtig mange producenter markedsfører deres produkter som værende naturlige. Planteekstrakt, urteekstrakt og blomsternektar er eksempler på navne på produkternes forside, men bagsidens indholdsfortegnelse indeholder ikke meget andet end betegnelser, som lyder alt andet end naturlige. Ligger latin-undervisningen mange år tilbage, kan de latinske betegnelser, som ofte sniger sig ind, også være svære at gennemskue.

Vil du gerne undgå unødig kemi, så gå efter produkter, hvis indholdsfortegnelse er transparent, overskuelig og til at forstå. Ren hud og rent hår behøver nemlig ikke at kræve mange mærkværdige kemikalier.

Tip! The Ecologist har udarbejdet en let anvendelig guide til shampooingredienser. Her kan du få et overblik over de mest almindelige betegnelser, som står bag på shampooflasken.

 

Lækker hud og hår uden dyrefedt

Du behøver ikke at være hardcore veganer, bare fordi du gerne vil undgå rester af dyr i dine plejeprodukter. Du vil måske bare gerne føle dig ren og lækker – en følelse, som kan være svær at opnå efter at have smurt sig ind i produkter, som indeholder eksempelvis fedt fra køer, grise eller får.

Det etiske perspektiv, hvor der tages afstand fra udnyttelsen af dyr til mad, tøj, makeup og kropsplejeprodukter, udbredes mere og mere, hvilket mange producenter har taget til sig. Adskillige produkter på markedet er nu uden animalske ingredienser og ordet ”Vegan” optræder da også på adskillige produkter på markedet. Det gør det jo dejligt nemt for os forbrugere at undgå at skulle vaske og smøre os ind i produkter, som indeholder rester fra dyr.

Vil du helst undgå animalske ingredienser i dine plejeprodukter, så læs altid indholdsfortegnelsen grundigt!! Står der ”Vegan” på produktet, er det din sikkerhed for, at det ikke indeholder ingredienser fra dyr.

 

Skønhed uden smerte

Forsøg på dyr er desuden et aspekt af kosmetikindustrien, som de fleste af os helst vil undlade at støtte. Billeder af horrible kemiforsøg, hvor dyr udsættes for ufattelige lidelser er mange af os stødt på – billeder, som er svære at fjerne fra nethinden. At dyr skal udsættes for lidelse grundet vores forfængelighed, er da heller ikke fair. Især når mulighederne for at udvikle sikre produkter, hvor hverken ingredienser eller det færdige produkt behøver tests på dyr, er til stede, så virker det endnu mere omsonst.

Samtidig med at den etiske forbruger er i fremmarch, byder industrien på flere og flere opfindsomme certificeringer, hvilket er frustrerende og misledende for den forbruger, som ikke vil bruge penge på produkter, som er testet på dyr. Eksempelvis anføres ”Against animal testing” (imod dyreforsøg) på rigtig mange produkter, men firmaerne, som anvender formuleringen, kan godt være imod dyreforsøg, men samtidig anvende dyreforsøg i flere led af deres produktudvikling.

Som forbruger skal du være på vagt og gå efter veldokumenterede certificeringer. Hvis du ikke vil støtte dyreforsøg, skal du kigge efter ”leaping bunny”-certificeringen. Certificeringen har eksisteret i over 20 år og er en koalition af dyreværnsforeninger, som arbejder for at gøre det nemmere at handle dyrevenligt.

 

Plastik – tænk et cirkulært produkt frem for slutprodukt

Du synes måske, at det er en dråbe i plastikhavet, hvorvidt dine produkter er fremstillet af genbrugsplast eller ej. Men fremstillingen af plastik-produkter fra olieudvindingen og hele vejen op til det færdige produkt kræver enormt mange ressourcer, og mængden af CO2, som udledes for hvert produkt, er bestemt heller ikke for sarte klimasjæle.

Plastik har i årevis været betragtet som et slutprodukt, som vi har smidt i den almindelige skraldespand efter endt brug, hvilket jo er ikke mindre end katastrofalt. Plastikprodukter kan genvendes adskillige gange og skal indgå i et kredsløb frem for at anses som et slutprodukt.

 

Rent hår, ren hud og ingen kemi

Tilbage til lavendelduften, som får dine tanker hen på en varm sommerdag i haven. På en base af aloe vera og æteriske olier, uden kemi og parfume, kan Avalons hud- og hårplejeprodukter bringe dine tanker hen på en dejlig sommerdag, selvom det er januar.

Produkterne rummer de kvaliteter, som den etiske forbruger efterspørger, den indeholder hverken animalske ingredienser, er ikke testet på dyr, beholderne er af genbrugsplast – og ikke nok med det, så har den plantebaserede glycerin en plejende effekt på både hud og hår.

 

Fik vi nævnt duftene, citron, lavendel og rosmarin – You will love it!