Eksem

Eksem - det homøopatiske hjørne august 2024

 

Kære læsere!

Det er stadig sommer, og dagene er lange, men hudproblemer findes hele året, og især er de kolde måneder, vi snart kommer til, en ekstra udfordring for huden. På det sidste er problemstillinger relateret til huden dukket hyppigt op i min klinik. Mange kommer med varierende grader af eksem, udslæt og nældefeber; hvorfor er der så stor en stigning?

Af heilpraktiker/biopat Thomas Kjærsgaard

 

Eksem

Allergiske sygdomme er tiltaget i et eksplosivt omfang i de sidste 15 år. Hvert tredje til fjerde barn i den vestlige verdens industrilande lider af allergi. Ifølge astma-allergi.dk er der ca 1,5 millioner – ca. 25 pct. i Danmark. Da jeg startede i denne branche i midt 90’erne var det 10-15 pct. En vanvittig stigning, synes jeg.

De allergiske hudsygdomme, fx atopisk eksem – før kaldet børneeksem, udgør en betydelig del. Det er samtidig en sygdom, som traditionel medicin ikke kan behandle tilfredsstillende i det lange løb. Ca. 20 pct. af alle børn i Danmark har eksem, de fleste dog i en lettere grad.

Atopisk eksem har primært tre årsager, nemlig arv, allergi og miljøfaktorer. De sidste to faktorer må jo i sagens natur være ansvarlige for den voldsomme stigning af tilfælde. Herunder ligger årsager som forurening, tungmetalbelastninger hos voksne, dårlig kost etc. som udløsende faktorer.

Hovedsymptomet er den konstante kløe, der samtidig kan medføre en stærk psykisk belastning.      

Ifølge bioregulationsmedicinen er eksem ofte kroppens forsøg på at bringe noget sygdomsudløsende ud af organismen. Hvis disse affaldsstoffer bliver i huden, kommer der ofte en lokal inflammation eller irritation.

Der kan være problemer med afgiftningen

Folk med eksem lider betydeligt og forventer naturligvis en hurtig lindring. En del af problemet ligger i, at for vores største afgiftningsorgan, leveren, er huden et sted at opbevare de affaldsstoffer, der ikke lige er til at komme af med.

Anvendelse af en kortisonholdig (binyrebark) salve fører som regel til en formindskelse af hudsymptomerne, da kortison er en potent inflammationshæmmer. Men når behandlingen blokerer for de naturlige afgiftningsveje og ødelægger hudens struktur, kan behandlingen kun tolereres i akutte tilfælde og i et begrænset tidsrum.

Blokering af hudens udskillelsesevne tvinger kroppen til at søge andre afgiftningsmekanismer, og meget ofte bliver slimhinden i de øvre luftveje, såsom bronkier og lunger, erstatningen. Skiftet mellem eksem og astma er en sammenhæng, man har kendt til længe.

Behandling af eksem, udelukkende med blokerende metoder som kortisonsalve, fører ofte til, at der senere optræder astma. Tilstanden bliver populært kaldet ”astma-eksem”, men bør ses som to forskellige sygdomme, der blot optræder sammen på grund af behandling af en af dem.

Netop hos børn ønsker man en terapi, der ikke blokerer den naturlige udskillelse og reaktionsevne, fordi undertrykkelse af kroppens naturlige forsvarsreaktioner ofte giver en forværring af hudens tilstand.

Til langtidsterapi af eksem, og frem for alt hos børn, er det en god løsning at bruge den homøopatiske salve Fidesan.

Den indeholder planten Cardiospermum halicacabum, der har såvel betændelseshæmmende som kløestillende egenskaber, men er som urt uegnet til eksem, men god som homøopatisk middel. Det homøopatiske middel kan stabilisere cellemembranerne og skabe en god regulering af immunforsvaret.

Fidesan er et homøopatisk salvepræparat, der indeholder Cardiospermum halicacabum og med 50 års erfaringer bag sig:

Fidesan salve anvendes ved:

  • Eksemer af enhver art

  • Urtikaria (nældefeber)


Husk på, at miljø- og kostfaktorer var blandt årsagerne til eksem. Så afhængig af den individuelle klients sygdomshistorie stimulerer jeg både lever, nyrer og tarm med probiotika og udrensningsprodukter, fx Detox Kit, og bitterstoffer som marietidsel, mælkebøtte etc. Det gælder dog ikke babyer og småbørn; her opbygger vi med de rette næringsstoffer og brug af de ufarlige men erfaringsmæssige gode homoøpatiske midler. Kontakt en biopat/naturopath ibm eller en heilpraktiker, der kan være med til at støtte processen for alle aldre.

 

Myggestik og solskoldning

Der er forhåbentlig masser af sol i august og september, så pas stadig på ikke at blive solskoldet. Svien og brænden på issen, i ansigtet, på skuldre, bryst og nakke er ofte konsekvensen af for lang tid i solen uden solcreme eller med for lille faktor. Med varmen følger ligeledes insekter, masser af myg og brandmænd.

Coolakut sol- og stikgel køler og afhjælper symptomerne via indholdet af bl.a. aloe vera, vitamin E, morgenfrue og gode æteriske olier. Coolakut lindrer også ved hudlidelser efter ultraviolet bestråling, fx dermatitis solaris – soleksem.


Tænk på, at huden jo ofte er et spejl af, hvordan det står til inde i kroppen. Derfor kræver en smuk hud næsten altid et endnu smukkere indre.