Fedtsyrer

nødder

 

Kostens hovedbestanddele kan inddeles i makronæringsstoffer: Proteiner, fedtstoffer og kulhydrater, og mikronæringsstoffer: vitaminer, mineraler og sporstoffer. Makronæringsstofferne er bl.a. energikilder og fordelingen i energi-procent (E%) bør være: ca. 10% protein, max. 30% fedt og min. 60% kulhydrat. De 30% fedt bør være fordelt nogenlunde ligeligt mellem: max. 10% mættede fedtsyrer, min. 10% monoumættede fedtsyrer og ca. 10% fler- eller polyumættede fedtsyrer. Fedt er et af hovedproblemerne i vestlig normalkost af følgende grunde:

  • Totalindholdet af fedt i vores kost er for højt. Danskernes fedtindtag er dog faldet fra 37% i 1995 til 33% i 2000. Det nærmer sig altså det ønskværdige niveau, men den indbyrdes fordeling af fedtsyrer er forkert.
  • Indtaget af mættet fedt er alt for højt.
  • Indtaget af monoumættet og polyumættet fedt er for lavt.
  • Indtaget af omega-6 fedtsyrer er for højt i forhold til indtaget af omega-3 fedtsyrer.
  • De fedtstoffer vi indtager, er ofte af ringe kvalitet pga. industriel forarbejdning, forkert opbevaring og uhensigtsmæssig anvendelse i køkkene