Ferietid for de fleste! – men ikke for din lever …

Grill

 

Jeg hører tit, at nu er det sommer, og så lever vi meget sundere. Og ja, vi får sikkert flere salater og frugter, solens stråler giver os D-vitamin, men hvordan er det nu med mængden af alkohol og brankede grøntsager, kyllingelår eller bøffer på grillen?

Sommer som vinter har vi brug for at aflaste vores lever, og hvorfor ikke kaste en enkelt tablet i gabet om morgenen, når du ved, du skal til grillfest om aftenen.

 

Af Marianne Palm

 

Nogle vil sige, at det er at købe aflad gennem et kosttilskud. Og hånden på hjertet: Det har de nok ret i. Men hvem siger nej til hygge på terrassen, og når vi nu har så fasttømret et forhold til, hvad hygge er, kan vi måske lige aflaste leveren bare en anelse undervejs.

Det kan du gøre med Active Liver fra New Nordic, og som nævnt er en tablet om dagen nok. For skaberne bag produktet har tilsat tre forskellige urter samt cholin, så du på flere fronter hjælper dine leverlapper med at synes bedre om din livsstil, hvor et glas perlende champagne nydes, mens den helt særlige grillduft smyger sig om dine næsebor.

At noget så usundt lugter så godt, det vil vi lige kigge nærmere på

På dr.dk kan du læse et interview med Alexander Wieck Fjældstad, der forsker i lugtesansen ved Aarhus Universitet. Her fortæller forskeren, at alle, selv vegetarer, kan blive helt indfanget af duften, fordi der sker en kemisk reaktion mellem sukkerstofferne og aminosyrerne, når den brunlige farve opstår. Hjernen reagerer lynhurtigt på lugten, også selvom man ikke nødvendigvis er sulten, så du får lyst til at spise, selvom du måske ikke lige nu har den store appetit. Det var vigtigt i urtiden, så småspisende spiste, når der var mad og fik energi til at gå på jagt efter endnu mere føde, fortæller Alexander Wieck Fjældstad i det noget længere interview, som du kan finde på:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/har-du-grill-stinenser-derfor-elsker-din-hjerne-duften-af-grillboeffer

 

Og ja, jeg tror, at han har ret, for ritualerne omkring grillen er mange. Desværre er udviklingen af akrylamider også af sådan et omfang, at du gør klogt i at støtte kroppen med masser af antioxidanter fra farvestrålende grøntsager og frugter, som vel at mærke ikke bliver branket eller udsat for stærk varme. Det er i øvrigt alle stivelsesholdige fødevarer, der udgør det største problem, fx at lave pomfritter, kartoffelbåde eller stege andre stivelsesholdige fødevarer på grillen. Det gælder også fremstilling af brød ved høj varme eller at riste korn på en grillpande. Det er i øvrigt rigtig ØV, for korn, frø og kerner indeholder faktisk en masse gode mineraler, vitaminer og enzymer, men desværre: De bliver hurtigt brankede og ødelagte, også når de bliver ristet på en almindelig pande. Men godt smager de, og hvorfor vi er så vilde med dem, ved vi nu: Når aminosyrerne (protein) og kulhydraterne (sukkerstofferne i kornet) bliver kombineret i varmen bliver vi nærmest glade i låget, vores hjerner elsker det, men det gør vores lever ikke, for akrylamiderne er absolut ikke noget hit, tværtimod er selv Fødevarestyrelsen ude og advare om akrylamider. Kemikalierne har vist sig at være meget kræftfremkaldende i dyreforsøg, og fødevarestyrelsen kommer da også med gode råd om, hvordan man kan nyde sin grillmad uden at danne for mange af de giftige kemikalier.

Så en god grillbøf fyldt med brankede fedtstoffer og tilsat grillede grøntsager skal med andre ord ikke være hverdagskost, uanset om du kan hjælpe din lever lidt på vej … Måske du skal finde ud af, hvad hygge egentlig er, sådan for alvor: Skal det være med mad i mund?

De gode urteegenskaber i Active Liver kan måske skabe lidt trøst, selvom urterne og rødderne som sådan mest er hyggelige, når artiskokken knejser på marken, og de orange rødder bliver vasket. Marietidsel er lidt stikkende, mens cholin jo mest er hyggelig for vores cellemembraner, gør dem elastiske, så alle de andre hyggeligheder kan lande korrekt inde i cellerne.

Kigger vi nærmere på urter og rødder kan de sammen med sund kost skabe en lever, der bliver aflastet, som lettere kan nedbryde de lidt mindre hyggelige brankede fedtstoffer, og som også lige tager sig af de øvrige mærkværdigheder, der let kan samle sig rundt om grillbordet: chips, slik, kager, alkohol og sodavand.

Aktiv lever, aktiv sommerdag

Alt i alt vil bevægelse hen over sommeren også hjælpe dig. Sved godt og grundigt på nogle gode trave-løbe-traveture, ro en tur, dans på plænen, og hvis du ikke kan lide sved, men ved det er sundt, så gå i svømmehallen. Her bygger du både lever og de øvrige organer op ved at skabe bevægelse uden at være generet af hverken svedlugt eller sure tæer i løbesko.
 

Akrylamider

Udviklingen af de potentielt kræftfremkaldende stoffer stiger i tusindvis af procent, når vi opvarmer vores mad med så høje varmegrader, som let kan mærkes, uanset om du anvender gas, kul eller laver mad over bål.

Aktiv lever til en aktiv ferie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *