Findes der noget værre end en blærebetændelse, der kommer igen og igen ?

Blærebetændelse

 

Sikkert, men irriterende er det, når både smerter, opmærksomhed på alle landets frie toiletter og folks spørgende blikke følger dig rundt mellem urinprøver, sulfa skal/skal-ikke og den træthed, der sagtens kan følge med.

Af Marianne Palm

Vi ved i dag, at mælkesyrebakterier kan gøre en forskel for det lokale immunforsvar i blæren, og vi har i mange år vidst, at tranebær kan hindre bakterierne i at klæbe sig fast til blærens slimhinde.

Vi har også opdaget, at når vi har været gennem overgangsalderen, kan der meget vel være tørre slimhinder og dermed også mere sårbare slimhinder som et resultat af det dalende østrogen, og adskillige urinvejsinfektioner – eller irritationer i blæren med hyppige toiletbesøg og smerter – kan blive en trofast følgesvend i flere år.

Det har fået en flok forskere til at kombinere ny viden med ældre viden om tranebær. Ny viden fra mælkesyrebakterierne og evnen, de har til ikke kun at kolonisere fordøjelseskanalen, men også bogstavelig talt at vandre fra endetarm og benytte sig af en lille ensporet skovsti hen til skede og urinrør for at slå sig ned i området og ovenikøbet tage turen op i blæren. Lyder det lidet kønt eller hyggeligt, så er det såmænd bare det, der sker hver eneste dag: At kroppen er så smart, at den tillader vores venner at hjælpe til, hvor nøden er størst.

Og det er den bl.a. i en blæreslimhinde, der bliver alt for sårbar over for andre på vandretur, fx colibakterier, også fra tarmen, men som helst skal blive, hvor de er.

Når vandringen er slut for de godartede mælkesyrebakterier, bliver de her i Bio-Kult ledsaget af et for mange kvinder velkendt bær – det lille tranebær – som op igennem 80’erne var genstand for rigtig meget forskning, fordi det som noget helt enestående indeholdt nogle stoffer, der gør, at de bæster, vi ikke vil have besøg af, blev skyllet ud ved næste toiletbesøg.

Forsøg: Kan man nedsætte varighed og hyppighed af gener i blæren og mængden af nødvendig antibiotika?

I et forsøg med 90 kvinder var der 81, som fuldførte studiet, der løb over 26 uger. Forsøget var randomiseret, dobbelt-blindet og placebokontrolleret, hvilket betyder, at kvinderne blev udvalgt ved lodtrækning, så hverken læge eller deltager vidste, om de fik de aktive stoffer eller en snydekapsel, og alle spiste derfor en kapsel morgen og aften, enten med Bio-Kult Pro-Cyan eller en kapsel uden mælkesyrebakterier, A-vitamin og bær.

I forsøget fik man øje på en hel stribe resultater, som betragtes som signifikante. På dansk betyder det, at der var en meget høj sandsynlighed for, at resultatet ikke var tilfældigt, men at der var en overvejende sandsynlighed for, at resultatet afspejlede de korrekte forhold mellem de personer, der fik det aktive stof og dem, der fik placebo.

  • Mange færre fik urinvejsproblemer, altså ingen problemer overhovedet.
  • For de kvinder, der fik urinvejsproblemer, blev der meget længere mellem episoderne – 174 dage gik der for den aktive gruppe, mens der var 90 dage hos kontrolgruppen.
  • Hvis man var så uheldig at få en urinvejsinfektion, varede problemet kun fem dage mod placebogruppens 12 dage.
  • Og kun tre kvinder fik brug for antibiotika mod 11 kvinder i kontrolgruppen.

Studiet betegnes som et pilotprojekt, som forhåbentlig lægger op til endnu større studier fremadrettet, men forskerne turde godt konkludere på alle parametre, at Bio-Kult Pro-Cyan var et trygt valg, da det er uden bivirkninger og var effektivt til at forebygge de mange gener i urinvejene, der kan opstå hos kvinder i overgangsalderen og i tiden efter med dalende østrogen og eventuelle irriterede slimhinder.

Hvad du også kan gøre

Drik rigeligt med vand – de fleste går den forkerte vej og tænker, jo mindre jeg drikker, jo færre ture til det lille hus. Men en blære med lidt væske bliver også mere ømfindtlig.

Tør dig altid forfra og bagud mod endetarmen, så colibakterierne fra endetarmen ikke går på vandring til din blære.

Måske tænker du, at jo flere tranebær, jo bedre. Og der kan være noget om snakken, men anvend ikke tranebærsafter med sukker i, da mange af de uønskede bakterier formerer sig i sukker.

Spis gerne ekstra C-vitaminer, fx 500-1000 mg om dagen i de mest sårbare perioder. Det gør urinen sur, så bakterierne ikke hæfter sig fast.

Dyrk gerne motion for kroppens bindevæv og dermed ophænget til blæren, som meget gerne må være i bevægelse!

De aktive stoffer i en trekant
Det er PAC (proanthocyanidiner), som er det aktive stof i tranebær. PAC hjælper på den akutte og især den tilbagevendende blærebetændelse. I Bio-Kult Pro-Cyan er der 18 mg PAC pr. kapsel, som er blandet med to Lactobacillus-mælkesyrebakterier og 160 mcg A-vitamin, som kan virke styrkende på immunforsvar og slimhinder. Alt i alt en triangel af god støtteterapi til en nervøs, træt, slidt eller overanstrengt blære.

Læs mere på www.sk-health.com.