Forskere giver rød gærris tommelfingeren opad

Røde ris - august 2024

 

En meta-analyse af 14 videnskabelige undersøgelser peger på rød gærris som et sikkert og effektivt middel mod for højt kolesterol.

Af Bjørn Falck Madsen

Omtrent 600.000 danskere tager ifølge Hjerteforeningen statiner for at sænke et forhøjet kolesteroltal. Det er overordentligt effektive lægemidler til dette formål, men de kan i nogle situationer give uønskede bivirkninger. Det har fået en del til at vende blikket mod rød gærris, som er ”naturens egen statin-variant”. Og valget er åbenbart ikke så dumt, for de ser ud til at virke.

En meta-analyse af i alt 14 dobbelt-blinde kliniske undersøgelser har vist, at rød gærris taget dagligt i fire til 24 uger medfører en signifikant reduktion af totalkolesterol og LDL-kolesterol uden hyppige eller farlige bivirkninger. Det er med andre ord et godt alternativ til dem, der vil sænke deres kolesterol på en naturlig måde.

Kilde:

Safety and Efficacy of the Consumption of the Nutraceutical “Red Yeast Rice Extract” for the Reduction of Hypercholesterolemia in Humans: A Systemic Review and Meta-Analysis 

Nutrients 2024, 16(10), 1453; https://doi.org/10.3390/nu16101453