Forskernes fiskeolie gennem 30 år

Fiskeolie-lunger

Eskio-3 hed før i tiden Eskimo-3

Alle er vel i dag klar over, at forskningen på omega-3-fedtsyrer taler sit tydelige sprog. Dag for dag åbner sig ny forskning, som igen og igen bekræfter betydningen af den rette fedtsyresammensætning.

Af Marianne Palm

 

Eskio-3 og lignende produkter fra bl.a. Midsona kan med stolthed kaldes forskernes fiskeolie gennem 30 år. Det var svenske professor Tom Saldeen, der stod i spidsen for produktionen af så ren en fiskeolie som muligt og ikke mindst for opfindelsen af et system, der gjorde, at man ikke fik skadet olien undervejs. Det krævede en høj grad af temperaturkontrol, og det krævede, at der blev tilført en særlig sammensætning af antioxidanter på produktionsbåndet, så olien forblev i sin oprindelige struktur og hverken blev harsk eller mistede sin evne til at påvirke cellerne i vores krop. 

Dengang var der allermest fokus på omega-3’s virkning på kredsløbet, men i dag ved man, at fedtsyrerne skal bruges af kroppen til alle celler, heriblandt:

  • Et effektivt nervesystem hos børn og voksne, bl.a. til udvikling af hjernen.
  • Alle slimhinder, fx i luftvejene, i tarmsystemet, i vores blære og underliv er afhængige af at være elastiske og smidige, så de let kan lukke næringsstoffer ind i cellerne, men også lukke affaldet ud igen.
  • Inflammationer overalt i kroppen er afhængige af omega-3-fedtsyrer for bl.a. at undgå unødige smerter i muskler, led og sener.
  • Hudens celler, som ligesom resten af kroppen uophørligt skiftes ud for at beskytte dig mod sygdom og forfald, har også brug for omega-3-fedtsyrerne.

Og vender vi lige retur til kredsløbet, så holdes alle blodkarvægge rene, smidige og plakfri ved altid at sørge for en god balance mellem omega-3-fedtsyrer og de andre fedtsyrer, fx omega-6, -7 og -9, hvor omega-7 og -9 kan dannes, hvis vi har nok af omega-3 og Omega-6.

Hvornår får vi nok omega-3 og -6, og hvad skal forholdet egentlig være mellem dem?

Det står faktisk hen i det uvisse, for vi kan ikke bare på tværs af alle verdens lande lave en fælles facitliste. Er man fra et land, hvor man spiser alt for meget kød, alt for mange majspandekager og efterhånden for få grøntsager, er behovet anderledes, end det er her oppe i det kolde nord, hvor vi spiser for meget og for mange mærkværdigheder.

Vi ved, at moderne rige mennesker, der køber fastfood og halvfabrikata, får alt for mange omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3.

Dermed er vi retur til de små bitte fisk, der ikke har nået at ophobe alt muligt skrald fra havene, vi er nået retur til det moderne menneske, der gerne vil være sund i mange årtier og måske snyde det genetiske ophav i at lave ravage. Ved at hver eneste celle i kroppen får tilført de gode omega-3-fedtsyrer hver dag, vil cellerne meget bedre kunne tolerere en del af det moderne liv, som kan være meget svært ved at ændre på sådan med et snuptag.
 

Har du problemer med fx:

  • Hukommelse, stress, indlæringsvanskeligheder, en ”træt” hjerne.
  • Slimhindeproblemer hist og pist og alle vegne, så du lettere bliver modtagelig for infektioner eller ofte skranter.
  • Infektioner med betændelse i huden og især inflammationer, hvor hud, muskler, sener og fascier knirker og brager, giver smerter i hverdagen, også selvom der ikke er en egentlig sygdom.

Fyld op med Eskio-3, eller kig på et af de endnu stærkere og højkoncentrerede produkter, som også kommer fra Midsona.
 

Højere koncentration af fedtsyrer

Det skandinaviske firma har i flere år haft Eskio-3 High Concentrated på hylderne, baseret på international og lokal forskning, bl.a. i Sverige. For er du 40 plus og måske kan mærke, at det ikke kun er et enkelt organsystem, der knirker, så tag en kur i tre måneder, mens du ellers sørger for at få farver på tallerkenen hver dag i form af grøntsager, nødder og kerner, og spis godt med forskellige frugter mellem måltiderne.

Er du på LCHF, paleo eller andre kure, så husk, det er ”kure”, altså ikke for resten af livet, og sørg i det mindste for, at farverigdommen breder sig på tallerkenen i form af grøntsager, mens du også husker at spise dine omega-3-fedtsyrer for at afbalancere både det animalske fedt, planteoliernes indhold af omega-6 og din øvrige vestlige livsstil.

Forskning i Sverige er blevet verdenskendt

Eskio-3 er ofte blevet kaldet ”Forskernes Fiskeolie”, og årsagen er enkel: Da professor Tom Saldeen, Uppsala Universitet, skulle lede et forskerhold udi omega-3-fedtsyrer, var det nødvendigt med en så stabil og ren en olie som muligt. Det er denne grundlæggende forskning, der har ført til Pufanox komplekset og de skånsomme fremstillingsmetoder, og det er netop Eskio-3, der danner grundlag for megen af den forskning, der er sket sidenhen i alverdens lande.

Synergi mellem omega-3-fedtsyren og fiskens øvrige aktive stoffer

Tom Saldeen opdagede, at evolutionen gennem tusindvis af år har skabt fisk med den mest optimale sammensætning, og jo mere naturlig en fiskeolie er, jo flere forskellige gavnlige stoffer finder man sammen med omega-3-fedtsyrerne. Man har bl.a. set, at der i en så naturlig olie som muligt findes andre aktive stoffer end omega-3-fedtsyrerne, som understøtter den sunde effekt på kroppen. Det er med andre ord et samarbejde mellem omega-3-fedtsyren og de øvrige aktive stoffer, som skaber det allerbedste omega-3-produkt.

Et kig på et par af Midsona-produkterne skabt af Tom Saldeen


Eskio-3 Pure

En naturlig fiskeolie med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, hvor en daglig dosis på tre kapsler på 3000 mg bidrager med 480 mg EPA og 300 mg DHA til gavn for hjertet, kredsløbet og for gravide.

Eskio-3 High Concentrated

En højkoncentreret fiskeolie, hvor to kapsler indeholder 600 mg EPA og 400 mg DHA.

Produktet er udviklet til personer, der ønsker et højkoncentrat af de to fedtsyrer EPA og DHA, som har en gunstig effekt på hjertekredsløb, syn og hjernen.

Kilder:

Stability is determined as change in peroxide value after exposure of the oil to air. (Saldeen et al 1999).

Stable fish oil has more beneficial effects than ordinary, unsta-ble fish oils. (Haglund et al 1990, 1991, 1992, Jokela et al 1998, Saldeen et al 1999).

There is a good correlation between in vitro stability and in vivo effect. (Jokela et al 1998, Saldeen et al 1999).

Stable fish oil does not induce lipid peroxidation and is very safe. (Saldeen & Mehta 2002).

Natural fish oil is more stable than chemically modified, highly concentrated fish oil. (Saldeen et al 1999).

Unstable fish oils show loss of beneficial effects due to lipid peroxidation with e.g. increased angina pectoris (Johansen 1999), blood sugar (Luostarinen et al 1995), markers of inflammation (Johansen et al 1999, Seljeflot et al 1998,1999, Berstad et al 2003), and LDL peroxidation (Harats et al 1991, Hau et al 1996, Lussier-Cacan et al 1993, Stalenhoef et al 2000).

Chemically modified, unstable fish oils can not be used in patients taking warfarin. (Smith et al 1989), whereas natural fish oils can be used (Bender et al 1998).

Stable fish oil inhibits ischemia induced ventricular arrhythmia.(Yang et al 1993).

A review summarises findings from cellular, animal and human trials that have examined the effects of oxidised lipids and their potential to affect health outcomes, and proposes that oxidised products in fish oils may attenuate their beneficial effect. (Turner, McLean, Silvers 2006).

Effects of a new fluid fish oil concentrate, ESKIMO-3, on triglycerides, cholesterol, fibrinogen and blood pressure, Haglund O,  R. Wallin,  R. Luostarinen and  T. Saldeen, Department of Forensic Medicine. Uppsala University, Uppsala, Sweden.

Journal of Internal Medicine 1990; 227: 347-53